HunHír.info

2017. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Így köszöntötték a visszatért Nagyváradot: 'Hazatértetek, Testvérek, közös édesanyánkhoz, Magyarországhoz'

2012. szeptember 10. 12:16
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Nagyvarad6.jpgAz Észak-Erdély és Székelyföld 1940. szeptember 5-e és 13-a között való visszatérését ismertető újságokat, könyveket, továbbá a Horthy bakáit virágesővel fogadtató tömegekről készült korabeli archív felvételek jelentős részét már 1945-ben megsemmisítették, így külön öröm, ha előkerül egy-egy mégoly megsárgult fénykép vagy újságkivonat, mely egyértelműen arról tesz tanúbizonyságot, hogy a teljes revízió hozhat csak gyökeres megoldást, mindahhoz való ragaszkodásunk, ami a miénk, amit Juhász Gyula szavaival „magyar erő szerzett vitézül / S magyar szív és ész tartott meg bizony”, hiszen erre kötelez Szent László királyunk ma is mindnyájunkat.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Most egy ilyen, eleddig aligha ismert (így még Illésfalvi Péter és Szabó Péter eleddig páratlan információértékű dokumentumalbumában (Erdélyi bevonulás, 1940) sem szereplő) újságkivonatot ismertetünk, a Hegedűs Nándor által szerkesztett „Nagyvárad” 1940. szeptember 8-i számának címoldaláról, amely Szent László városa 1940. szeptember 6-án való visszatérése öröméül közölte Horthy kormányzó és Teleki Pál miniszterelnök bevonulási köszöntőjét: noha a szám fejlécén még az árjelzés a huszonkét évi megszállásra emlékeztet („lapunk mai száma 4 Lei”), az ólombetűk alatta már a visszatérés önfeledt örömét tolmácsolják:

„Ütött a várva várt óra. Szent földre léphettünk megint: Keletmagyarország és Erdély. Meghatottan köszöntjük az ősi magyar földet s Benneteket, Testvérek, akik rajta hűségben megálltatok. A letűnt szomorú huszonkét esztendőnek nem volt egyetlen napja, amelyen ne gondoltunk volna Rátok meleg szeretettel.

Végre itt állhatunk szemtől-szembe Veletek. Közös történelmünk századaiban a magyar függetlenség lobogója gyakran talált végső menedéket az erdélyi hegyek közt. Isten kegyelméből most rajtunk a sor. Most mi hozzuk vissza Nektek a szabadságot.
Hazatértetek, Testvérek, közös édesanyánkhoz, Magyarországhoz. Ami rossz volt, elmúlt. Megálltátok a próbát. Ezentúl együtt maradunk örökké.

Bizalommal fogadunk mindenkit, aki megnagyobbodott hazánknak hűséges fia akar lenni. Biztosítjuk nem magyar ajkú honfitársainkat arról, hogy a jogi egyenlőség birtokában, háborítatlanul dolgozhatnak szellemi és gazdasági javaik fejlesztésén. Viszonzásul hűséget várunk a magyar állam iránt s az ő részükről is megértő szeretetet. Mert a megújult magyar állam a gondos atya szeretetével ügyel ősi hazánk földjén élő valamennyi fiára.
Új élet indul most a visszatérő részeken. Új magyar élet. Részese mindenki, ha megbecsüli önmagát és hazáját: Szent István országát.

A magyar honvéd ismét elfoglalta évszázados őrhelyét a Kárpátok gerincén. Dicsőség érte az igazságosztó Istennek s a jóakaratú embereknek békesség.”


Elfoglalta bizony, noha a bevonulás napján reggel hat óráig – amint dr. Lestyán Endre plébános (Jósa Piroska könyvében (Virágszőnyeg a váradi utcaköveken, 2007) és Illésfalvi-Szabó jelzett albumában közölt feljegyzéseiben olvassuk – „szigorúan tilos volt az utcán járni vagy zászlót kitűzni, mert a román sereg utolsó csapatai a hajnali órákban hagyták el a várost”, hogy aztán mindenki átadja helyét szívében a huszonkét év óta várt boldogságnak:

„A mai nap a hónap első péntekje. Először úgy volt, hogy a kormányzó őfőméltósága délelőtt érkezik, azért már reggel hét órakor tartottuk meg a Jézus Szíve ájtatosságot, nyolc órára úgyszólván az egész város talpon volt. Rövid idő alatt zászlódíszben a házak, a káptalan kerteknek a vasúti állomásra néző falait zöld koszorú füzérekkel, virágokkal és kis zászlókkal díszítettük fel. Tíz órától kezdve végig a főútvonalon a vasúttól be a Szent László térig minden hely elfoglalva. A tanulók, fiúk, leányok, egyesületek tagjai állottak sorfalat. Tizenegy óra felé jöttek az első kerékpárosok, majd a csendőrök, huszárok, azután egyre sűrűbben sok-sok gépkocsival tüzérek ágyúkkal, gépfegyveresek stb. Állandó éljenzés, ének, virágeső fogadta őket. Vasutasok, rendőrök díszruhában, így vonult be a sereg hosszú órákon keresztül. Mi a káptalani kertek ajtajából néztük, lelkesedtünk, sírtunk és éljeneztünk, boldogok voltunk! Szinte álomnak tetszett. Délután a Szent László téren volt a kormányzó és a felesége ünnepélyes fogadása. Három óra után érkeztek, a kormányzó fehér lovon.”

Igen, amint Hevesi Sándor közgazdász (az imént említett két kiadványban idézett) visszaemlékezésében írja, „a bevonulás incidensek nélkül zajlott, az élet normálisan folyt tovább, a megszokott kerékvágásban”, bizonyságául annak, hogy hiába sulykolják belénk örökösen, hogy „minek a teljes területi revízió, úgysem tudnánk mit kezdeni a visszatért, zömében már amúgy is idegenek lakta országrészekkel”, és „minek kesergünk erdélyi ásványkincseink elvesztésén, amikor egy kilogrammnyi kvarchomokból is mennyi energia nyerhető”, a teljes revízió hozhat csak gyökeres megoldást, mindahhoz való ragaszkodásunk, ami a miénk, amit Juhász Gyula szavaival „magyar erő szerzett vitézül / S magyar szív és ész tartott meg bizony”, hiszen erre kötelez Szent László királyunk ma is mindnyájunkat.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat