HunHír.info

2018. Újkenyér hava 19. nap, Huba napja.

Miért voltak emberileg annyira megközelíthetetlenek legnagyobb eleink?

2012. augusztus 11. 19:13
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

magany.jpg„Ki csak társasági mulatságokban óhajt ragyogni vagy éppen tudatlanok által akarja magát bámultatni, az könnyű módon elérheti célját, de értelmesektől megvettetik” –idéztük nemrégen Kölcseyt azzal kapcsolatban, hogy a többség a félművelt hordószónokoknak, a szerecsenmosdató politikusbűnözőknek inkább hisz, mint a kisebbségnek, a világnézetileg sziklaszilárd, elveikhez körömszakadtig ragaszkodó értelmiségieknek, ezért aligha kérdés, miért voltak emberileg annyira megközelíthetetlenek legnagyobb eleink: a törpék, a parasztvakító polgárpukkasztásnál egyébre képtelen „pillantáslesők” világa mindenkor idegen volt számukra.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

„Ki csak társasági mulatságokban óhajt ragyogni vagy éppen tudatlanok által akarja magát bámultatni, az könnyű módon elérheti célját, de értelmesektől megvettetik” –idéztük nemrégen Kölcseyt azzal kapcsolatban, hogy a többség a félművelt hordószónokoknak, a szerecsenmosdató politikusbűnözőknek inkább hisz, mint a kisebbségnek, a világnézetileg sziklaszilárd, elveikhez körömszakadtig ragaszkodó értelmiségieknek, ezért aligha kérdés, miért voltak emberileg annyira megközelíthetetlenek legnagyobb eleink: a törpék, a parasztvakító polgárpukkasztásnál egyébre képtelen „pillantáslesők” világa mindenkor idegen volt számukra.

Persze a teremtő, az alkotó elmék mindig is magányosak, sőt megközelíthetetlenek a tömegek számára, mert egyéniségük legsajátosabb lelki és fizikai képességösszességével mindenben a jobbat, szebbet, igazabbat keresik, mert nem utánzásra, hanem teremtésre termettek, a célok és lehetőségek maximális kiaknázására, a „miért”-ek felvetésére és megválaszolására, a „hogyan”-ok megkeresésére és megmutatására, sohasem az alanyra, hanem mindig a tárgyra fókuszálva (így nem azt nézve, mások miként viszonyulnak hozzájuk, hanem hogy ők hogyan hozzájuk), amiért nem is lehetnek igazi barátaik, legfeljebb, ahogyan Szabó Dezső fogalmazott, Sancho Panzáik, hűséges segítőik, csakhogy bizony még azokat is nagyon meg kell rostálniuk, amire példa éppen „Az elsodort falu” írójának rajongóival szembeni magatartása: amint egyik legautentikusabb ismerője, Gombos Gyula feljegyezte, volt, hogy amikor egyszer megszólalt nála a csengő, valósággal kikiáltott, „ki az?”, majd a reá felelt „magyarok”-ra lakonikusan így válaszolt: „valami közelebbit, kérem: nagyon sok magyar van ebben az országban, kit én nem engedek ide be”.

Mivel az ilyen esetek mind gyakrabban megtörténtek vele, egyszemélyes folyóiratában, a Ludas Mátyás Füzetek 40-41. számában kissé bővebben is kifejtette, mégis miért, hogy oly gyakran be se engedi, vagy ha mégis, hamar kitessékeli látogatóit, kiváltképpen rajongóit:

„A napokban egy levelezőlapot kaptam, amelyen harminc többé-kevésbé bozontos magyarságú „szittya” szenvedi a maga képmását. Itt: Nimród, Veres Pálné s más domború szittyaságok közt én is ott vagyok, mint a nemzet végnevelője és bezáró szittyája és Koppánya. A levlap másik felén nemes felhívás zeng, hogy minden lámpázott tea-magyar kövesse az én „germánellenes” politikámat, és csatlakozzék hozzám az első kerületi Vármajor ucca 19/b. alatt. – Nagyon kérem Honunk lelkes meggárgyulóit: ne az én irányomban gárgyuljanak meg. Először is: igazán nem vagyok sem régi, sem új Koppány, és semmi hajlandóságom nincs négyfelé hasadozni. Másodszor: semmi érdemet nem szereztem arra, hogy Nimród mellett legyek, mint nemzetnevelő kolléga. Harmadszor: én semmilyen „ellenes”-politikát nem folytatok. Egyszerűen a magyar életérdekek ideológiáját próbálom megépíteni. Negyedszer: Kérek mindenkit, hogy az első kerületi Városmajor ucca 19/b-t kímélje meg állhatatosan mindennemű csatlakozástól. Nekem nincs pártom, nincs asztaltársaságom, nincs alakulatom, én szépen megvagyok egyedüliségem tiszta erejében. Minden „csatlakozás” hozzám: csak írásaim olvasásában, terjesztésében, hitterjesztésében lehetséges.”

Mivel pontosan erre voltak a legképtelenebbek, rendre csalatkozott csatlakozóiban, pubertásokra emlékeztető rajongóiban, miként oly sokszor eleink, akik a társas életben rendszerint hamar felismerték, mikor kivel szemben hány méterre álljanak, megfogadva Gárdonyi Géza tanácsát, hogy „ne vitatkozzatok Istenről, lélekről, halhatatlanságról soha senkivel: akinek a lelke fejlettebb, mint a teste, mindezeket úgyis érzi, akinek meg a lelke fejletlenebb, mint a teste, annak beszélhet akár maga Jézus Krisztus, nem lehet neki bebizonyítani”, elvégre a törpék, a parasztvakító polgárpukkasztásnál egyébre képtelen „pillantáslesők” világa mindenkor idegen volt számukra.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A negyedik birodalom felemelkedése - Összeesküvés elméletek sorozatA negyedik birodalom felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyulj meg magyarul - Színia Bodnár ErikaGyógyulj meg magyarul
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat