HunHír.info

2019. Jégbontó hava 17. nap, Zille napja.

Szanszkrit, az árja nyelvcsalád legfontosabb tagja

2013. augusztus 07. 11:12
Hunhír.info

Ez az ősi indiai nyelv az árja nyelvcsalád legfontosabb tagja, és az egész világ kultúrájára nagy hatással volt. Ebből származik az indoeurópai nyelvek szókészletének jelentős része. A szanszkrit szavak többsége más nyelvek közvetítésével került hozzánk, de nem kizárt egyes kisebb magyar törzsek közvetlen érintkezése sem velük. A szanszkrit nyelvet Kőrösi Csoma Sándor kutatta először. Bár munkásságát elismerik a történészeink, felfedezéseit mégis teljesen figyelmen kívül hagyja a nyelvészet. Ennek egyik fő oka a „finnugor elmélet” politikai célú erőltetése volt, a másik (talán még fontosabb) ok pedig az, hogy az „árja származást” egy másik nép kisajátította magának (mintha egy bizonyos forrásból csak egyetlen ember ihatna, senki más).

Menedék - Baráthosi

Mi nem foglalkozunk népek vagy fajok származásával, szavaink eredete viszont nagyon is érdekel. Márpedig a szavaknak nem állják útját az országhatárok! De lássuk, milyen szavaink vezethetők vissza az indiai gyökerekre. Már a sumér hírlevélben előhoztuk az "ablak" szót, ami végül szanszkrit eredetű: "blász" (világ, világosság). Ki hinné, hogy a tagadószónk ilyen eredetű: "ne, nem": ősmagyar: "nem, nen" (nem) < szanszkrit: "na" (ne, nem). A "tanít", "tanul", és az ezekből képzett többi szó is ilyen eredetű: ősmagyar: "tan" < szanszkrit: "tantra" (vallási tanítás, tan; lényeges elem; szál a szövetben) < "tanoti" (szövetet sző). A "barát" szavunk is: ősmagyar: "barát" < szanszkrit: "bhratar" (barát) < "bhar" (pár). Hiszen aki a párom, az egyben a barátom is. A tanuláshoz jó, ha van barátunk, de mindenképpen kell hozzá "figyelem". Íme az eredete: ómagyar: "figyelem" < ősmagyar: "fidel, ügyehöd" (figyel, ügyel, vigyáz) < szanszkrit: "vijánáti" (megkülönböztet, ért) < "vi" (szét) + "jánáti" (tud). Itt az első szótag őrzi az ősi - több ezer éves - rokonságot.

Mindannyian egyetérthetünk, hogy jó dolog szabadnak lenni, és fontos a szabadság. A "szabad" szavunk is ebből a nyelvből ered: ősmagyar: "szabad" < szanszkrit: "szvapati" (maga ura). A "szent" szavunk már sokkal hosszabb utat járt be, míg eljutott a nyelvünkbe: "szent" < latin: "sanct, sanctus" (szent, megszentelt) < perzsa: "zend" (értelmezés, magyarázat; Zarathusztra tanításainak közérthető értelmezése) < szanszkrit: "szant, szat" (igaz, jó). Érdemes megfigyelni, hogy a szóalakok mellett mennyire megmarad a hozzájuk kapcsolódó fogalom. Ami szent, az azért az, mert igaznak és jónak tartjuk. Külön kiemelhető a "személy" szavunk eredete: ómagyar: személy, szömély (személy, külső megjelenés; szó szerint: "szem-ség, néző dolog") < ősmagyar: szöm, szüm (szem) < szömen (néz) < szanszkrit: szam, cam (lát, néz). További szanszkrit eredetű szavaink még, meglepő módon a "név", a "szám", a "tánc", és a "vezet". Kattints a szavakra, és olvasd el az eredeteket! Nagyon érdekes, hogy pont ezek a szavak indiai eredetűek. Ki ne hallott volna az ősi indiai táncról, vagy az arab számoknak nevezett (araboktól átvett), de valójában indiai eredetű számjegyekről. A fenti példákból jól látható, hogy az ősi indiai kultúra hogyan hatja át az átvett szavak útján a kultúránkat. Ezek átfogják a tudomány (szám, tanul, figyelem), a vallás (tánc, szent), a filozófia (személy, szabad) területét is. Jól látható ezekből a példákból, hogy mindegyik szó eredete nagyobb megértést ad magához a szóhoz!

Beküldte: Pásztori Tibor Endre

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trikolór Naptár 2019 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2019
Könyv - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Régi magyar fegyverek - Dr. Hidán Csaba LászlóRégi magyar fegyverek
Könyv - Bolti ár: 4 000 Ft
Internetes ár: 3 400 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Káosz és rend III. - Hajnali sugár - Benkő LászlóKáosz és rend III. - Hajnali sugár
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 2 974 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat