HunHír.info

2018. Áldás hava 22. nap, Obi napja.

Trianont legalább annyira önmagunknak köszönhetjük, mint közismert ellenségeinknek

2012. június 04. 11:33
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

trianon250.jpg„Állíthatunk akárhány tríanoni emlékművet, mondhatunk bárhány beszédet okairól s következményeiről, ha nincs felelős magyar kormányzat és művelődési propaganda, amely akkor elrabolt országrészeink visszaadását legalább felvetné nemzetközi színtéren.” Ezt mondják mindazok, akik egyre nagyobb aggodalommal szemlélik (különösen Nyirő József újratemetése megakadályozása kapcsán erélyes magyar válaszlépéseket kívánva) a Szabó Dezső által annyiszor ostorozott magyar tunyaságot, a gyakorta a kisebb ellenlépések megtételétől is ódzkodást, felidézve ezzel Fekete István rovatunkban már számtalanszor elismételt igazságát, hogy emiatt Trianont legalább annyira önmagunknak köszönhetjük, mint közismert ellenségeinknek.

Magyar Menedék - Migránsokk

Aki iménti következtetésünket netán eleve túlzásnak tartaná, annak figyelmébe ajánljuk 1940-ben megjelent, 1946-ban betiltott regényét, a Zsellérek”-et, amelyből kiderül, érdekérvényesítésünk hiánya egyáltalán nem közelmúltbeli örökség, hiszen társadalmunk öntudata már a közmédiában-közoktatásban mindmáig misztifikált kiegyezés után ijesztően meggyengült azáltal, hogy

„kivándorló irodákat állítottak fel állami segédlettel, nemzetrontó újságokat pénzeltek verejtékes adókból, megölték a kisipart és a céheket, pedig ezekből kellett volna a kivénhedt, földje vesztett középosztály helyett egy új, gerinces középosztályt kinöveszteni. Ehelyett csináltak egy hazátlan, vallástalan, nemzetközi proletár munkásságot, mely az első alkalommal belemart az országba”.

E néhány sorból alighanem többet megtudunk bizony országunk kilencvenkét évvel ezelőtti amputálásának annyira fájóan időszerű okáról, mint akármelyik történelemkönyvből, nem is szólva a regényben az író történelemlátását megszemélyesítő Koltóy tanár úr szavairól, aki így magyarázta el tanítványainak, hogy miként váltunk közömbössé az országunkat megirigylők propagandájával szemben:

„Nekünk azt tanították, hogy a háborút karddal, puskával, ágyúval kell megvívni, és nem vettük észre, hogy a fegyvereket kivette kezünkből a betű, az a sok kis ólombetű, a könyv, az újság, a plakát, a röpcédulák”, vagy ha mégis, már későn, akárcsak azt, hova vezet, ha hagyjuk, hogy a Kaufmannok kezéből a Braunokéba, az övékéből a Strasszerekébe vándoroljon a mi munkánk verítéke.

Ilyetén, ahogyan ezt Baróti Szabó Dávid mellesleg már 1790-ben megírta versében („Egy ledőlt diófához”), „Nem volt külerőszak: ott benn / Önmagadban volt megölő mirigyed / S titkos elejtőd.”, így egyáltalán nem csoda, hogy „Ím egész bélig gyökered kirágták / A gonosz férgek, s az elett odúba / Hangyabolyt hittak! Mi nyüzsögve járnak / Most is alattad!”. A kérdés persze már csak az, hogy mégis meddig?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba - Agnes Golenya PurisacaA kék vér gyermekei III. Utazás az aranykorba
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat