HunHír.info

2018. Napisten hava 24. nap, Csörsz napja.

'Nem azt kívánom, hogy üsd a zsidót, hanem hogy korbácsold fel a magyar tunyaságot'

2012. szeptember 01. 11:40
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

21d.jpgHuszadik századi történelmünk elfeledett papkrónikásai közül az 1863. szeptember 2-án Szepetneken született (és 1937. május 27-én Budapesten elhunyt) Mihályfi Ákos cisztercita teológiai tanár 1946-ban bezúzásra ítélt könyvében (Lélekmentés a nagy világégés után, 1920) egy olyan igazságra mutatott rá, melyet a kor krónikásai általában rendre elhallgatnak, arra, hogy Trianonhoz vezető 1918-as összeomlásunkat eleink kaftános kereskedőktől eltanult áruuzsoráskodásainak is köszönhetjük, arra intve ezzel, hogy legyünk különbek közismert ellenségeinknél viselkedésünkkel!

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Igen, ugyanis korántsem csak a cionista, a pánszláv-pángermán és szabadkőműves szervezetek vezettek az 1918-as összeomláshoz, hanem legalább annyira a 'Hinterland', a 'hátország' millióinak erkölcsi megromlása, amelynek fő jeleként, amint írja, az óriási áruuzsorát nemcsak 'batyus zsidók, hanem földesurak és asszonyok, a jámbor falusi nép is éppoly lelketlenséggel űzték, mint a kaftános kereskedők': politikusaink és értelmiségijeink elfeledték a jézusi igazságot, hogy 'keressétek először az Isten országát és az Ő igazságát' (Mt 6, 33), így 'a háború utolsó esztendeje teljesen materialistává tette az egész társadalmat: a fényűzés, az élvezetvágy sohasem látott mértékben uralkodott el a 'mándlis' falusi leányok és asszonyok körében is', ennélfogva nem következhetett be más, mint összeomlás, az 1918. október 30-i forradalom, majd 1919. március 21-től a csőcselékuralom.

Úgy tűnik, már a tudós cisztercita korában sem volt másként, mint ma: legyen valaki konzervatív vagy liberális, többnyire egyikük sem ismer erkölcsi etalont, és ami a legszomorúbb, az előbbi, miközben persze elparentálja az utóbbit, mégis hozzá simul, elfeledve Prohászka Ottokár Mihályfi idézett sorait nemcsak alátámasztó, hanem ki is egészítő igazságát, miszerint 'nem azt kívánom, hogy üsd a zsidót, hanem hogy korbácsold fel a magyar tunyaságot', vagyis hogy csak akkor különbözünk közismert ellenségeinktől, ha különbek vagyunk viselkedésünkkel náluk, éspedig korántsem csak retorikában, hanem gondolkodásban is.

Pontosan ez utóbbi az, ami ma annyira hiányzik, amikor az önmagukat konzervatívoknak vallóknak (tisztelet a kivételeknek!) valahogy nincsenek világosan definiált ideológiai alapjai, melyekhez körömszakadtig ragaszkodnának, ezért aztán világnézeti kiforratlanságuknál fogva - mondván, nekik mindenféle nézet iránt 'toleráns'-nak kell lenniük - aligha különbek közismert ellenségeinknél.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Történelmünk ősi gyökerei a Pilisben - Herczeg FerencTörténelmünk ősi gyökerei a Pilisben
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat