HunHír.info

2018. Földanya hava 23. nap, Pöszke napja.

A pénz zsebben ülő úr lett, ezért ment tönkre színjátszásunk is

(Gárdonyi Géza születésnapjára)

2012. augusztus 03. 10:52
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

forintok.jpg1863. augusztus 3-án született Gárdonyi Géza, nevét irodalmunkba nemcsak elbeszélőként és regényíróként, hanem drámaszerzőként is örökre beíró klasszikusunk, aki elsők között döbbent rá nálunk, hogy mennyire eltávolodott kora színjátszása mind az antik görög, mind a Shakespeare-i vagy a Déryné fémjelezte klasszikus hagyományoktól, mennyire Hollywoodból közismert ízléstelenségek lepték el már akkor is a vidéki és főleg a fővárosi színházakat, elérve, hogy a társadalom kilencvennyolc százalékának a pénz zsebben ülő úr lett, ezért ment tönkre színjátszásunk is.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Hollywoodból ismert ízléstelenségek lepték el már akkor is a vidéki és főleg a fővárosi színházakat, erkölcstelenebbnél erkölcstelenebb darabokat vittek rendszeresen színpadra (ezekről részletesen beszámol Zoltvány Irén irodalomtörténész könyve (Erotika és irodalom, 1924)), dekadenciát dicsérő kritikusok méltatták a darabjaikban a házasságtörést és a szabadszerelmet népszerűsítő szerzőket, ezért nem véletlenül írta Gárdonyi, hogy „némelyik vidéki színház kreizler-bolt: cifra plakát, komisz portéka”, sőt „némelyik fővárosi színház feliratát is meg lehetne igazítani: A külföldi drámairodalom szemétlerakodó telepe”. Ugyanakkor nem kisebb keserűséggel töltötte el, hogy az unos-untalan játszott népszínművek árvalányhajas, hejehujás figurái mennyire nem magyar lelkiségünk igazi kifejezői, hiszen „a mi népszínmű-íróink úgy főzik a pörköltet, hogy több benne a paprika, mint a hús”, a bennük szereplő cifraruhás, felsütött hajú asszonyok „sohase dolgoznak, csak a szoknyájukat riszálják s örökké csókolódznak”, holott „ilyenféle parasztnép Magyarországon nincsen”. Fájlalta, hogy az átlag magyar klasszikus színművet nemcsak nem olvas, hanem nem is lát már a színpadokon.

A már a saját kora irodalompolitikáját is meghatározó és mecenatúráját irányító, a közönségnek kizárólag az érzékiség és a pénz csúcsértékét hirdető kozmopolita körökkel szemben mindvégig vallotta, hogy a magyart a természetére eredendően jellemző sztoikus nyugalma egyenesen lehetetlenné teszi a kapitalista-merkantilista életmód követésére, hirdetve, hogy „minél egyszerűbben tudtok élni, annál inkább urai vagytok az életnek: csak egy kis hajlék, a mindennapi kenyér és a tisztességes ruha legyen biztosítva, a többi ne legyen sorvasztó gondotok. Ezzel nem azt mondom, hogy akinek pénze van, dobja el, hanem csak hogy érette ne éljen.” Helyettesítsük csak be ezt mai életünkbe! A már az ő korában is a társadalmat aláaknázók mára elérték, hogy például „nőideáljuk” olyan társat keres, aki lehetőleg minél magasabb toronyban dolgozik, nagy Mercedest hajt, és ha egy férfi azt mondaná neki: „Kicsikém, én egy kis kertet akarok művelni, ahol lesz lovam, ökröm, öt gyermekem”, alighanem azonnal faképnél hagyná, mondván: „Figyelj ide, te nem vagy normális!”.

Utilitarista és hedonista világunktól lehetőleg minél távolabb kerülni kívánó olvasóinknak aligha ajánlhatnánk életvezetőbb tanácsokat, mint az övéit, mindenekelőtt azt, hogy „bármid van, amire azt mondod, enyém, ne feledd hozzágondolni: kölcsönkaptam, mert mindenedet az élettől kaptad s mindenedet vissza kell adnod”, tudatosítva vele, hogy nem akkor vagyonosodunk, amikor kapunk, hanem amikor adunk, sohasem feledve aranyigazságát, hogy „a pénz okos embernek zsebben ülő szolga, az oktalan embernek zsebben ülő úr”.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 990 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat