HunHír.info

2017. Álom hava 16. nap, Szepes napja.

Szégyen és gyalázat a harangozás kategorikus elutasítása nemzeti gyásznapunkon

2012. június 08. 11:41
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

templom.jpgEgy rabbit ért, tanúk hiányában bizonyítatlan beszólást (és nem fizikai inzultust!) a bevett keresztény-keresztyén felekezetek vezetői rögtön közös nyilatkozatban 'ítéltek el', míg a trianoni gyászra emlékeztető, 1945 előtt természetes harangozás elrendelését kategorikusan elutasították: szégyen és gyalázat ez, Prohászka Ottokár, Serédi Jusztinián, Mindszenty József, Zadravecz István, Márton Áron, Hász István, Ravasz László, Raffay Sándor, Kapi Béla, Ordass Lajos valószínűleg úgy rúgná hátsón ezeket a hit- és hazaáruló júdásokat, hogy Birobidzsánban esnének le.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Erdő Péternek, Bölcskei Gusztávnak és Gáncs Péternek a harangozást június 4-én kategorikusan elutasító, ezzel a nemzeti kegyeletsértést bőségesen kimerítő nyilatkozatát olvasva lapozzuk csak fel, mit is ír a harangozásról a lelkipásztorkodás egyik legkiválóbb magyar tudósa, Mihályfi Ákos (1862-1937) kézikönyvében (Nyilvános istentisztelet, 1933)!

Amint a kánonjogi kódex (Codex Iuris Canonici (CIC)) alapján egybefoglalta, harangoznak 1. amikor a pap a Szentséggel a beteghez indul, hogy így a hívek őt kísérhessék, 2. a betegek haláltusájában, 3. valaki halálakor, 4. a hívek temetésekor, 5. amikor kezdetét veszi a karima és a hívek miséje nagymise alatt (Úrfelmutatáskor szintén), 6. napjában háromszor (hajnalban, délben és este Úrangyalára), 7. körmenetek alatt, különösen, ha az Oltáriszentséget viszik körmenetben, 8. nagy zivatar előtt és alatt, 9. püspök fogadásakor s egyházi ünnepélyekkor.

De olvassuk csak tovább! Szintén a CIC (1169. kánonja 4. pontja) alapján megtudjuk belőle, hogy bár a harangokat világi célokra meghúzni általában nem szabad, de szükségből, püspöki engedéllyel, érvényes jogszokásból igen, így tehát 'a püspök engedélyezheti a harangozást világi célokból is: a harangok meghúzhatók közcsapások alkalmával (tűz, árvíz stb.), ugyanakkor szokásjog alapján szabad harangozni a király és a fejedelmek ünnepein, országos és nemzeti ünnepeken is', legyenek azok örömről vagy gyászról tanúskodók.

Mindebből látható, hogy a három aláíró bizony még a lelkipásztori alapismeretekkel sincsen tisztában, így, csatlakozva Varga László református lelkipásztor nyilatkozatuk ellen való tiltakozásához, elfojthatatlan keserűségünkben aligha fogalmazhatunk másként, mint úgy, hogy Prohászka Ottokár, Serédi Jusztinián, Mindszenty József, Zadravecz István, Márton Áron, Hász István, Ravasz László, Raffay Sándor, Kapi Béla, Ordass Lajos úgy rúgná hátsón ezeket a hit- és hazaáruló júdásokat, hogy Birobidzsánban esnének le.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Őrzők, vigyázzatok a határra! - Pósán László - Veszprémy László - Boda József - Isaszegi JánosŐrzők, vigyázzatok a határra!
Könyv - Bolti ár: 7 800 Ft
Internetes ár: 6 630 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat