HunHír.info

2018. Jégbontó hava 23. nap, Gyopár napja.

Ha valaki következetes akar maradni, nemcsak a Prohászka, hanem a Petőfi-szoborra is nemet mond

2012. július 03. 11:10
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

petofi-s.jpgA minap ismertetett, Prohászka-szoborra mondott államtitkári nem indoklása alapján (miszerint voltak durva mondatai, melyek miatt ma nem szalonképes, gondolatainak egy része pedig idejétmúlt) valójában aligha akad történelmi személyiség, akinek méltán állhat szobra, olyannyira, hogy ha valaki következetes akar maradni, nemcsak a Prohászka, hanem a Petőfi-szoborra is nemet mond.

Bizony, ugyebár klasszikusként elkönyvelt költőnkére is, akit egyfelől sajátos lelkiségünk legnagyszerűbb hangszerelőjének tartunk (sőt például Herman Friedrich Grimm (1828-1901) német irodalomtörténész szerint életműve Homérosszal, Dantéval, Shakespeare-rel és Goethével egyetemben 'egy és ugyanazon szellem vissza-visszatérő megtestesülése'), másfelől azonban tény, hogy a történelemkönyveinket és a közmédiát változatlanul jellemző, gyakran antiklerikális, sőt ateista szemlélettel vegyített anarchista jakobinusság és szabadkőműves forradalompártolás őt is elragadta (messze jobban, mint előfutárai közül a szemét folyton Párizsra vető Batsányi Jánost), így ennek jeleként például 1848-ban egyenesen azt követelte, hogy 'akasszátok fel a királyokat!': e című verse szerint miként a füvet és a fa lombjait 'tövestül kell kitépni', úgy a trónokat is, mindet, a rajtuk ülő királyok szívének ugyanis egyenesen már anyaméhüktől 'minden porcikája rossz', nekik köszönhető minden halál, rablás, ezért velük szemben nincs kegyelem, irgalom, csak engesztelhetetlen gyűlölet:

Vagy nem tanultad még meg, oh világ,
Gyülölni méltóképen a királyt?
Oh, hogyha szétönthetném köztetek
Azt a szilaj veszett gyülöletet,
Mitől keblem, mint a tenger, dagad! -
Akasszátok föl a királyokat!

Mindenkinek barátság, kegyelem,
Csak a királyoknak nem, soha sem!
Lantom s kardom kezembül eldobom,
A hóhérságot majd én folytatom,
Ha kívülem rá ember nem akad -
Akasszátok föl a királyokat!


Ezúttal hadd ne nyissunk vitát arról, mitől ez a már-már paroxizmusra valló ódium, miként arról sem, ugyan miért lett volna annyira elviselhetetlen a trónok és oltárok által kormányzott világ, az 'ancien régime' s főleg mitől lett jobb az új az őket egyszer s mindenkorra eltörölni akarók által 1789 óta, annyi azonban így is bizonyos, hogy e (nem is kis számú!) verseit alaposan kisajátította a koponyazsugorító marxista és liberális történelemszemlélet, hirdetve általa (és később nálánál ezerszer inkább Ady Endre 'urak, papok dölyfé'-től irtózó verseivel) a 'szabadság, egyenlőség, testvériség' utópiáját, a bizony a mai világunkhoz elvezető materializmust, agnoszticizmust, utilitarizmust és hedonizmust, amiért is sokak által mindmáig megcsodált politikai lírájához (ahogyan találóan állapította meg Alszeghy Zsolt (A XIX. század magyar irodalma, 1923)) 'neki olyan napok kellettek, mint a Bastille elfoglalása [amelyben mellesleg egyetlen fogoly raboskodott! - Ifj. T. L.], ahol vérben tombolhatja ki magát a népharag', amiért is 'a falán ott lóg Marat képe, a legvéresebb kezű forradalmáré'.

Mégsem ezért, hanem ennek ellenére emeljük piedesztálra, nem 'durva, szalonképtelen' szavaiért, netán 'idejétmúlt' gondolataiért, hanem lírája, prózája megannyi valódi szépségért és igazságáért, így éppúgy megilleti a szobor, mint azt a Prohászkát, akinek L. Simon László államtitkár szerint való hasonló (elsősorban 'Az én antiszemitizmusom' címmel összegyűjtött kötetében található) szavait, Petőfiéivel szemben, viszont aligha cáfolta meg bárki is, sőt ezért talán még inkább, mint halhatatlan költőnket.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Fázis - Michael RadugaA Fázis
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 500 Ft
8% internetes kedvezménnyel
Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A rovás jelrendszer lelke - Juhász ZsoltA rovás jelrendszer lelke
Könyv - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 791 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Hazajáró falinaptár 2018 - HazajáróHazajáró falinaptár 2018
Könyv - Bolti ár: 2 400 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
17% internetes kedvezménnyel
Az elveszejtett turáni örökség - Dr. Rimanóczy LászlóAz elveszejtett turáni örökség
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat