HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Egy nép akkor indul veszni leginkább, ha papjai is cserbenhagyják

2012. augusztus 14. 12:59
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

feja-geza.jpgNem lehet elégszer hangsúlyoznunk, hogy egy nép akkor indul veszni leginkább, ha lelki vezetői, vagyis papjai is cserbenhagyják, s ez korántsem csak az elmúlt évtizedek békepapi működésére, hanem már a kiegyezés utáni egyházi életre is igaz, amint kitűnő irodalomtörténészünk, az 1978. augusztus 14-én Budapesten elhunyt Féja Géza önéletrajzi vallomása is igazolja.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Kiegyezés utáni egyházi életünk ugyanis semmivel sem volt vigasztalóbb, mint politikai- és közéletünk, mivel főpapjaink inkább arisztokratikus egyházfejedelmek, mint elmélyült lelki-szellemi életet élő főpásztorok voltak, akik egyházmegyéjüket alig látogatták, az alsóbb papsággal nem törődtek, a bérmálásokat, a mégoly kötelező apostoli vizitációkat elhanyagolták (amiért is Prohászka Ottokár már 1898-ban Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspöknek azt írta, hogy „a fősúlyt a püspöknek az általa végzett praktikus lelkipásztorkodásra kell fektetni, az emberek közé kell menni, megtörni a magyar püspökség arisztokratikus elzárkózottságát”, 1911-ben pedig naplójegyzeteiben megjegyezte, hogy a hívek lelki-szellemi épülését végzetesen elhanyagoló főpapoknál mennyivel tiszteletreméltóbbak az utolsó bérmunkások is), tanító szerzeteseink közül pedig egyre többen hagyták el rendjüket.

Mindez köszönhető volt annak, hogy a papnövendékek nem kaptak alapos lelki képzést, így, amint Adriányi Gábor egyháztörténész írja (Prohászka és a római index, 2002), „sokszor egyházias és papi lelkiség nélkül léptek szolgálatba, amit inkább jövedelmező állásnak, mint hivatásnak tekintettek, így aztán később plébánosokként úgy éltek, mint a polgári hivatalnokok: többnyire plébániájuk gazdaságával vagy pártpolitikával, kártyázással foglalkoztak, mintsem híveikkel, akik közül az értelmiségiek zöme sem volt különb, így megtörtént például, hogy (amint Bangha Béla jezsuita írja (Világhódító kereszténység, 1940)) amikor egy szerzetes Szegeden hitvédelmi előadást tartott, a Katolikus Kör elnöke tarokkozott: a dzsentri, a polgárság a vasárnapi „szagos misére” járást amolyan divatbemutatónak tekintette: csak a legegyszerűbb emberek éltek hitéletet.

Féja Géza regényes önéletrajzi vallomásaiban (Bölcsődal, 1958) még tovább ment: az általa egyenesen „élveteg polgárok”-ként elkönyvelt piaristákról bár túlzóan sommás a következtetése, miszerint „egy sem akadt köztük, aki, miután megszerezte oklevelét, szellemét tovább művelte volna”, annyi azonban bizonyos, hogy sokukra mégis ráillettek alábbi sorai: „Időnként misét mondtak, gyóntatták az ifjúságot, mindezt úgy végezték, akár hivatalbéli kötelességüket, de semmi sem vallott arra,, hogy elmélyült lelki életet folytatnak vagy ilyesmire törekednek: valószínűleg bennük is gyakorta felmerült a kérdés, hogy miért is élnek így együtt, mert egyre-másra kiugrottak a reverendából és házasságot kötöttek. Délelőtt leadták a maguk három- négy óráját s délután, este, többnyire még éjszaka is, a kisvárosi életörömnek, a dzsentri-polgári szertartásnak meg a szerelemnek áldoztak.”

Mindez csak Prohászka Ottokár székesfehérvári és Majláth Gusztáv Károly erdélyi püspök, majd néptömegeket meghódító követői közül Bangha Béla, Schütz Antal, Nyisztor Zoltán, Tóth Tihamér, Glattfelder Gyula, Uzdóczy-Zadravecz István, Mindszenty József és Márton Áron fellépésével változott ellenkezőjére, bizonyítva ezzel, hogy a papság általi lelki vezetés mennyire felrázza még a legtunyábbakat is.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat