HunHír.info

2018. Enyészet hava 18. nap, Kartal napja.

Címzett e-mail címe:
Feladó e-mail címe:
Üzenet:

Csepel polgármestere a (szélső)balos provokációról

2012. június 15. 13:13
Szalay László - Hunhír. info

nemeth-szilard.jpgTegnap kapta fel a (szélső)balos média a hírt: Csepelen, a Radnóti Miklós nevét viselő művelődési házban ma este Nyirő-estet tartanak. A (szélső)balos tollnokok azonnal cenzorért kiáltottak, a gyurcsányista párt pedig bejelentette: tüntetésre hívja híveit és a műveletlen, (szélső)balos olvasókat. Ma végre megszólalt Németh Szilárd, Csepel polgármestere is. Gondolom, szavait nem fogadják kitörő lelkesedéssel a mai Lenin-fiúk.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Ma délelőtt, 10 óra 49 perckor az alábbi közlemény jelent meg a csepeli önkormányzat honlapján:

„A magyar kultúra sokszínű - Mindenkit szeretettel várunk Nyirő József irodalmi estünkre!

Cinikus provokátorok akarják a ma 18 órára meghirdetett Nyirő József irodalmi estet alantas politikai haszonszerzés céljára felhasználni. Ők azok, akik a politikai dzsungelben, a népszerűségvesztés elleni harcban már odáig süllyedtek, hogy írók-költők vagy zeneszerzők műveit akarják eltüntetni a magyar kultúrából.
Ezért arra kérjük a szélsőbaloldal cenzúrát követelő tüntetőit, hogy előbb ismerjék meg a székely-magyar író műveit, mielőtt politikai indulatból, alaptalan, a valóságnak nem megfelelő állításokat fogalmaznak meg. Érthetetlen ugyanis az a vehemencia, ahogyan egy magát demokratikusnak tartó párt a kultúra cenzúráját követeli. Teszi ezt úgy, hogy Nyirő József egyetlen könyvét sem olvasta.
Tudomásunkra jutott, hogy a cenzúrát és könyvégetést követelők tüntetésének hírén felháborodva többen is ellentüntetésre készülnek. Őket is arra kérjük, ne üljenek fel a provokációnak! Inkább jöjjenek el ma este a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házba, és hallgassanak meg egy érdekes és értékes irodalmi előadást. Azt javasoljuk, ne fosszák meg magukat ettől a szellemi élménytől.
Szeretnénk egyben arra is felhívni az tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy a csepeli önkormányzat „Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi versenyt” rendez, az író életművének és Erdély kultúrájának minél mélyebb és szélesebb megismerése érdekében. A Nemzeti Alaptantervben Nyirő József epikája és Radnóti Miklós lírája együtt szerepel a középiskolások számára előírt kötelező irodalomban.
Önkormányzatunk ezért, már az idén érettségiző csepeli diákok számára Nyirő József: Uz Bence című regényét és Radnóti Miklós verseskötetét ajándékozza.
A döntés tudatos: nem Nyirő vagy Radnóti, hanem Nyirő és Radnóti.
Irodalmunk mindkét neves alakja sorsdöntő és tragikus történelmi időszakban élt és alkotott. Nyirő József, a két világháború közti erdélyi magyar irodalom termékeny képviselőjeként, műveiben a székelység lelki alkatát és életét mutatja be mély együttérzéssel. Radnóti Miklós, a magyar líra kiemelkedő képviselője, már a közelgő erőszakos halál árnyékában írta a magyar irodalom egyik legszebb remekművét, a „Nem tudhatom…” című versét. A hazához, a magyar nemzethez való kötődésről kevesen írtak ilyen gyönyörű költeményt.
Ma bármelyik magyar könyvesboltba vagy könyvtárba is tér be az olvasó, Nyirő József, Radnóti Miklós, Wass Albert, József Attila, Esterházy Péter vagy éppen Petri György műveit egyaránt megtalálhatja. A magyar kulturális sokszínűség megfér egymás mellett, csak a kulturálatlanság és a vad gyűlölet képes éket verni emberek és értékek közé.

Budapest, 2012. június 15.
Németh Szilárd
Csepel polgármestere”


Tegnap már írtam néhány sort erről az „ügy”-ről. Én is azt a véleményemet fejtettem ki, hogy nincs szükség semmilyen ellentüntetésre. A gyurcsányista és a hozzájuk csatlakozó elempés kultúrterroristáknak az lenne a legnagyobb pofon, ha sokan, nagyon sokan mennének el ma este a csepeli művelődési házba. Ez az igazi válasz – mert nem szabad felülni a provokációnak. Ha azonban az előadást megzavarja a (szélső)balos csőcselék, akkor nincs más teendő: finoman, de határozottan ki kell dobni a botránykeltőket a művelődési házból. Remélem, a gyurcsányista főszónok – Vadai Ágnes – visszatartja majd híveit attól, hogy megzavarják az irodalmi estet. Mert ha nem, akkor tényleg botrány lesz.

A csepeli polgármester írása üdítő olvasmány: ilyen kemény, ugyanakkor józan hangvételű levelet már régen olvastam. Szép gesztus, hogy az érettségizők Nyirő- és Radnóti-kötetet kapnak ajándékba. S az is helyes gondolat, hogy a magyar irodalomból egyetlen értéket sem szabad kirekeszteni – csalfa ideológiai, politikai indokok alapján.
Tegnap a hazai Népszava egyik vezető embere, Dési János ezt írta:

„Nyírő éveken át, folyamatosan uszította az embereket. Az a hang, azok a nézetek, az a politika ölt meg százezereket és rombolta le az országot, amit ez a Nyírő képviselt. Radnóti haláláért Nyírő igenis felelős.”

„Érdekes” gondolatmenet. A Dési nevű Lenin-fiú bizonyára tudja: az a hang, azok a nézetek, az a politika ölt meg rengeteg embert, rombolta szét az országot, amelyet (s nem amit) többek között Nagy Imre is képviselt. Csak végig kell nézni a mártír miniszterelnök pályafutását. Netán erről is írni fog a holnapi évforduló kapcsán a népszavás Lenin-fiú?
S még egy mondat ettől a Désitől:

„Reméljük Németh Szilárd inkább csak tudatlan, s nem egy gonosz provokátor.”

A „reméljük” után vesszőt használ a magyar ember, Nyirő nevét pedig nem írja hosszú „í”-vel – de nem folytatom. Csak annyit: én Désivel kapcsolatban nem reménykedem. Ő ugyanis tudatlan is, provokátor is. A legromlottabb fajtából.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A megtalált kapcsolat - Kozsdi TamásA megtalált kapcsolat
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Mohácsi csata (1526) másképpen - Botlik Richárd - Illik PéterA Mohácsi csata (1526) másképpen
Könyv - Bolti ár: 4 200 Ft
Internetes ár: 3 570 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Heraldika - Csáky ImreHeraldika
Könyv - Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 9 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat