HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

„A haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált”

2012. június 21. 11:49
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

wass-albert-250.jpgHol van már az önzetlen szeretet, a kölcsönös segítségnyújtás, a jó önmagáért való megbecsülése, kérdezik legtöbbször mindazon kevesek, akik ma is megélik mindennapjaikban a (legalábbis a régi) székely világból olyan ismerős kalákát, a bajbajutottnak akár a saját kárukon való megsegítését, mi több, hazájuk megmentését, elvégre, Petőfi szavaival, „bárkié is a dicsőség, a hazáé a haszon”, tudva Wass Alberttel, hogy „a haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált”.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

A műveiben mindvégig a minden élőlényben lakozó isteni princípium méltóságát védő mezőségi írófejedelem vallomását bizony megszívlelhetnék mindazok, akiknek etikai szótárában a legelső szó h-val kezdődik:

„Valahogy így van ez: az ember jár-kel a világban, mint valami nyugtalan vadállat, és valamit keres. De alighogy megtalálja, már hasznot akar belőle, és ezzel el is rontja a dolgokat. Mert a világ nem arra való, hogy hasznot hozzon valakinek. A világ arra való, hogy szép legyen, békés legyen, jó legyen. Hogy élni lehessen benne, fáradsággal, de haszon nélkül. Mert az élet értelme a szép. És a haszon a leghaszontalanabb szó, amit az ember valaha is kitalált. Pedig ma már annyira van vele, hogy ha valami szépet meglát, nyomban arra gondol: mi hasznom lehet ebből? S ezért van az, hogy amit ilyen céllal felépít, az hamarosan le is dől. Legtöbbször egy másik ember dönti el, aki irigyli a hasznot, és a helyén nem marad más, csak egy folt csalán: az ember örök nyoma.”

Pedig, mondhatnánk, őseink szótárában ez a szó jóformán nem is létezett, ám a Ferenc József-i idők fináléjaként már annyira ismerős lett, hogy egyszerre az ábécé elejére került, amint ez Gratz Gusztáv történész akkori mentális mivoltunkat taglaló elemzéséből is kiderül:

„A leromlott gazdasági helyzet hullámai számtalan egzisztenciát nyeltek elé, viszont azok részére, akiknek hivatásuk volt a változó konjunktúrákhoz való alkalmazkodás, a kereskedők részére, akiket foglalkozásuk tanított meg arra, hogy úszni tudjanak ott, ahol mások elmerültek, ez a helyzet rendkívüli meggazdagodási lehetőségeket nyújtott. Mivel Magyarországon a kereskedelem túlnyomóan zsidó kézben volt, elsősorban ők voltak ennek az állapotnak haszonélvezői és az általános gyűlölet elsősorban ő ellenük irányult.”

Persze a mások elmerülésével járó úszást, másként az óriási áruuzsorát (ahogyan Mihályfi Ákos cisztercita fogalmazott) nemcsak „batyus zsidók, hanem földesurak és asszonyok, a jámbor falusi nép is éppoly lelketlenséggel űzték, mint a kaftános kereskedők”, elfeledve, hogy az önzetlen szeretet, a kölcsönös segítségnyújtás, a jó önmagáért való megbecsülése a boldogság egyedüli forrása, a haszon pedig a leghaszontalanabb szó, s ezért van az, hogy amit az ember ilyen céllal felépít, az hamarosan le is dől.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket? - Melanie Joy Ph. D.Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 500 Ft
29% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Globális felmelegedés-ipar - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális felmelegedés-ipar
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Hold rejtélyes hatása - Louis ProudA Hold rejtélyes hatása
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat