HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Mondjunk nemet a bankokráciára!

2013. október 17. 09:50
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

eurok.jpgSenki sem vitatja a bankok eredendő létjogosultságát, gazdasági és társadalmi életben való erőkiegyensúlyozó szerepét, ám világszerte egyre többen ismerik fel, hogy jó ideje e néhai pozitív funkciójukat feladták. Öncélú tőkefelhalmozó szigeteket képeznek az államok tengerén, amiért is az úgynevezett nagy nemzetek gazdasági életének igazi irányítóivá lettek. Éspedig olyannyira, hogy nemcsak a háborúról és békéről, államok barátságos vagy ellenséges viszonyáról, hanem végső soron a határszéli szatócs vagy a legnagyobb kohótelep sorsáról is egyként ők döntenek.

Magyar Menedék - Migránsokk

Ráadásul panama-tanulmányok nélkül, csupán a józan paraszti észre hallgatva is felismerhetők az ebből eredő tragédiák. Ezért nem véletlen, hogy a korántsem közgazdász, hanem jezsuita teológus, Bangha Béla is rámutatott – a német keresztényszocialista mozgalom egyik fő ideológusa, Joseph Eberle könyvére (Die Überwindung der Plutokratie (A plutokrácia leküzdése), 1918) hivatkozva – művében (Magyarország újjáépítése és a kereszténység, 1920) mindezek igazi gyökereire.

Szerinte a bankok megfeledkeznek valódi hivatásukról és az ezzel járó közerkölcsi elkötelezettségükről azáltal, hogy gazdasági monopóliumokat teremtenek. Öncélú tőkefelmalmozó szigeteket képeznek az államok tengerén, amiért is a nagy nemzetek gazdasági életének igazi irányítóivá lettek, mégpedig olyannyira, hogy nemcsak a háborúról és békéről, államok barátságos vagy ellenséges viszonyáról, hanem végső soron a határszéli szatócs vagy a legnagyobb kohótelep sorsáról is egyként ők döntenek.

Más szavakkal alapvető nemzeteken belüli és nemzetek közötti konfliktusforrás, hogy a bankok nemcsak hitelt adnak, hanem önmaguk is tényleges, mindenáron monopolhelyzetbe kerülni kívánó gazdasági vállalkozókként lépnek fel. Hitelezőiktől beszedett busás kamatjaikkal azonban többnyire nem köz-, hanem csak magáncélt szolgálnak. Az így elért tőkenyereségükkel tehát nem annyira a produktív munkát támogatják, hanem fordítva, a munkát használják ki irdatlanul felhalmozott tőkekoncentrációjukkal.

Következésképpen a közmédia szerint kizárólag a közjóért és a kultúráért küzdő bankarzenál valójában mindkettőt irgalmatlanul alárendeli a saját pénzügyi-gazdasági vagy politikai érdekeinek, gyakorta felrúgva bizony még az íratlan elemi erkölcsi szabályokat is, amint ezt maga a Rotschild-bankház egyik képviselője így ismerte el: „Nem lehet az ember milliomossá, hacsak legalább könyökével nem súrolja a fegyházat.” Bangha pedig mintha leginkább csak jelenkorunkról nyilatkozna, amikor ezután megállapítja:

„Nem annak nyitnak mindenekelőtt hitelt, aki a köz s a kultúra érdekében hasznos munkát végez, hanem aki a legtöbb kamatot fizeti. Szívesen támogatnak ingyenélő parazitákat és csalókat, lánckereskedőket s árdrágítókat is, ha csak magasabb kamatot remélhetnek tőlük. Nem azt nézik első helyen, hogy a nemzet és a nép érdekében álló vállalkozásokat, kulturális és szociális szempontból hasznosabb üzemi formákat támogassanak, hanem egyszerűen a jövedelmezőség mértéke szerint cselekszenek.” S levonja a konklúziót:

„Ezért támogatják a nagyüzemeket, részvénytársaságokat, kartelleket a kisegzisztenciák és a kézműipar megfojtásával, az ipart és kereskedelmet a mezőgazdaság elhanyagolásával s nem ritkán megnyomorításával”, ilyetén „főleg a börze bizonyul a munkanélküli üzletek és jövedelmek eldorádójának”. Mindehhez hozzáteendő, hogy persze a verejtékező milliók zsebéből kiszippantott pénzösszegekből keletkezett öncélú kamatnyereségeket viszont alig fordítják adófizetésre. Amint így volt ez már a régi liberális világban is.

Így bizony. Amikor például 1897. július 31-én a ferences Lepsényi Miklós indítványát elfogadván, miszerint szavazzanak a honatyák, legyen-e „börzeadó”, azaz bankadó, a megjelent 196 képviselőből mindössze 36 mondott igent. És azóta? Tanulnak-e végre valahára kormányaink, közgazdászaink mindezekből a világszerte egyre csak halmozódó tapasztalatokból? Mikor döbbennek rá már végre, hogy a társadalmak működésének nem az értékfedezet nélküli pénz, hanem csak a tényleges termelőmunka az alapja?

Mert panama-tanulmányok nélkül, józan paraszti ésszel is megállapítható, hogy az áfa ugyebár jó ideje kizárólag belső fogyasztást sújtó adó, ráadásul az adózott jövedelem újraadóztatása, amely nem sújtja a bankok, biztosító társaságok, elprivatizált közüzemi szolgáltatók, külföldön bejegyzett cégek, áruházláncok külföldre kimenekített gigaprofitját. Persze ebben semmi új nincs. A Magyar Kultúra 1936. január 5-i számában dr. Léber János leszögezte elemzésében (A liberalizmus dilemmája):

„A kapitalista gondolkozás dogmatikája határozottan ellentmond a keresztény morálban gyökerező tanításnak. Több mint száz esztendeje hirdeti a kapitalista gazdasági tudomány, hogy a termelés célja egyedül és kizárólag a haszon: a profit. Minél kevesebb áldozattal minél nagyobb haszon! Tanítja azt is, hogy a gazdaságilag erősebb fél szabadversenyben lelkiismeretfurdalás nélkül kihasználhatja és elnyomhatja a gazdaságilag gyengébb felet, s hogy a tőke „nem köteles” munkaalkalmakat teremteni, nem köteles termelni, ha kielégítő haszonra a vállalkozó megítélése szerint nincs kilátás.” Mindezek miatt mondjunk nemet a bankokráciára!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Visszatért - Trianon és a revízió - Zetényi Csukás FerencVisszatért - Trianon és a revízió
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Tatárlaka és Tordos üzenete - Mandics György Záhonyi AndrásTatárlaka és Tordos üzenete
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 880 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat