HunHír.info

2018. Földanya hava 25. nap, Szübál napja.

Kolozsvár igazi kincsei szellemi értékei

2013. május 12. 13:03
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége, / Nem lehet, nem, soha! Oláhország éke!, vallotta József Attila egy olyan korban, melyben bebizonyosodott, hogy teher alatt nő a pálma, izmosodik a székely-magyar, ennek jeleként 1940-ben, a kincses város visszatérésekor még lakóinak 70 százaléka volt magyar, míg ma alig 22. Most azonban mégsem ennek okát firtatjuk, csak azt, hogy miért is kapta a kincses jelzőt? Erre a kérdésre felelt a százhuszonhárom éve, 1890-ben született Makkai Sándor író, erdélyi református főpásztor. Eszerint 'nem a gyárak és áruházak voltak a büszkeségei, hanem iskoláinak gazdag rendszere fel az egyetemig', vagyis igazi kincsei szellemi értékei.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Erdély fővárosa, Kolozsvár történelme varázsáról persze könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésünkre, mégis Makkai Sándor csak Szabó Dezső önéletrajzi kötetéhez (Életeim) hasonlítható vallomását idézzük a magán kívül még Rónai András, Asztalos Miklós és Gergely Pál által írt A mi Erdélyünk című, 1940-ben megjelent honismertető tanulmánykötetből.

Ebben a Nagyenyeden csendességben és álmodozásokban felcseperedett diák arról vall, milyen vágya volt diáktársaival együtt, hogy meglássa végre 'Mátyás büszkeség'-ét, amelyről már annyit hallott, a tündérkerti metropoliszt, a minnyájuk által látatlanul is 'kincses város'-t. Amikor aztán elérkezett a várva várt pillanat, amikor megpillanthatta a fényárban úszó Bocskai téri Kisparkot, az öreg református kollégium nagykúriáját, a Farkas utcai régi színházat, mintha időtlenné vált volna minden, hiszen 'a jelent a múlttal törhetetlen közösség kapcsolta egybe, a ferencesek, a piaristák, a minoriták szép szentélyein keresztül egészen a Monostori úti ó-keresztyén és kalotaszegi népi stílust egyesítő református Istenházáig'.

Igen, Szabó Dezsőhöz hasonlóan ő is úgy látta, hogy Kolozsvár nem más, mint kicsiben az egész ország, amelynek bizony 'nem a gyárak és áruházak voltak a büszkeségei, hanem iskoláinak gazdag rendszere fel az egyetemig, az Erdélyi Múzeum Egyesület könyvtára és gyűjteményei, az Erdélyi Irodalmi Társaság, az EMKE [Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Ifj. T. L.], az új Nemzeti Színház', amelyek alapján 'szellemi fővárosa volt Erdélynek, vonzotta magához Erdély szellemi embereit és ifjúságát a székely fenyvesek legtávolibb zugából is. Tisztessége és dicsősége marad, hogy a múzeumalapító Mikó Imrét, Erdély Széchenyijét tisztelte a legnagyobb embernek s hogy benne a leghíresebb és legismertebb emberek lelkipásztorok, professzorok, írók és művészek voltak.'

1940. augusztus 30-án, amikor a Második Bécsi Döntéssel visszatért az anyaországhoz a 'kincses város' is, amikor Horthy bakáinak kopogása ismét a régmúltat idézte, nemcsak az akkori, hanem a mostani túlélő ottani magyarságnak is üzent Makkai. Azt tehát, hogy a műveltségünkben továbbélő lelkiségünkhöz való foggal-körömmel ragaszkodás, a gyárak, áruházak csillogó szépségeinek múlandóságával szemben a hagyományhűségben megnyilatkozó szeretet a város igazi öröksége akkor is, ha éppen megszállás alatt áll, tudva, hogy huszonkét évvel korábban 'a város hatalmilag, gazdaságilag, sokban kulturálisan is gazdát cserélt, de ebben a lelki értelemben a kincses város most is örökre a mienk'.

Világos üzenet ez ma is, s természetesen nemcsak Kolozsvárra, hanem egész hazánkra vonatkozóan. A Kárpátoktól az Al-Dunáig. Ha eszerint igyekszünk élni mi is, elmondhatjuk Makkai Sándor után Reményik Sándorral:

A lélek él: betűben, kőben, fában,
Hullámos hangban és merev márványban,
Száz változáson át,
Amíg meg nem tagadja önmagát.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nem jöttünk mi sehonnan sem DVD - Jelenczki IstvánNem jöttünk mi sehonnan sem DVD
DVD - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 970 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat