HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Katonadolgok - Uralkodik a pénz, a haszon, az általuk befolyásolt jog.

2013. június 23. 13:17
Tián József - Hunhír.info

tian250.jpgMindenki látja, érzi, hogy így nem megy tovább, át kell alakítani a társadalmi nagy rendszert, ki kell gyomlálni a szentnek hitt, érinthetetlennek tekintett áltudományos gazdasági-társadalmi törvényszerűségeket, meg kell keresni a továbbélés lehetőségeit.

Menedék - Bayer

Változik a világ körülöttünk. Minden külön politikai elemzés, világnézeti indoklás nélkül, akarva-akaratlanul tudomásul kell vennünk a társadalmi változások hatásait hazánkban is. Az már majdnem mindegy, hogy ezt ki hogyan magyarázza, mi igaz, mi nem igaz, van egy tényhelyzet. Mindenki látja, érzi, hogy így nem megy tovább, át kell alakítani a társadalmi nagy rendszert, ki kell gyomlálni a szentnek hitt, érinthetetlennek tekintett áltudományos gazdasági-társadalmi törvényszerűségeket, meg kell keresni a továbbélés lehetőségeit.

Kicserélődnek az értékek! Már nem olyan fontos az erkölcs, a tisztesség, a becsület, helyette uralkodik a pénz, a haszon, az általuk befolyásolt jog. A demokráciát felváltotta a szabadosság, a csoportot eltapossa az egyén.

Ebben a lehetetlen, élhetetlen állapotban bőséges táptalajt kapnak a „megmondó” közösségek, csoportok, egyének. Európa még mindig azt hiszi – az emberiség mindössze 7 százaléka – hogy a világ rendjét ő határozza meg. A nagyhatalmak nem rettennek vissza az erőszaktól érdekeik védelmében. A világ bankárai fennen hangoztatják a pénz legfontosabb árucikké válásának mindenhatóságát. A történelem- és társadalom tudósok jelentős része tagadja a tényeket, egyszerűbben szólva hazudik saját jól felfogott érdekében.

Gazdasági elemzők tömegei beszélnek az olajárak emelkedéséről, ennek mindent elsöprő hatásáról, de mit hallok az egyik riportban? A líbiai diktátor, hangulatjavító intézkedésként a 32 Ft-os literenkénti üzemanyagárat levitte 27 Ft-ra! Ebben biztosan benne van a diktátori akarat is, az éhbérért végzett munka is, de mégis felvetődik a kérdés: kik, mennyit keresnek az olajüzletben? Lehetnek ők akadályai a technológiai fejlődésnek az autóiparban, energiaellátásban?

Lehetne még sokáig sorolni a sok-sok érdekvezérelt megmondóembert és kisebb-nagyobb csoportot, de már most is láthatjuk, hogy egyiknek sincs kedve visszatérni az alapokhoz. Azaz nem az objektív valóságot vizsgálják – milyen eszközrendszerem van, mit érdemes fejleszteni, van-e piac, van-e társadalmi szükséglet – hanem kiragadják – minden mástól függetlenül – a saját érdekeiket szolgáló elemeket. Ez előfordulhat csupán szűklátókörűségből is, ami gyakran ismeretek hiányából, vagy külső befolyásoltságból eredhet.

Most jutottam el mondanivalóm lényegéig. Zárjuk ki a tolvajokat, rablókat, korruptakat, megalkuvó lobbistákat, csak a jóindulatú, segíteni akaró, de kevés objektív ismerettel rendelkezők csoportját tekintsük át.

Tudom, ha most bemutatkozom, több kritikusom azonnal önfényezéssel vádol, de kénytelen vagyok megtenni mondanivalóm hiteléül. Voltam szakasz-századparancsnok, önálló külföldi misszió szervezője és parancsnoka. Tanítottam katonát, de voltam kamarai jogkörrel megbízott államvizsga bizottsági elnök is. Építettem utat, hidat, templomot. Végeztem, terveztem, szerveztem, irányítottam a katasztrófaelhárítás minden változatát. A minisztérium kivételével minden vezetési szinten voltam tervező tiszt és főnök is. Éveken keresztül álltam karddal a díszszázad élén, vagy az intézmény csapatzászlaja mellett. Tűzszerészkedtem alapfokon, vízi parádét kormányoztam éveken át augusztus 20-án. Terveztem és vezettem hazai és külföldi gyakorlatokat a rendszerváltás előtt és utána is. Robbantottam gazdasági megrendelésre gyárkéményt, kilátót, sziklát. Nyertes szaktudományos munkákat írtam, érdekvédelmet szerveztem és vezettem. Úgy gondolom, hogy objektív ismeretekből ennyi elég a hihetőség kedvéért.

Azt, hiszem minden voltam csak „bátor” nem. Ezt a bátorságot, kérem ne klasszikus értelmezésében tekintsék. Szakmai érvek mentén ütköztem bárkivel, nem számolva a következményekkel. Ezt a „bátorságot” most pejoratív értelemben használom. Az általam említett „bátrak”, megmondók részismeretek, felületes, összeollózott általánosságok birtokában kiállnak a nagy nyilvánosság elé, kijelentő módban meggyőzve a közönséget gyakran eget rengető balgaságaikról.

Eljutottunk a célig. A magyar honvédelem, a magyar hadsereg környezetében is megjelentek a „megmondók”!

A „megmondó” megmondta, hogy hazánkban évtizedekig nem lesz háború, tehát nem kell hadsereg. Azt elfelejtette, hogy a hadsereg nem egyenlő a honvédelemmel. Napóleon meg megmondta: „Amelyik ország nem képes eltartani saját hadseregét, az majd eltartja a másét!”

A „megmondó” megmondta, hogy van hadkötelezettség, de nincs honvédelmi felkészítés! Én meg megmondom, hogy ez tömeggyilkosság!

A következő már szélesebb értelmében, félig hozzáértően mondta meg. Az általa értelmezett civil kontrollt – országgyűlés, kormány, Honvédelmi Minisztérium – elcsábították azok a fránya katonák és ezért lettek korruptak.

A civil kontroll említett részével egyetértünk - bár nem csak ennyi -, van ilyen. A korrupciót sem tagadjuk, hála a keményebb kéznek ma már a felszámolása is elkezdődött. Azt viszont már valószínűleg nem tudja a felvető, hogy a rendszerváltás után a „civil kontroll” legelső intézkedése volt, hogy a gazdálkodást, beszerzést, pénzügyeket kiszervezte a katonák alárendeltségéből. Ezt a jogot annyira magának vindikálta, hogy az éppen regnáló vezérkari főnöknek írásos engedélyt kellett kérnie, egy minden luxus nélküli ötszemélyes munkavacsora kifizetéséhez.

Sok a vezető, kevés a végrehajtó – állítják gyakran. Ez így van, nincs vita. Kiragadva igaz is. Ha viszont a honvédelem egészét tekintjük, megnövelve az elvárható, de kiszervezett feladatokkal, a tartalékos rendszer a honvédelmi felkészítés, a katonai közigazgatás hiányával, melyeknek lenni kellene, már nem is olyan sok a vezető.

Ez még csak részmagyarázat. Emellett még mindig marad az a részigazság, hogy a Magyar Honvédség végrehajtó állománya az objektív szükségletekhez mérve tényleg kevés. Semmirevaló, kevés, rosszul felszerelt, irodakatonákból áll – szintén gyakori kijelentő mód.

Majdnem minden állításban van részigazság. Az ország önálló védelmére nem alkalmas, nem csak létszáma miatt, hanem hiányzó fegyvernemei miatt is. Tényleg van jobb hadfelszerelés is a miénknél, de ha megvesszük a legjobb kevlár sisakot, attól még a túlerejű harckocsik széttaposnak bennünket. Nem az a baj, hogy sok az irodakatona, hanem az a sok, amelyik ott nőtt fel. Az még nagyobb baj, hogy a kiválasztottak első rendfokozata ezredes, esetleg tábornok és ő azt hiszi, hogy tényleg katona és vezet.

A találomra kiválasztott néhány vélemény a „bátraktól” ered. Mondják, hiszik, ráadásul még tekintélyük is van meg még jót is akarnak! A legrosszabb az, hogy véleményüket még részigazság is alátámasztja. Nem zavarja őket, sőt gyakran ki is jelentik, hogy nem értek hozzá, de... ezt vagy azt tudom!

Én nem vagyok ilyen „bátor”! A felvázolt életpályám után is egyre óvatosabban mondok véleményt a legegyszerűbbnek tűnő katonai kérdésben is. Ha mégis megteszem, azt előtte ezerszer körbejárom, megkérdezem a hozzáértőt, ha egyszerűbb a dolog, kipróbálom. Azaz nem vagyok „bátor”. Megpróbálok egy valódi élményt, érzelmet átadni. Nem először, több századszor térdeltem a fel nem robbant tüzérségi gránát fölött a lőtéren. A legegyszerűbb tűzszerészfeladat. Némi robbanóanyagot rakok a hibás gránát köré, majd a gyutacsot is belehelyezem a robbanóanyagba, végül a gyutacsot rákötöm az elektromos fővezetékre. A fővezeték másik végét a gyújtóhelyen megbízható, soha nem hibázó társam őrzi. Végeztem, besétálok a fedezékbe, levesszük a vezetékről szigetelést, még egyszer körülnézünk, kiadjuk a veszély jelzést és robbantunk. A hangról is tudjuk, hogy felrobbant a gránát, mégis előírás szerint kivárunk, majd ellenőrizzük a helyszínt. Ugye milyen egyszerű! Nem tudom, hogy hányszor kellett volna még ismételnem ezt a néhány mozdulatot, hogy elmúljon egészséges félelemérzetem.

Számtalan hasonló „próba” volt még pályám során, ahol nem is én dolgoztam, csak csodáltam a szakmai tudást. Nem vagyok egyedi eset. Több százan, ezren tudjuk, érezzük, műveljük ezt a hivatást. Valamennyien csak figyelünk, hallgatunk, tátott szájjal bámuljuk a „bátrakat”.

Ezekkel a gondolatokkal indítanék egy olyan tanulmánysorozatot, ahol a hadsereg objektív létét, valós működését, nehézségét, szépségét, igyekszem górcső alá venni. Célom nem az, hogy jogszabályokat, törvényeket bíráljak vagy magasztaljak, csak tényeket ok-okozati összefüggéseket világítsak meg olyan szemmel, ahogy csak a benne élő katonák láthatják.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Ne bántsd a magyart! - Szájer JózsefNe bántsd a magyart!
Könyv - Bolti ár: 3 950 Ft
Internetes ár: 3 674 Ft
7% internetes kedvezménnyel
A pénz istenei - F. William EngdahlA pénz istenei
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 4 050 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mit üzen a Pilis? - Szőnyi JózsefMit üzen a Pilis?
Könyv - Bolti ár: 3 600 Ft
Internetes ár: 3 240 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat