HunHír.info

2018. Szelek hava 26. nap, Csobánka napja.

'A sötét páholyok titkos lovagjai már aláaknázták földrészünket'

2013. március 02. 09:33
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

szabadkomuvesseg250.jpgValaha a pápák, XII. Kelementől XIII. Leóig, a legszigorúbban tiltották híveiknek a szabadkőműves páholyok bármelyikébe való belépést, a klerikusok pedig világszerte írtak felvilágosító műveket arról, hogy miért. Közülük most egy ijesztően időszerű kötetre hívjuk fel a figyelmet.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Egy magyar papéra, a százhetvenkét évvel ezelőtt, 1841. március 1-én a nyitrai Berencsen született Sullay Istvánéra 1877-ből, amelynek üzenete időszerűbb, mint volt valaha: 'A sötét páholyok titkos lovagjai már aláaknázták földrészünket, a tüzes gyújtó kanóc már kezükben van, aggodalmunk a növekvő veszéllyel arányosan nő, és nem áll elő semmi hatalom, mely azt kezükből kiragadná.'

Pappá szentelésétől, 1863-tól 1872-ig a borsodi Bogácson, 1872-től haláláig, 1892. március 27-ig a szintén borsodi Domaházon volt plébános. Különösen is értelmiségi körökben voltak közismertek könyvei, melyek közül az egyikben a liberalizmust szedte ízeire (Szabadelvűség, szabadság és vallás, vagy mi az oka az állam és egyház közötti viszálynak, 1879), a másikban pedig a szabadkőművességet (Szabadság, egyenlőség, testvériség, vagy mi a szabadkőművesség alapelve, célja, kiviteli eszközei, eredménye és veszélye az államra és Egyházra?,1877).

Ez utóbbi 226 oldalon át elsősorban francia és német szabadkőműves brosúrákból vett idézetekkel teszi egyértelművé, hogy a szabadkőművesség egyetlen tételes vallásban sem hisz, csak az emberben, ami pedig céljait illeti, az semmiképpen sem az 'emberboldogító humanitás' és 'jótékonyság', hanem, mint a francia enciklopédisták közül köntörfalazás nélkül megvallotta Jean-Baptiste le Rond d' Alembert, 'a társadalomra annyira veszélyes barbár vallás elpusztítása, a királyi hatalom megzabolázása, az oltárok és trónok felforgatása', legfőbb eszközeik pedig a fennhatóságuk irányítása alatt álló tekintély-és erkölcsromboló sajtó, a beszervezett tagok beépülése előbb a legkülönfélébb társadalmi, politikai, tudományos és művészeti mozgalmakba, utóbb már a kormányhivatalokba is.

'A sötét páholyok titkos lovagjai már aláaknázták földrészünket, a tüzes gyújtó kanóc már kezükben van, aggodalmunk a növekvő veszéllyel arányosan nő, és nem áll elő semmi hatalom, mely azt kezükből kiragadná: a kormányok szabadságlevelet adtak nekik, a fejedelmek nyugodtan pihenve a kormányok által vetett puha ágyon egy szebb, egy jobb, egy dicsőbb jövőről álmodoznak, míg a rémület, irtózat és fájdalom jaja fel nem költi.' - írta százharminchat éve. Persze jó ideje már korántsem csak a kormányok adnak 'szabadságlevelet' nekik, hanem gyakorta azok is, akiktől tudós magyar papunk alighanem álmában sem várta, éspedig Esztergomtól Rómáig.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Csinos Vitéz - Székely népmesék - Kriza JánosCsinos Vitéz - Székely népmesék
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat