HunHír.info

2018. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Május elseje üzenete: a munkások egyenrangúak az értelmiségiekkel

2013. május 01. 09:46
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

kaszalas250.jpgMájus elseje üzenete eleinknek nem volt más, mint hogy a kérges tenyerű munkások egyenrangúak az értelmiségiekkel. Igen, Isten ugyanis nem azt fogja majdan rajtunk számon kérni, utcaseprők voltunk-e vagy vegyészmérnökök, hanem hogy munkánkat legjobb tudásunk, odaadásunk szerint végeztük-e, nem azt, kinek milyen doktori fokozata volt, hanem hogy mivel gyarapította teremtett világunkat.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Mindezt megértve válik érthetővé számunkra május elseje mélyen keresztény jellege.

Amint Bándy Viktor közismert írónk, Fekete István szövegkönyve alapján 1942-ben készült művészfilmje, a Doktor Kovács István falusi parasztcsaládból fővárosi egyetemi tanárrá lett főszereplője vallotta, „a faluról jött embernél nincsen szebb: tisztasága, hite, ereje döbbentse rá a városi embert, hogy a falut nem felfedezni, hanem szeretni kell, mint az édesanyát, aki kenyeret ad: ennek az országnak nemcsak zsenik kellenek, de a magyarságukról soha meg nem feledkező férfiak és asszonyok”.

Ezért amint két világháború közötti népi íróink és radikális nemzeti politikusaink egyként vallották, csak akkor válhatunk „emelkedő nemzetté”, mihelyt egyenrangúként élhet benne egymással a munkás, a paraszt és az értelmiségi, hiszen a marxista osztályharcelmélettel és a liberális falanszterszemlélettel szemben egy társadalom, kormányformáktól függetlenül, csak akkor életképes, ha benne mindenki a saját legjobb képességei szerint végzi hivatását, legyen kétkezi munkás vagy egyetemi tanár.

Igen, Isten ugyanis nem azt fogja majdan rajtunk számon kérni, utcaseprők voltunk-e vagy vegyészmérnökök, hanem hogy munkánkat legjobb tudásunk, odaadásunk szerint végeztük-e, nem azt, kinek milyen doktori fokozata volt, hanem hogy mivel gyarapította teremtett világunkat. Mindezt megértve válik érthetővé számunkra május elseje mélyen keresztény jellege, amit Uzdóczy-Zadravecz István (1884-1965) ferences tábori püspök 1919. május 1-i szegedi beszédében így tett világossá:

„A május megünnepeltetése szimbólum, hasonlat egy magasztos igazság kidomborítására. Májusi oltárt állít az Egyház, Madonnát, mint eszményt helyez az oltárára. A Madonna oltára is gyönyörű szimbólum. Igen, a virágos május gyönyörű szimbóluma a szellemi életnek: ahogy a föld májusa diadal az anyagi halál fölött, úgy az Eszme is diadal a lelkeket gyilkoló halálos világnézet fölött s parancsolja életre a szellemi Élet ezerféle szépségeit.”

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat