HunHír.info

2019. Újkenyér hava 26. nap, Füvellő napja.

Összezavarodtam az este

2012. december 03. 15:13
Hunhír.info

Már öt napja Gázában vagyok és nehezemre esik megérteni ezt a 8 napos háborút, valamint az azt követő tűzszünetet. Hadd mondjam el, mi az, ami összezavar. Az Izraeli Támadó Erők kitartanak amellett, hogy ők a civileket óvják és csak terroristákat céloznak. Több módjuk is van az ártatlan civilek megóvására. Az egyik mód az, hogy telefonon felhívják a civileket, a másik pedig az, hogy röpcédulákat dobnak le, amiben menekülésre szólítják fel őket egy perceken belül bekövetkező támadásra. A legutóbbi offenzíva alatt az izraeliek röpcédulákat szórtak szét a falvakba, ami arra szólította az embereket, hogy meneküljenek a városba. Gáza városában pedig olyan röpcédulákat dobtak le, amelyek a falvakba menekülésre buzdítottak.

Menedék - Atilla

Egy új, leleményes eljárás, amit a civilek védelmére használnak, abból áll, hogy ledobnak egy "hangos, nem-halálos" bombát egy otthonra, ezzel figyelmeztetve a lakókat, hogy mi következik. Egy nevet is adtak ennek az eljárásnak, "tetőn kopogtatásnak" hívják. Aztán 3 vagy akár 20 perc is eltelik miután
bombázni kezdik a házat F-16-osokról. Ezek a bombák nagyok és halálosak. Az otthonokat, amiket ma láttam, teljesen lerombolták, a célpont körülötti házak is lakhatatlanokká váltak.

A "nem-halálos bombák" bejönnek a tetőn át és még képesek áthatolni 4 emeleten. Gyerekek vagy más civilek, akik ilyen bombák alatt ülnek, végtagjaikat vesztik, traumát élnek át, repesz szilánk okozta és más sérüléseket szenvednek. Az ilyen bombák használatának az volna a célja, hogy felszólítsa a ház lakóit a menekülésre. Ha a házban vannak öregek, kicsi gyerekek, újszülöttek vagy mozgássérültek, akkor ez nehéz feladat is lehet. Egy amputált lábú gyerek esetében például több időt vesz igénybe a menekülés.

De hagyjuk figyelmen kívül ezeket a komplikációkat, csak még jobban összezavarják a képet. Engem ámulatba ejt az izraeli megszállók nagylelkűsége. Látod, ők a "Világ legerkölcsösebb hadserege", mindenki tudja ezt. A generálisok és a politikusok évtizedek óta ezt mondják! Ez döbbenet. Ha a civileket nem, csak a "terroristákat" akarják gyilkolni, akkor miért figyelmeztetik a civileket a hely elhagyására? Azt gondolják, hogy a terroristák, akikről mindenki tudja, hogy a civilek mögé bújnak, hátra fognak maradni a figyelmeztetés után?

És itt van egy még zavaróbb kérdés. Miért kell egy üres otthont a földig lerombolni? A legutóbbi tűzszüneti megállapodás létrejötte után, kimondták, hogy a parasztok dolgozhatnak az ütköző-zónában lévő földjeiken, amit Izrael hozott létre, miután nagylelkűen elhagyták törvénytelen telepeiket Gázában. A parasztok nagy örömmel vették, hogy megművelhetik az ütköző-zónaként ismert 300 méteres földsávot, amit itt Gázában csak "no go" zónának hívnak, mert amikor meg merészelték közelíteni ezeket a földeket, az izraeliek azonnal célba vették őket. De elkalandoztam a témától.

Szerdán elkísértünk farmereket a Johr el Deek-i ütköző-zónába. Megdöbbentő volt! Egészen a szögesdrót kerítésig elgyalogoltunk! Néztük, ahogy 2 izraeli jeep megközelítette a kerítést. Én mosolyogtam, mikor kiszálltak jeep-jükből, de eltűnt a mosolyom mikor felemelték fegyverüket és elkezdtek lőni felénk. Persze, nem lőttek minket, hiszen a tűzszünet egy hete érvényben volt. De azért meg voltam ijedve, ahogy könnygázgránátokat dobtak közénk, és tovább lőttek el a fejünk fölött, miközben mi hátráltunk. Talán a katonák se voltak tisztában a fegyverszünet részleteivel, ahogy én. Lehet, hogy a földek
szabadon való megközelítése megfogalmazás számukra nem elég pontos. Talán a farmerek értelmezték rosszul.

A halászok hasonló dilemmával álltak szemben. Miután bejelentették a tűzszünetet, azt mondták a halászoknak, hogy a nagylelkű Izrael engedi a halászást gázai vizeken a parttól számított 10 kilométeren belül. Ez,ó duplája (!) az utóbbi 6 évben érvényben levő határnak. A halászok boldogok voltak. Meglesz a
lehetőségük eltartani a családjukat. Azzal nem kell törődni, hogy az oszlói egyezmény értelmében a halászok 40 kilométeres sávot használhatnak a tengerből. Az régen volt, 1993-ban. Ki várná el, hogy egy ilyen öreg egyezményt még mindig betartsanak?

A halászok, akikkel beszéltem, azt mondták, hogy a 10 kilométeres határt két egész napon át tartották be. Kétnapi halászat anélkül, hogy életüket kockáztatnák gyerekeik etetése miatt! Nagyszerű volt. Ezek után megdöbbenéssel hallottam, hogy szerdán, pont egy héttel a tűzszüneti megállapodás után, több halászhajót is megtámadott az izraeli haditengerészet a parttól számított 10 kilométeren belül. Egy hajót elsüllyesztettek, 3 hajó motorját szétlőtték, egy vonóhálóval halászó hajót elkoboztak és 9 halászt letartóztattak. Persze, az izraeli tisztek megbizonyosodtak afelől, hogy a halászok levetették ruháikat és beugrottak a vízbe, mielőtt hajójukat elsüllyesztették. Csak azután robbantották szilánkokká hajójukat, hogy az izraeli ágyúnaszád biztonságos fogságában voltak.

A halászok nem kaptak figyelmeztetést. Persze, mindenki tisztában van azzal, hogy a telefonok nem működnek olyan messze a parttól, és röpcédulák ledobása se vezetne célhoz, mert a cédulák nagy része úgyis a vízbe esne. Azt meg még én is tudom, hogy a "tetőn kopogtatás" túl veszélyes lehet a tengeren, mert a halászok épségében való károkozás valószínűsége igen magas lenne.

A legjobb megoldás már több száz méterről elkezdeni a lövöldözést, ahogy a naszádok száguldanak a halászhajók felé. Ez ad a halászoknak legalább 3 percet hálóik felhúzására és menekülésre a kikötő felé. Én nem tudom mi változott a harmadik napon, de a fogás kicsi volt, az biztos.

Két meggyilkolt gyerek otthonát is meglátogattuk. Az egyik, Hassan Jamal 15 éves volt. A másik, Fares al-Basyouni pedig 9 éves. Mindkettőjüket otthonukban ölték meg, miközben aludtak. Egy repeszdarab, ami átszakította a falat, lefejezte Fares-t. Apja elmesélte a borzalmas látványt. "Nem hallottuk a bombákat. Az ablakcsörömpölés és a ház rázkódása ébresztett fel. A ház tele volt füsttel. Lányaim és fiaim sikítoztak, ahogy szobáról szobára kerestem őket. Fares élettelen törzse a14 éves bátyjára zuhant, aki sikoltozva rohant ki a házból, bele az éjszakába.

Azt hittem, ilyen nem történhet meg – nem kaptak figyelmeztetést? Hassan unokatestvére, Mohammed igazolta, hogy hullottak röpcédulák az égből, 20 perccel a támadás után. Szóval, látható, volt figyelmeztetés.

Egy dolog biztos. Izraelnek jogában áll megvédeni magát. Obama elnök mondta, "Nincs egy ország a világon, amelyik eltűrné, hogy határain kívülről érkező rakéták zuhogjanak polgáraira." Teljes szívemből egyetértek ezzel, ki tudná ezt cáfolni? Azt is értem, hogy Izraelnek meg kell leckéztetnie szomszédait időnként, és el tudom képzelni, hogy minél hamarabb, annál jobb. Egész biztosan nem akarják, hogy Gáza lakossága elképzelje, milyen is lehet szabadon élni, az csak a "terroristákat" bátorítaná fel.

Szóval, látod dilemmámat. Amit a vállalati médiában olvasok és amit kormányomtól és az izraeli politikusoktól hallok, nem egészen vág egybe a szemtanúk beszámolóival. Talán az IOF (Izraeli Occupation Force) ledobhatna néhány cédulát, hogy megértsem.


Johnny Barber
Fordította: Magyar László - Hunhír.info - Ausztrália

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles) - Csere PéterGróf Tisza István meggyilkolása (keményfedeles)
Könyv - Bolti ár: 3 570 Ft
Internetes ár: 3 142 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nimród, a hun-magyarok őse - Marton VeronikaNimród, a hun-magyarok őse
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat