HunHír.info

2019. Újkenyér hava 20. nap, Szent István király ünnepe, István, Vajk napja.

Pásztori Tibor Endre: Harmatpont

2012. november 29. 21:10
Pásztori Tibor Endre - Hunhír.info

Lernai hidra. Hesiodos ír a parányi, polip alakú, édesvízi tömlős állatról, a kilencfejű, mondai vízi szörnyről, amely az elpusztíthatatlan rossz jelzője, mert a levágott fej helyébe mindig új nőtt, - míg végre Herkules el nem pusztította.

Menedék - Pálfi

Laudator temporis acti (a múlt idő dicsérője) a harmatpont, az egyértelműsítő árnyalat erőssége a tanításban, hogy „minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik” (Máté 7:19). Feleljünk meg egészen egyszerűen arra a titokzatos kérdésre, mi az ember szerepe a természet világában. A nap azért van, hogy fényt árasszon, a madár, hogy daloljon, a gyümölcsfa, hogy termést hozzon. Az ember feladata, - a keresztyén tanítás szerint! - meg az, hogy azon a helyen, ahová a jó Isten állította, becsülettel, jó lelkiismerettel dolgozzék és hirdesse az Isten dicsőségét. Ez az a pont, ahol az ember a régit már nem fogadja el, de nem is tudja meghatározni sem hívatását, sem küldetését, sem helyét vagy rendeltetését. A maga dicsőségének keresésében elvesztette önmagát.

Ismételjük meg a kérdést: megvan-e bennem ez a törekvés, akarok-e minden erőmegfeszítés és áldozat árán igaz, jó gyümölcsöt teremni? Könnyű szolgálni, áldozatot hozni és munkálkodni akkor, ha az ember rendelkezik minden eszközzel, de igen nehéz akkor, amidőn önmaga is szükségben, nehéz helyzetben van. Az Úr pedig azt kívánja, mindenkor és minden körülmény között törekedjünk gyümölcstermő életre! Tegyük hozzá: Ő megadja rá az erőt is. Egy törpe, igénytelen barackfát ámulva nézegettem az új esztendő elején; a törzsét lernai hidra támadta meg évről évre, próbálta tönkre tenni. Csupán egyik oldalon megmaradt vékony kéreg segítségével vesz némi tápanyagot a földből. S nagy csodálkozásomra mégis volt rajta gyümölcs. Nem kis szomorúsággal láttam, hogy ez a gyümölcs legutolsó termése a fának. A kicsiny fa, mintha a tűztől akarna menekedni, ez évben is nagy csodálatomra termést hozott. Megfeszíti életerejét a végsőkig, hogy hivatását betöltse. Ekkor jut eszembe a negyvenhét napos kórházi kezelésem idején, sokan imádkoztak értem, - de volt valaki, aki úgy kérte az Urat, hogy az életem törzsét emésztő betegségemben a „levágott fej” gondolata – azaz az önpusztítás bűne – vissza ne térjen.

A gyümölcstermő fáknak erős hitre, óriási nagy szeretetre van és lesz szükségük. Mekkora áldozatokból nőnek a világ fölé a lélek boldogságára a jó cselekedetek gyümölcsei. Ekkora szeretet láttán, - nem tartozunk halálmegvető élet bátorsággal a háládatosság gyümölcseinek megtermésével?

Ugyancsak kialakuló hajlandóság harmatpontja a rosszra, bűnre való csábítás mikéntje; Istent kísértés pedig vakmerőséggel Isten türelmét próbára tevő szándék, cselekvés. Egyszerűen valamiben vakmerően az Ő döntését kihívni, magunkat kellő ok nélkül valami veszélynek kitenni, abban bízva, hogy Isten bennünket úgyis megoltalmaz. Istent kísérti az a katona, aki csupán hősködésből elhagyja a védett helyet s kiteszi magát az ellenséges golyónak (de sok fiatal élet pusztult így el a háborúban!), könnyelműen öltözködni, vagy testünket egyébként a megbetegedés veszélyének kitenni, vagyonunkat vakmerő és bizonytalan üzleti számításokkal kockáztatni, embertársaink életét veszedelembe sodorni (mennyi vasúti, közlekedési baleset állott így elő!) stb.

Egyre azonban rendszerint nem gondolunk e kérdésnél: lelkünket is ki lehet könnyelműen veszedelemnek tenni, s ezáltal is lehet Istent kísérteni, mint rossz társaság keresése, vagy legalább is nem kerülése, vagy a vele való közösség elhanyagolása. És ilyen módon lelkét ok nélkül veszélynek teszi ki. Még nagyobb botorság, mint a test épségét, vagy egészségét veszélyeztetni. Szállóigeként hivatkozunk egy bibliai helyre: „Mindent megpróbáljatok!” - nem tudván, hogy ez azt jelenti: „mindent megvizsgáljatok”, s utána ez jön: „mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!” A Mestert követve, mindig szóljunk így a kísértés közeledtekor: „Ne kísértsd a te Uradat, Istenedet!”(Luk.4:12)

Csodával határos egy fiatal vasúti mérnök története, miszerint jóval ezelőtt a szolnoki Tisza-híd javításánál fejjel leesett egy összeroppant állványról. Estében fejjel nekiütődött a híd kőpillére párkányának s hajas fejbőrén egy hosszú, zúzott sebet kapott. A földre úgy ért, hogy fejével egy Tisza-parti kőrakásra esett, s fejbőrén egy másik repedést, azonkívül koponyarepedést kapott. Amint a földön elterült, rögtön utána felállott s felnézett, hogy mi történt azzal a munkással, aki vele volt az állványon; ez a pillér párkányán fennakadt. Mérnökünk sebe gyorsan begyógyult, a szenvedett agyrázkódás tünetei már másnapra eltűntek, egy hét múltán, magát teljesen jól érezve a kórházat elhagyta.

Igen, előfordul, hogy Isten csodálatosan megszabadít bennünket, de azért nem fogunk a szolnoki Tisza-hídról az alanti kőrakásra fejest ugrani. Ne kísértsd a te Uradat, Istenedet, óvjad a veszélytől testedet is, de „minden féltett dolognál jobban őrizd meg a te szívedet!” (Péld.4:23)

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020 - Babucs ZoltánA Nemzeti Összetartozás naptára 1920-2020
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
25% internetes kedvezménnyel
Végfelszámolás - Bogár LászlóVégfelszámolás
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában - Mirza Ghulam AhmadJézus Krisztus Vízöntő Evangéliuma - Jézus Indiában
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
11% internetes kedvezménnyel
Atlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel - Ignatius DonnellyAtlantisz csomag - 2 könyv együtt különleges kedvezménnyel
Könyv - Bolti ár: 12 490 Ft
Internetes ár: 9 990 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Öröktűz I-II. DVD - Jelenczki IstvánÖröktűz I-II. DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 500 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat