HunHír.info

2018. Szelek hava 26. nap, Csobánka napja.

Prohászka püspök üzenete: „Nem azt kívánom, hogy üsd a zsidót, hanem hogy korbácsold fel a magyar tunyaságot”

2013. február 07. 11:27
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

prohaszka-ottokar500.jpgMár nagyjainknak, különösen Prohászka Ottokár püspöknek is feltűnt, miért, hogy örökösen alulmaradunk legfőbbnek tartott leigázóinkkal szemben, s válaszul kénytelen volt megállapítani, hogy ennek döntő oka a szalmalángszerű lelkesedést követő cselekvésmegtorpanásban, a lelki és fizikai tespedtségben keresendő, az öntudat hiányában, amiért is kilencvenöt évvel ezelőtti üzenete még időszerűbb, mint volt akkor, amikor is az antiszemitaként megbélyegzett főpásztor arra a kérdésre, hogy „mi én „antiszemitizmusom”, így felelt: „Nem az, hogy üsd a zsidót, hanem az, hogy ébreszd fel, s ha kell, korbácsold fel a magyar tunyaságot a statisztika számsoraiból font ostorral, hogy fogjon hozzá, hogy fogja meg azt, amije van, amihez léte, hite, tradíciói kötik, s amit el lehet veszteni s így azután koldusbotra jutni.”

Magyar Menedék - Migránsokk

Világos beszéd, s tegyük hozzá, nem volt ezzel egyedül, hiszen akadtak a lélek pásztorai között akkor még, talán nem is kevesen, akik hozzá hasonlóan megkongatták a vészharangot. Nézzünk erre ezúttal három példát!

Mihályfi Ákos (1863-1937) cisztercita teológiai tanár a „Lélekmentés a nagy világégés után” címmel 1920-ban megjelent korrajzában arra döbbentette rá a trianoni tragédia okait boncolgató kortársait, hogy országunk felnégyelése korántsem csak pánszláv, pángermán s főként zsidó tőkés társaságok által pénzelt szabadkőműves szervezetek aknamunkájának eredménye, hanem legalább annyira a „Hinterland”, a „hátország” milliói morális megromlásának, amelynek fő jeleként, amint írja, az óriási áruuzsorát bizony nemcsak a „batyus zsidók”, hanem a földesurak és a jámbor falusi nép is „éppoly lelketlenséggel űzték, mint a kaftános kereskedők”, így „a fényűzés, az élvezetvágy sohasem látott mértékben uralkodott el a „mándlis” falusi leányok és asszonyok körében is”.

Bíró Ferenc (1869-1938) jezsuita nem kevésbé lehangolóbb látleletet adott minderről: amint rendtársa, Petruch Antal írta (Jézus Szíve apostola – Bíró Ferenc SJ emlékezete, 1940), nem győzte elégszer megkongatni a vészharangot, hogy az átlag magyar keresztény mennyire tudatlan, nevelése mennyire elvont, gyakorlatiasságot nélkülöző, ezért „a mi művészi vagy kézi ügyességgel megáldott gyermekeinknek el kellett menni állami vagy zsidó magánjellegű középiskolákba”, így például „még csak egy katolikus zongora vagy hegedűkonzervatóriumot sem tudtunk nyitni a továbbképzésre. Félmunka iskolázásunk, nem kell így azon csodálkoznunk, hogy a mi egész magyar kultúránk nemzetietlen és zsidó lett. Elmulasztották a magyart reálisan, az ország speciális adottságainak megfelelően nevelni, ezért átengedte a szabad pályákat, a kereskedelmi, pénzügyi, ipari vállalkozásokat a zsidóknak, sőt megvetéssel kerülte azokat. A keresztény csak körmenetet tartott, búcsúkra járt, egyesületekbe tömörült, az intelligensebb nagygyűlésezett és a produktív pályára nemcsak nem nevelte gyermekeit, hanem azokat lebecsülte. ”

Bangha Béla (1880-1940) jezsuita, a legendás hírű sajtóapostol, az általa mellesleg száz éve, 1913-ban alapított „Magyar Kultúra” című folyóiratban 1923 júliusában is restségünk miatt panaszkodott: „A magyar nem szeret olvasni, mondják s ebben a mondásban sok igazság van. Nézzük csak az utcát, a villanyost: tíz olvasó közül 8 zsidó.A keresztény nem olvas, hanem az ablakon bámul ki, diskurál, mustrálja a járókelőket, emészt és ásít. A zsidó azalatt olvas, néha egy napon négy-öt napilapot is elolvas. A zsidó sajtónak nem éppen ezért könnyebb a helyzete, de ezért is. Mert minden zsidó öntudatosan érzi, hogy neki a közkérdésekkel foglalkozni kell, ha nem akar lemaradni, ha győztes akar lenni a versenyben. Sajnos, a magyar inkább diskurál, nőket mustrál és ásít.” Mindennek következményeként aztán az 1890-es magyar társadalma „a nemzeti kultúrát s politikát zsidó hűbérbe adta s egyszeribe meg is kezdődött elhelótásodása, a magyar kúriák, földek, ipar, kereskedelem rohamiramban siklottak át az új urak kezébe”, mivel hiányzott „a mélyebb, keresztény műveltség” a hatalmi elitből és a köznépből.

Igen, azóta sincs másként, olyannyira, hogy mára úgyszólván hungarikummá vált egyfelől a tunyaság, másfelől a hozzáhasonulás legfőbbnek tartott leigázóinkhoz, elfeledve, hogy csak akkor vagyunk különbek náluk és egyben önfenntartók, ha különbek vagyunk viselkedésünkkel náluk, éspedig korántsem csak retorikában, hanem gondolkodásban, műveltségben is. És pontosan ez az, ami ma annyira hiányzik, amikor az önmagukat konzervatívoknak vallóknak (tisztelet a kivételeknek!) valahogy nincsenek világosan definiált ideológiai alapjai, melyekhez körömszakadtig ragaszkodnának, ezért aztán világnézeti kiforratlanságukból következő megfeleléskényszerüknél fogva (mondván, nekik mindenféle nézet iránt „toleráns”-nak kell lenniük, nem pedig „merev”-nek, „dogmatikus”-nak) aligha különbek az általuk sem szeretett leigázóinknál. Ezért Prohászka püspök üzenete aktuálisabb, mint volt valaha: „Nem azt kívánom, hogy üsd a zsidót, hanem hogy korbácsold fel a magyar tunyaságot.”

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyelvédesanyánk - Czakó GáborNyelvédesanyánk
Könyv - Bolti ár: 2 730 Ft
Internetes ár: 2 321 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat