HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

Boros Imre: Hol tartsa az ember a pénzét, a párnahuzatban?

2013. március 31. 18:09
Hunhír.info

boros-imre.jpgAz EU a saját, irányelvekbe foglalt jogi normáit sérti halomra. Mi lesz ezek után a magánvagyon szentségével? Biztonságban lesznek-e ezt követően a bankokban elhelyezett betétek bárhol az EU területén, ha a ciprusi megoldás példaértékű, vagy az elvonás bárhol és bármikor megismétlődhet? Hol tartsa a polgár a pénzét? A párnahuzatban?!

Menedek - Engdahl

A 2008-ban mérgezett amerikai ingatlanhitel-csomagok európai bankoknak történő értékesítésével kezdődött a pénzügyi örvénylés. Ez most csillapodás helyett újabb és újabb dimenziókban jelenik meg. Az elindító körülményrendszer tekintetében sem polgári, sem büntetőjogi, de pénzszakmai feltárás sem történt. A felelősök megnevezése pedig végképp elmaradt.

Az eltelt több mint fél évtizedben reagálások széles skáláját hallhattuk. Meglepő fordulatokat mutatott a kormányok, a népképviseletek viselkedése, de nem maradt mozdulatlanul maga az érintett lakosság sem. Izlandon a három szédelgő bank által okozott csődtömeget a néhány százezres társadalom úgy rázta le magáról, mint kutya az esővizet. A megszorításokat javasló és azt pénzzel is támogatni kész IMF–EU kettős iránymutatásait elfogadta ugyan a kormány, de a nép nem, s elzavart mindenkit. Az új kabinet utat nyitott a népakaratnak, amely népszavazás formájában utasította vissza, hogy a bankok bűneinek terhét magára vegye a társadalom. A pórul járt külföldi bankbetétesek (angolok és hollandok) esetleg a bankok felszámolása után kaphatnak valamit. A spanyolok, portugálok, írek, olaszok, görögök eddig bevállalták a vég nélküli megszorításokat és a velük járó kilátástalan gazdasági zuhanást, a növekvő munkanélküliséget. Maguk a bankok által is megvallott felelőtlen hitelezés miatt ők a vállukra vették a keresztet. Görögországban és Olaszországban a bankári komiszár kormányok (úgynevezett „szakértői kormányok”) segítségére is szükség volt, amelyeknek működtetéséhez a politikai osztály készséggel nyitott ajtót. Bár a görögöknél volt némi adósságtörlés is, de a hitelezők kompenzálásáról busásan gondoskodott olcsó euróval az Európai Központi Bank. A saját államuk kötvényeit felhalmozó görög nyugdíjalapok viszont mindent elvesztettek. A sorozatos megszorítások által okozott növekvő társadalmi feszültségektől megrettenve Ciprus esetében taktikaváltás történt. Elmaradt a mantra, hogy a válságot a társadalmak túlfogyasztása okozta, tehát indokolt a megszorítás, ezért a terheket azoknak kell vállalniuk, akik a túlfogyasztást okozták. (A hazai baloldalnak gyorsan el kell olvasnia az új brosúrákat, mert lemaradt.) Az egyik EU-szóvivő által példaértékűnek kikiáltott, egy másik által egyedinek mondott megoldás a bankok betéteit jelöli ki a terhek hordozására. Teszi ezt azután, hogy a ciprusi parlament nem volt hajlandó megszavazni a bankbetétek különadóit és kamatadóit. Akkor egyszerűen töröljük a betétesek pénzének akkora hányadát, amennyi a bankok talpra állításához kell.

Megtoldják még egy hangulatkeltő fél mondattal, hogy úgyis többségében orosz oligarchák az érintettek, akikért nem kár. A magyarok által többszörösen megszenvedett kettős mérce Cipruson diadalt ül. Az EU a saját, irányelvekbe foglalt jogi normáit sérti halomra. Mi lesz ezek után a magánvagyon szentségével? Biztonságban lesznek-e ezt követően a bankokban elhelyezett betétek bárhol az EU területén, ha a ciprusi megoldás példaértékű, vagy az elvonás bárhol és bármikor megismétlődhet? Hol tartsa a polgár a pénzét? A párnahuzatban?! A példaértékű ciprusi megoldás azzal is jár, hogy odavan a tőkék szabad áramlásának szabadsága is, hiszen árgus szemű bizottságok adnak engedélyt vagy tagadják meg azt, a maradék bankbetéteket még lejáratkor sem fizetik ki, hanem kényszerből továbbra is a bankban tartják. Vajon eszükbe jut a tanult offshore-lovagoknak, hogy Luxemburgban a bankok ereje nemcsak nyolcszor – mint Cipruson –, hanem több mint hússzor akkorák, mint a helyi GDP? A felelősök megjelölése sem a válság kezdetén, sem most nem történt meg, de a show megy tovább. De meddig?

Boros Imre - Magyar Hírlap

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Ősi Magyarország - Grandpierre AttilaŐsi Magyarország
Könyv - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 375 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Mátrix fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatA Mátrix fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat