HunHír.info

2018. Fergeteg hava 23. nap, Alirán napja.

'A sötét páholyok titkos lovagjai már aláaknázták földrészünket'

2013. március 02. 09:33
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

szabadkomuvesseg250.jpgValaha a pápák, XII. Kelementől XIII. Leóig, a legszigorúbban tiltották híveiknek a szabadkőműves páholyok bármelyikébe való belépést, a klerikusok pedig világszerte írtak felvilágosító műveket arról, hogy miért. Közülük most egy ijesztően időszerű kötetre hívjuk fel a figyelmet.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Egy magyar papéra, a százhetvenkét évvel ezelőtt, 1841. március 1-én a nyitrai Berencsen született Sullay Istvánéra 1877-ből, amelynek üzenete időszerűbb, mint volt valaha: 'A sötét páholyok titkos lovagjai már aláaknázták földrészünket, a tüzes gyújtó kanóc már kezükben van, aggodalmunk a növekvő veszéllyel arányosan nő, és nem áll elő semmi hatalom, mely azt kezükből kiragadná.'

Pappá szentelésétől, 1863-tól 1872-ig a borsodi Bogácson, 1872-től haláláig, 1892. március 27-ig a szintén borsodi Domaházon volt plébános. Különösen is értelmiségi körökben voltak közismertek könyvei, melyek közül az egyikben a liberalizmust szedte ízeire (Szabadelvűség, szabadság és vallás, vagy mi az oka az állam és egyház közötti viszálynak, 1879), a másikban pedig a szabadkőművességet (Szabadság, egyenlőség, testvériség, vagy mi a szabadkőművesség alapelve, célja, kiviteli eszközei, eredménye és veszélye az államra és Egyházra?,1877).

Ez utóbbi 226 oldalon át elsősorban francia és német szabadkőműves brosúrákból vett idézetekkel teszi egyértelművé, hogy a szabadkőművesség egyetlen tételes vallásban sem hisz, csak az emberben, ami pedig céljait illeti, az semmiképpen sem az 'emberboldogító humanitás' és 'jótékonyság', hanem, mint a francia enciklopédisták közül köntörfalazás nélkül megvallotta Jean-Baptiste le Rond d' Alembert, 'a társadalomra annyira veszélyes barbár vallás elpusztítása, a királyi hatalom megzabolázása, az oltárok és trónok felforgatása', legfőbb eszközeik pedig a fennhatóságuk irányítása alatt álló tekintély-és erkölcsromboló sajtó, a beszervezett tagok beépülése előbb a legkülönfélébb társadalmi, politikai, tudományos és művészeti mozgalmakba, utóbb már a kormányhivatalokba is.

'A sötét páholyok titkos lovagjai már aláaknázták földrészünket, a tüzes gyújtó kanóc már kezükben van, aggodalmunk a növekvő veszéllyel arányosan nő, és nem áll elő semmi hatalom, mely azt kezükből kiragadná: a kormányok szabadságlevelet adtak nekik, a fejedelmek nyugodtan pihenve a kormányok által vetett puha ágyon egy szebb, egy jobb, egy dicsőbb jövőről álmodoznak, míg a rémület, irtózat és fájdalom jaja fel nem költi.' - írta százharminchat éve. Persze jó ideje már korántsem csak a kormányok adnak 'szabadságlevelet' nekik, hanem gyakorta azok is, akiktől tudós magyar papunk alighanem álmában sem várta, éspedig Esztergomtól Rómáig.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 500 Ft
Internetes ár: 3 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat