HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

Nyirő József és a (szélső)balos kultúrterror

2012. június 14. 21:18
Szalay László - Hunhír.info

nyiro-jozsef.jpgA Csepeli Önkormányzat honlapján tegnap jelent meg a hír: Nyirő Józsefről szóló irodalmi estet tartanak a kerületi művelődési házban. Amely ház éppenséggel egyik kedvenc költőm, a mártír sorsú Radnóti Miklós nevét viseli. A hír hallatán a Lenin-fiúk mai örökösei akcióba léptek: tüntetést hirdettek, s ennek a tüntetésnek a híre egyre több fórumon jelenik meg.

Magyar Menedék - Raffay

Németh Szilárd csepeli polgármester aláírásával az alábbi közlemény jelent meg szerdán, 12 óra 5 perckor a csepeli önkormányzat honlapján:

„Tisztelt Csepeli Polgárok!

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom Önöket 2012. június 15-én 18 órára a Radnóti Miklós Művelődési Házba (1214 Budapest, Vénusz utca 2.) a "Nyirő József – A székelyek apostola" elnevezést viselő irodalmi estre. Az est előadója Takaró Mihály irodalomtörténész, bevezetőt mond Fráter Olivér történész.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!”


Lesz tehát egy irodalmi est, ahol Nyirő József munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A kezdeményezés helyes és üdvözlendő: oly sokat mocskolták az elmúlt napokban a jeles székely írót, hogy nem árt, ha az író munkásságát nem vagy alig ismerő polgárok bővebb tájékoztatást kapnak az emigrációban elhunyt Nyirőről.

A (szélső)baloldal azonnal felhorkant. A mai Lenin-fiúk fröcsögnek, tiltakoznak. Íme, a gyurcsányista párt közleménye:

„Németh Szilárd a fővédnöke annak az ’irodalmi estnek’, melynek során a jobboldal Csepelen kívánja méltatni Nyirő érdemeit. A nyilas parlament tagjaként az utolsó pillanatig kitartó, Goebbels-t dicsőítő Nyirő József méltatására nem máshol kerül sor, mint a nyilasok által legyilkolt Radnóti Miklósról elnevezett művelődési házban.
Ez ellen a gyalázat ellen fel kell emelni a hangunkat!
Már nem lehet csendben maradni!
A tüntetés június 15-én (PÉNTEKEN) 17.00-18.00 óra között lesz, a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház előtt (Csepel, Vénusz u. 2.)
A rendezvényen felszólal VADAI ÁGNES, a DK országgyűlési képviselője is.
(A művelődési ház tömegközlekedéssel megközelíthető: Csepel Szent Imre téri BKV végállomásig HÉV-vel vagy busszal, onnan pedig tovább a 35-ös busszal a Szabadság utcai megállóig.)
Mutassuk meg a hatalomnak: eddig és ne tovább!
A szervezők nevében:

Borka-Szász Tamás
önkormányzati képviselő”A fenti közleményhez egy Nyirő-képet is mellékeltek, s a kép bal alsó sarkába nyilaskeresztet illesztettek. Csak jelzem: a nyilaskereszt tiltott önkényuralmi jelkép. Használatát – bizonyos eseteket (tudományos, oktatási cél, stb.) leszámítva – a törvény bünteti.A fenti közlemény a rendezvény „fővédnökeként” említi a fideszes polgármestert. Honnan lehet tudni, hogy Németh Szilárd „fővédnök”? Én még soha nem hallottam olyasmit, hogy egy irodalmi előadásnak „fővédnöke” lenne. Mi ez a marhaság?

Nem tudom, ki ez a Borka-Szász nevű legény. Nem is érdekel. Szövegét olvasva azonban bizton állíthatom: soha egy sort sem olvasott Nyirőtől. Az idézett szövegben ugyanis csak a szokott kliséket leljük: „nyilasozást”, „goebbelsezést”, stb. (Zárójelben, halkan mondom: drága Borka-Szász, a „Goebbelst” írja csak nyugodtan egybe, nem kell pazarolni a kötőjelet.)

Apropó, Goebbels. Azt írja ez a kötőjeles nevű Lenin-fiú, hogy Nyirő József „dicsőítette” a náci propagandavezért. Hallatlan cselekedet! Megbocsáthatatlan bűn! De ha ez a bűnök bűne, akkor mit kezdjünk Nagy Imrével, akinek a kivégzésére éppen szombaton emlékezünk? Tudja drága Borka-Szász, kit dicsőített Nagy Imre egykoron? A véres kezű Sztálint. Nem ismeri ezt a hosszú, lelkes szöveget? Nem baj. Most írom az anyagot, hogy holnap, egy nappal Nagy Imre kivégzésének évfordulója előtt, megjelenjen ez a ritkán idézett beszéd. Illetve annak néhány részlete. Hogy lássuk, kommunista oldalon mily dicsőítések estek egykoron. Hátha a gyurcsányista párt valamelyik szónoka felhasznál belőle néhány bekezdést a szombati – Nagy Imre szobránál tartandó – megemlékezésen.

A Nyirő-ellenes tüntetéshez természetesen csatlakoztak a zöldben utazó Lenin-fiúk is. Az LMP is tűrhetetlennek tartja a Nyirő-est megrendezését, közleményüket azonban nem idézem, mert nem szeretném a kultúrterror valamennyi szemetjével elárasztani az olvasót.

Van azonban egyéb érdekesség is ebben a történetben. A csepel.info honlapon olvasható cikkből idézek egyetlen bekezdést:

„A lapunkat megkereső gyurcsányista pártaktíva kiemelte: álláspontjuk szerint nem szabad teret adni a szélsőségeseknek, függetlenül attól, hogy ki milyen irodalmi vagy más kulturális értéket teremtett vagy hagyott az utókorra. Mint elmondta, emiatt, és nem az általa egyébként egyáltalán nem ismert művei miatt kell száműzni Nyirő József vagy éppen Wass Albert műveit, gondolatait a magyar kultúrából. Felvetettük, hogy – bár Wass Albert még csak szélsőségesnek se tekinthető – se szeri se száma azoknak a művészeknek, akik nem a koruknak, a törvényeknek vagy éppen a megszokott normáknak megfelelően éltek vagy gondolkoztak. Példának hoztuk fel, hogy Liszt Ferencnek vagy Richard Wagnernek is tulajdonítanak szélsőséges kijelentéseket, József Attila, Arthur Koestler, George Orwell és számtalan más író-költő hosszabb-rövidebb ideig kommunista elveket vallott, a norvég náci Knut Hamsun pedig a politikai nézeteitől függetlenül irodalmi Nobel-díjas lehetett. A tüntetés hírével megkereső forrásunk erre azt válaszolta, hogy akkor Liszt Ferencet és Richard Wagnert is el kell tüntetni a kulturális életből.”

Egyetlen apróságot hadd pontosítsak: Knut Pedersen Hamsun – aki mellesleg egyik kedvenc prózaíróm - 1920-ban kapta meg a Nobel-díjat, ekkor pedig a nácik még nem voltak sehol (még a spájzban sem bukkantak fel), s Hamsun akkori politikai nézetei sem voltak „náci” ízűek.

Ami a lényeget illeti: a „gyurcsányista pártaktíva” valószínűleg nem más, mint az előbb említett Borka-Szász. Aki – jeleztem már fentebb - nem is ismeri Nyirő műveit. S aki bizony akár Wagner és Liszt műveit is kisöpörné a kulturális életből. Íme, a (szélső)balos kultúrterror igazi arca. Ezek a Lenin-fiúk műveletlenek, bunkóságuk mérhetetlen, s ha rajtuk múlik, betiltják a „rossz” szerzőket, máglyán égetik el a „nácinak” minősített műveket – mint a kommunista barbárok a Rákosi-érában.

Ilyenkor persze könnyű lenne azt írni: tessék ellentüntetést szervezni, lépjünk fel az egyre aggasztóbb gyűlöletkeltés, a (szélső)balos kultúrterror ellen. Nem írok ilyesmit. Nem kell mindenáron tüntetni, hiszen a mai Lenin-fiúk éppen ezt akarják. Hogy „fokozódjék a helyzet” – ahogy eleik, a régebbi Lenin-fiúk mondták. A helyes megoldás az, ha minél több ember elmegy a Nyirő-estre. Azért van ugyanis művelődési ház, hogy művelődjünk. S hogy megtanuljuk: senkit nem lehet ideológiai alapon kirekeszteni az irodalomból. Radnóti és Nyirő egyként a magyar irodalom része. Még akkor is, ha korunk kultúrterroristái éjjel-nappal az ellenkezőjéről hőbörögnek.

Zárásul hadd említsek egy különös okot, amiért érdemes elkerülni a (szélső)balos rendezvényt. Idéztem már fentebb, hogy Vadai Ágnes is beszélni fog. Nézzék meg a jeles honanya képét. Utána vessenek egy pillantást Nyirő József arcára. Aztán hallgassanak a szívükre, s az esztétikai érzékükre. Aztán tessék választani.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Bevesszük a kanyart? - Csath MagdolnaBevesszük a kanyart?
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 816 Ft
12% internetes kedvezménnyel
Antikrisztus - KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinAntikrisztus - KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 699 Ft
Internetes ár: 1 529 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Hágó - Ősi JánosA Hágó
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A mesterséges intelligencia társadalma - Pokol BélaA mesterséges intelligencia társadalma
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyar középkor csatái - Weiszhár Attila - Weiszhár BalázsA magyar középkor csatái
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 2 856 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat