HunHír.info

2017. Álom hava 11. nap, Gilvád napja.

Így került béklyóba a Magyar Tudományos Akadémia

2013. augusztus 23. 10:46
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

mta.jpgNem mai történetről van szó ezúttal sem. 1825-ben, amikor gróf Széchenyi István birtokai egyéves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására, aligha gondolhatott arra, hogy halála után képviselői között már csak elvétve fognak akadni olyanok, akiknek valóban szívügyük honi históriánk, műveltségünk emlékeinek ápolása, illetve azoknak újakkal való kiegészítése. Pedig ez történt, s hogy mennyire, elég a már az akkori médiumok zöme által is kirekesztett szerzők műveit elővennünk. Kiderül belőlük, mennyire hiányoztak onnan már akkor is a valódi tudósok, akik pedig azoknak nevezték magukat, nem az igazságokat keresték.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Üssük fel most csak például Zimándy Ignác (1831-1903) pozsonyi gimnáziumi tanár és törökbálinti plébános, az Országos Antiszemita Párt képviselője 1886-ban megjelent, 1946-ban a 'Fasiszta, szovjetellenes, antidemokratikus sajtótermékek' II. számú jegyzékére felkerült könyvét (Mi tett engem antiszemitává? Válaszul Jókainak: Hogyan lettem én filoszemita? című tárcacikkére), amelyben feltette a kérdést: ha egy német tudós az akadémiákat 'kisdedóvó intézetek'-nek nevezte, minek nevezné a miénket, ha meglátná tagjainak műveit, akik aligha szakmai előmenetelükkel kerültek a mélyből a magasba:

'Minek nevezné, ha ismerné azon titkos akadémikusokat, akiknek nincs ugyan aspirációjuk az akadémikusságra, érdemeik sincsenek rá, nem is remélhető, hogy valaha annyi eredeti érdemet összegereblyézzenek, amennyi magas pártfogóikkal egy rangba emelhetné őket, de annál nagyobb szükségök van azon harminc forintokra, melyeket az akadémiától egy-egy ívnyi fordításért kapnak. Ezen harminc forintos fordított ívekből lesznek aztán azok a pompás kiállítású népszerű könyvek, melyeket különféle tudományos és nem tudományos szakokra osztva négy vagy öt forintért az akadémia pártolói kapnak.'

Más szavakkal eredeti rendszerező, hazai viszonyainkra is tekintettel levő tudományos művek helyett csupán részletkérdésekkel foglalkozó, többnyire idegenből fordított művekkel ékeskedtek újdonsült akadémikusaink, ahelyett, hogy például történelmünk sokszor idézett, de nem vagy alig ismert nagyjainak műveit minél szélesebb tömegek számára elérhetővé tették volna:

'Ha az akadémiának olyan sok a pénze, hogy nem tudja hová tenni, nem tehetné-e meg azt az áldozatot, hogy azokat a régi magyar szerzeményeket, melyekre kiadóink nem vállalkoznak, hozná olcsó pénzen forgalomba, ha mindjárt nem oly pompás kiadásban is, mint a minden válogatás nélkül lefordíttatott külföldi munkákat? Például nem nevetséges-e az, hogy Pázmány Péterről minden közép, polgári és felsőbb népiskolában azt tanulja a fiatal nemzedék, hogy az új magyar nyelvnek ő volt a megalapítja, és munkáit aranyért sem kaphatja sem a tanár, sem a tanuló.'

Pedig, teszi hozzá, nem kellene a céhbelieknek annyira tartaniuk Pázmány műveinek kiadásától, attól félniük, hogy azok hatására 'minden protestáns és zsidó akadémikus pápistává lesz', hiszen 'ma a könyvekben nem az igazságot keresik, hanem a nyelvet, a tudósok nem teologizálnak, hanem filologizálnak', vagyis csak a betűt, a szöveget analizálják, a formát nézik, nem a tartalmat, nem az objektív igazságokat, az örök értékeket keresik, hanem a tetszetős szofizmákat, a relatív spekulációkat. Bölcseleti nyelven az eredendően a talmudizmusra visszavezetendő nominalista szkepszis megcsontosodott képviselői. És ezért, vonja le a keserű konklúziót Zimándy atya, akadémiánk 'valóban méltatlanul viseli a magyar jelzőt'. Úgy tűnik, azóta is.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A harmadik világháború küszöbén - Hernádi TiborA harmadik világháború küszöbén
Könyv - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 700 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
XII. Piusz és a zsidók - Gordon ThomasXII. Piusz és a zsidók
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat