HunHír.info

2017. Álom hava 11. nap, Gilvád napja.

Bizony nem holt betű a népi tudás

Néprajztudományunk atyjára, Györffy Istvánra emlékezünk

2013. október 03. 10:57
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Hetvennégy éve, 1939. október 3-án hunyt el (az 1884. február 11-én született) Györffy István, a magyar néprajztudomány atyja, aki nem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy nem holt betű, nem csupán múzeumi tárlat a népi tudás, hanem a hagyományos életformáktól eltávolodott magyarság megmaradása egyedüli lehetősége. Életműve példázza, hogy bár a felcseperedő nemzedékeknek jó ideje már halvány fogalmuk sincs őseink építkezési, öltözködési, étkezési szokásairól, vagy éppen a kacagányos népi mókák, a vőfény-rigmusok, az igricek és regösök énekei, a betlehemes játékok hallatlanul érzelemgazdagító és jellemfejlesztő hatásáról, akadtak régente, éspedig nem is kevesen a szaktudósok táborában, akik még mindezeket nagyon is ápolandó hagyományokként értékelték.

Magyar Menedék - Migránsokk

Miként Kodály Zoltán, Bartók Béla és Volly István népdalainkat, Muhoray Elemér és Lajos Árpád népi színjátszásunk és játékaink fellelhető szövegemlékeit, Györffy István a magyar vidékek ipari-mezőgazdasági eszközeit, művészi tárgyait gyűjtötte és kutatta tüzetesen eredetüket. Különösen a szövés-fonás és az égetett kerámiakészítés titkainak volt páratlan ismerője. Kimutatta például pásztorszűreinkről, subáinkról, hogy azok nem amolyan 'uraktól levetett' ruhadarabok volt, hanem ősi viseleteink. Behatóan tanulmányozta aztán állattartásunk régmúltját is - megállapítva például, hogy racka juhunk honvisszafoglaló népünk évezredes állatainak egyike -, szilaj pásztoraink, halászaink, pákászaink elsősorban kunok megőrizte hagyományait és tanyarendszerünk, alföldi kertes városaink életformáit, olyannyira, hogy építészeink Kós Károly mellett - amint korabeli méltatói közül Nagy Gerzson írta - 'nagyrészt Györffytől tanultak meg helyesen látni: ő ösztönözte őket a szedett-vedett maltertákolmányok és cifraságok helyébe tiszta formájú, korszerű magyar falusi házak tervezésére'. Megállapította ugyanis, hogy eleink bizony nem 'házatlanul' érkeztek hazájukba, a Kárpát-medencébe, hanem nagyon is alapos építészeti ismeretekkel, ezzel kapcsolatos ősi szavaink (mint a ház, ajtó, ajtófél, küszöb, fal, tető, ajtófél, koszorú- és szarufa) megőrzésével, valamint hogy sajátos településformánk a kertes város és a tanya, melyeknek az erőszakos urbanizáció által történt eltörlése helyrehozhatatlan károsodásokat okozott.

Tudósra valló igényességgel és ízes magyarsággal megírt művei (A szilaj pásztorok (1928), A matyókról (1929), A cifraszűr(1930), A néphagyomány és a nemzeti művelődés (1939), Nagykunsági krónika (1941), Magyar nép, magyar föld (1942), Magyar falu, magyar ház (1943), Matyó népviselet (1956)) alapján méltán tekinthetjük a magyar néprajztudomány atyjának. Közülük különösen is nélkülözhetetlen mindmáig a Magyar nép, magyar föld - amelyben azt tisztázandó, milyen népelemekből áll a magyar nép, részletes tájékoztatást ad azokról, vagyis a kunokról, hajdúkról, palócokról, matyókról, a délbihari és általában az erdélyi magyarság eredetéről, a csángókról és két 'idegen népelem'-ről (cigányok, zsidók) -, és párja, a Magyar falu, magyar ház, amelyben településtípusainkat mutatja be, képet adva a határ- és úthasználatról, az irtvány-, szeres-, keres-, csűrös településről, régi vásárainkról, telekformáinkról, az ősi alföldi falvak házairól, a szatmári szilvaaszalókról, a tőzegvetésről, a pásztorépítkezés formáiról, a 'nyék'-ről és a csárdáról, végül pedig falusi malmainkról. De nem kevésbé értékes a Nagykunsági krónika sem, amelyet megjelentetője, a népi könyvkiadás Püski Sándor melletti nagyja, a Hartyányi István által vezetett Turul Szövetség Könyv- és Lapterjesztő Kft. így ajánlott olvasóinak:

'A honfoglaló ősök gazdag, ezernyi színű, keletiesen lüktető világa elevenedik fel benne. A kunok, a törökfajta népek legkésőbb nyugatra vetődött testvéretnikuma, akik fajiságunkba beolvadva, századokon át élték sajátos hagyományú, különös törvényű, a magyarság legmélyebb gyökeréből fakadó életüket. Nyelvében a régi históriások, középkori krónikások nyelvének ősi zenéje, a réti-pákász, a lobogóvérű szilajpásztorok életritmusa, a mesemondó öregek időtlen időkig el nem haló varázslatos szava árad az olvasó felé. A magyar parasztság prózai Kalevalája ez a könyv, amelyet sárguló írások porosodó betűiből, titkos tüzek, ellesett beszédek foszlányaiból, lent a mélyben égő és formálódó történelem leghitelesebb kútforrásából: a nép ajkáról szedett egybe, hogy a már eltűnőfélben levő csodás őskultúrából, hagyományvilágból egy kis kötetet átmentsen a kései unokák számára.'

Igen, pedig ezen, már a két világháború között is 'eltűnőfélbe' került őskultúra nélkül nincs magyarságismeret, ezért nem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy nem holt betű és múzeumi tárlat a népi tudás, hanem a hagyományos életformáktól eltávolodott magyarság megmaradása egyedüli lehetősége, így 1939-ben (A néphagyomány és a nemzeti művelődés című tanulmányában) megfogalmazott alábbi gondolata ma is megszívlelendő:

'A néphagyomány, a népi tudás a magyar nemzeti műveltség tartozéka. A középosztálynak annyira magáévá kell ezt tennie, mint amennyire sajátja a magyar nyelv. Nem elégedhetünk meg tehát azzal, hogy népi elemeket vegyünk át a magasabb műveltségünkbe, hanem a nemzeti műveltség alapjává kell tennünk a néphagyományt.'

Ma, amikor őseink archaikus tárgyi műveltségének nyomait legfeljebb csak a családi vagy iskolai kirándulások alkalmával meglátogatott skanzenekből ismerik még az irántuk céltudatosan érdeklődők is, csak kívánnunk lehet, hogy Györffy István műveinek ismét legyen szélesebb olvasótábora, s ezt elősegítendő, nagyon üdvös lenne, ha akadna kiadója imént kiemelt három alapművének (Nagykunsági krónika, Magyar nép, magyar föld, Magyar falu, magyar ház).

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
XII. Piusz és a zsidók - Gordon ThomasXII. Piusz és a zsidók
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat