HunHír.info

2018. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Szégyen és gyalázat a harangozás kategorikus elutasítása nemzeti gyásznapunkon

2012. június 08. 11:41
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

templom.jpgEgy rabbit ért, tanúk hiányában bizonyítatlan beszólást (és nem fizikai inzultust!) a bevett keresztény-keresztyén felekezetek vezetői rögtön közös nyilatkozatban 'ítéltek el', míg a trianoni gyászra emlékeztető, 1945 előtt természetes harangozás elrendelését kategorikusan elutasították: szégyen és gyalázat ez, Prohászka Ottokár, Serédi Jusztinián, Mindszenty József, Zadravecz István, Márton Áron, Hász István, Ravasz László, Raffay Sándor, Kapi Béla, Ordass Lajos valószínűleg úgy rúgná hátsón ezeket a hit- és hazaáruló júdásokat, hogy Birobidzsánban esnének le.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Erdő Péternek, Bölcskei Gusztávnak és Gáncs Péternek a harangozást június 4-én kategorikusan elutasító, ezzel a nemzeti kegyeletsértést bőségesen kimerítő nyilatkozatát olvasva lapozzuk csak fel, mit is ír a harangozásról a lelkipásztorkodás egyik legkiválóbb magyar tudósa, Mihályfi Ákos (1862-1937) kézikönyvében (Nyilvános istentisztelet, 1933)!

Amint a kánonjogi kódex (Codex Iuris Canonici (CIC)) alapján egybefoglalta, harangoznak 1. amikor a pap a Szentséggel a beteghez indul, hogy így a hívek őt kísérhessék, 2. a betegek haláltusájában, 3. valaki halálakor, 4. a hívek temetésekor, 5. amikor kezdetét veszi a karima és a hívek miséje nagymise alatt (Úrfelmutatáskor szintén), 6. napjában háromszor (hajnalban, délben és este Úrangyalára), 7. körmenetek alatt, különösen, ha az Oltáriszentséget viszik körmenetben, 8. nagy zivatar előtt és alatt, 9. püspök fogadásakor s egyházi ünnepélyekkor.

De olvassuk csak tovább! Szintén a CIC (1169. kánonja 4. pontja) alapján megtudjuk belőle, hogy bár a harangokat világi célokra meghúzni általában nem szabad, de szükségből, püspöki engedéllyel, érvényes jogszokásból igen, így tehát 'a püspök engedélyezheti a harangozást világi célokból is: a harangok meghúzhatók közcsapások alkalmával (tűz, árvíz stb.), ugyanakkor szokásjog alapján szabad harangozni a király és a fejedelmek ünnepein, országos és nemzeti ünnepeken is', legyenek azok örömről vagy gyászról tanúskodók.

Mindebből látható, hogy a három aláíró bizony még a lelkipásztori alapismeretekkel sincsen tisztában, így, csatlakozva Varga László református lelkipásztor nyilatkozatuk ellen való tiltakozásához, elfojthatatlan keserűségünkben aligha fogalmazhatunk másként, mint úgy, hogy Prohászka Ottokár, Serédi Jusztinián, Mindszenty József, Zadravecz István, Márton Áron, Hász István, Ravasz László, Raffay Sándor, Kapi Béla, Ordass Lajos úgy rúgná hátsón ezeket a hit- és hazaáruló júdásokat, hogy Birobidzsánban esnének le.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

szavazás

Kire szavaz április 8-án?


Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat