HunHír.info

2019. Áldás hava 19. nap, Kamorka napja.

Kalapjába varrta a Tisza szabályozásának tervrajzát gróf Széchenyi István

2012. május 20. 07:21
Hunhír.info

VÁRMÚZEUM | Kevesen tudják és még kevesebben látták Széchenyi István kalapját, amit Egerben őriznek. A legnagyobb magyar fejfedőjébe a Tisza szabályozásának rajza van belevarrva. Így lett egy kalapból nemzeti kincs.

Magyar Menedék - Raffay

– Széchenyi István második Heves megyei látogatásának emléke ez, melyről nem tudni, miért és milyen körülmények közt hagyta itt, ám 1909-ben már források szólnak arról, hogy a Líceum régiségtárában őrzik – mondta a különlegességről dr. Csiffáry Gergely történész.

A legnagyobb magyarnak is nevezett politikus 1820 telén látogatott először a megyébe. Előbb báró Brudern József gyöngyösi birtokán vendégeskedett. A december 8-i látogatásról készített naplójegyzeteiben dicséri a kastélyt, de ostorozza a gazdát, aki a magyar főurakhoz hasonlít abban: ha sikerül is kitenyésztenie egy nemes tenyészcsikót, akkor sem adja azt tovább.

Brudern boráról elismerően nyilatkozott, de nem bízott abban, hogy a cenki kastélyba is hasonló minőséget küldene. Nem volt túl kedvező véleménye a tarnaörsi báró Orczy Lászlóról sem, akit december 10-én keresett fel. Széchenyi szerint ott is mennyiségi és nem minőségi gazdálkodás folyt.

– Negyedszázaddal később Széchenyi ismét Hevesbe jött – mesélte a történész –, 1845. szeptember 25-én indult Aszódról, majd Gyöngyösön át szeptember 28-án Egerbe érkezett, ahol Lévai Sándor kanonok vendége volt. Ekkor már dolgozott a Tisza szabályozásának módján, hiszen az 1830-as és az 1844-es évben három súlyos árvízen is túl volt a térség.

Széchenyi István több jelentős reformja közül a Tisza szabályozása az, amely kétségkívül túlélte őt. 1846-ban memorandumot adott ki, amelyben 6 millió forintot kért a munkálatokra, sőt azt is megnevezte, miből tudják ezt előteremteni: a só felemelt árának alapjából tíz éven át fizetett összegből! Ez a körültekintés abban az időben is ritkaságnak számított. A gondos előkészítés után 1846 augusztusában Tiszadobnál elkezdődött az első mederátvágás. A több éven át tartó munka eredményeként majd 510 kilométerrel rövidül a folyó. Ennek a gigantikus előkészítő munkának egyik állomása volt a második Heves megyei látogatás, mely során itt maradt a kalap.

A politikus látta, hogy a folyószabályozás olyan ügy, amely jobbágyot és nemest egyesít, hiszen mindkét társadalmi réteg szenved tőle. Ennek az esztendőnek az eredménye az 1846-ban a folyó vízrendezését szorgalmazó röpirat megjelentetése.

S hogy mi is történt Egerben 1845 őszén? Lévai kanonok vendégeként meglátogatta a Líceum könyvtárát, amelyről nagy elismeréssel szólt, és felkereste az egri várat. Az előbbi helyszínen tett látogatásához kötődhet, hogy ma Egerben őrzik a kalapot.

– Szmrecsányi Miklósnak az érseki múzeum tárgykatalógusában olvasható feljegyzéseiből tudjuk, hogy valóban Széchenyi kalapjáról van szó – folytatta a szakember –, s ez 1909-ben már publikált tény volt. A fejfedőt 1938-ban kiállították az Iparművészeti Múzeumban és szerepelt az 1848-as nagy országos centenárium anyagában is.

A közelmúltban egy történelmi szakfolyóiratban leközölt, Johann Nepomuk Ender által készített vízfestmény Széchenyit ugyanebben az akkor divatosnak mondató kalapban ábrázolja.
A fejfedő világosdrapp, széles karimájú posztó kalap, belül bélelt. Utóbbi önmagában is kuriózum, hiszen a bélés hernyóselyemre applikált papírtérkép, rajta a Tisza vízrendezési tervével! A belső bélés szükségességére van magyarázat, ám hogy miért a folyószabályozás rajzát varratta bele, ez máig titok.

A ritkaságot ma a Dobó István Vármúzeum gyűjteményében őrzik. A közönség sajnos egyelőre nem láthatja, és története is csak dr. Csiffáry Gergely kutatásai nyomán látott napvilágot.

heol.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap - Bíró LajosAz ember isteni dimenziója - A túlvilági Nap
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
24% internetes kedvezménnyel
Korunk földkérdése, létünk a tét - prof. Tanka EndreKorunk földkérdése, létünk a tét
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 975 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Ady Endre és a Nyugat - keménytáblás - Raffay ErnőAdy Endre és a Nyugat - keménytáblás
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Akciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóAkciós Horthy-csomag ajándék Horthy naptárral
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 7 990 Ft
33% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat