HunHír.info

2017. Álom hava 16. nap, Szepes napja.

Erdélyt mikor védi meg végre a román bekebelezéstől az anyaország?

2013. március 03. 11:58
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Erdélyt mikor védi meg végre a politikai rendszerek változásaitól függetlenül fennálló román bekebelezéstől az anyaország? Ez a kínzó kérdés merül fel óhatatlanul a százhuszonnégy éve, 1889. március 3-án Szászvárosban született (és 1963. június 17-én Budapesten elhunyt) Dénes István nemzetgyűlési képviselő döbbenetes, 1937-ben 'Baj van Tiszántúl!' címmel megjelent műve olvastán. Amint kiderül belőle, Bukarest 1920. június 4-e után sem tágított abból, hogy az Óromán Királyság határait kiterjesszék Alföldünkre, így Iuliu Maniu néhai román miniszterelnök és parasztpárti elnök 1936. október 5-i szatmárnémeti beszédében ki is adta a jelszót: 'Irány Békéscsaba!', Mihai Popp képviselő 1936. november 28-án Kolozsvárt pedig szintúgy ezt követelte.

'Megdöbbenve és érthetetlenül áll a magyarság a románság vezéreinek ama nyílt és titkos agitációjával, valamint fenyegetéseivel szemben, amelynek lényege az, hogy Nagy-Románia határait a Tiszáig akarják kitolni: minden román politikai párt és minden pártvezér egyre merészebben követeli úgy a sajtóban, mint a népgyűléseken a tiszántúli területek megszállását és 'Nagy-Romániához' csatolását' - írja a szerző, hangsúlyozva, Bukarest 1920. június 4-e után sem tágított abból, hogy az Óromán Királyság határait kiterjesszék Alföldünkre, így Iuliu Maniu néhai román miniszterelnök 1936. október 5-i szatmárnémeti beszédében ki is adta a jelszót: 'Irány Békéscsaba!', Mihai Popp képviselő 1936. november 28-án Kolozsvárt pedig szintúgy ezt követelte.

Mellesleg csak azt tette a hivatalos román politika valamennyi képviselője Trianon után is, amit azelőtt, hiszen - amint Olay Ferenc (1887-1936) miniszteri tanácsos részletesen bemutatta (A magyar művelődés kálváriája az elszakított területeken 1918-1928) -, a hazai görögkeleti és görög katolikus román iskolákban már az 1840-es években megkezdődött a Tiszáig terjedő Romániát ábrázoló térképek tanítóik és papjaik általi elterjesztése.

Példaként említi Mehedinti közoktatásügyi miniszter, Murgoci egyetemi és Popa-Burca középiskolai tanár földrajzkönyvét, amelyek mint 'a magyarok által erőszakkal elfoglalva tartott román tartományok'-ról beszélnek Erdélyről, Temesről, Máramarosról, amelyeket igyekeznie kell minden igaz románnak 'Romániával egyesíteni', s ugyanígy oktatták a román honvédeket Bureanu, Moinescu, Paskievici, Arifeanu és Virgil olvasókönyveiből.

Műveikben mindezt aztán térképeken is szemléltették, például Treboniu Laurian egyetemi tanár már az 1840-es évek elején megszerkesztette Nagy-Románia térképét, amely később a külföldi sajtóba is belekerült, így Jean Alexandre Vaillant 1844-ben Romániáról franciáknak szánt munkájába (La Romanie ou histoire, langue, littérature, orographie, statistique des peuples de la langue d'or, ardaliens, valaques et moldaves, résumés sou le nom des romans).

Tegyük hozzá mindehhez, hogy az 1940. augusztus 16-a és 24-e közt lezajlott szörényvári román-magyar tárgyalások alkalmával külügyminiszterük, Mihail Manoilescu ugyanakkor egy négyzetkilométernyi elrabolt terület visszaadásáról sem akart hallani (csak lakosságcseréről), majd augusztus 30-án a szó szoros értelemben elájult, amikor kénytelen volt beleegyezni 43 492 négyzetkilométernyi erdélyi terület visszatérésébe az anyaországhoz.

Hiába, mindent elvenni, ha lehet, de abból soha semmit sem visszaadni! Dénes István hetvenhat évvel ezelőtti kötete óta változatlanul kínzó kérdés viszont, hogy Erdélyt mikor védi meg végre a politikai rendszerek változásaitól függetlenül fennálló román bekebelezéstől az anyaország? Azon anyaország, amely persze sajátjait sem védi meg máskülönben semmiféle bekebelezéstől, kiváltképpen a bankárkaszt spekulánsaiétól. Mert említett könyvében emiatt is feljajdult a mára csaknem teljesen elfeledett képviselő. De erről majd később.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Káldeától Ister-Gamig I-II-III - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 8 091 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Atilla, Isten ostora - Cselenyák ImreAtilla, Isten ostora
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat