HunHír.info

2019. Kikelet hava 22. nap, Horka napja.

Kalapjába varrta a Tisza szabályozásának tervrajzát gróf Széchenyi István

2012. május 20. 07:21
Hunhír.info

VÁRMÚZEUM | Kevesen tudják és még kevesebben látták Széchenyi István kalapját, amit Egerben őriznek. A legnagyobb magyar fejfedőjébe a Tisza szabályozásának rajza van belevarrva. Így lett egy kalapból nemzeti kincs.

– Széchenyi István második Heves megyei látogatásának emléke ez, melyről nem tudni, miért és milyen körülmények közt hagyta itt, ám 1909-ben már források szólnak arról, hogy a Líceum régiségtárában őrzik – mondta a különlegességről dr. Csiffáry Gergely történész.

A legnagyobb magyarnak is nevezett politikus 1820 telén látogatott először a megyébe. Előbb báró Brudern József gyöngyösi birtokán vendégeskedett. A december 8-i látogatásról készített naplójegyzeteiben dicséri a kastélyt, de ostorozza a gazdát, aki a magyar főurakhoz hasonlít abban: ha sikerül is kitenyésztenie egy nemes tenyészcsikót, akkor sem adja azt tovább.

Brudern boráról elismerően nyilatkozott, de nem bízott abban, hogy a cenki kastélyba is hasonló minőséget küldene. Nem volt túl kedvező véleménye a tarnaörsi báró Orczy Lászlóról sem, akit december 10-én keresett fel. Széchenyi szerint ott is mennyiségi és nem minőségi gazdálkodás folyt.

– Negyedszázaddal később Széchenyi ismét Hevesbe jött – mesélte a történész –, 1845. szeptember 25-én indult Aszódról, majd Gyöngyösön át szeptember 28-án Egerbe érkezett, ahol Lévai Sándor kanonok vendége volt. Ekkor már dolgozott a Tisza szabályozásának módján, hiszen az 1830-as és az 1844-es évben három súlyos árvízen is túl volt a térség.

Széchenyi István több jelentős reformja közül a Tisza szabályozása az, amely kétségkívül túlélte őt. 1846-ban memorandumot adott ki, amelyben 6 millió forintot kért a munkálatokra, sőt azt is megnevezte, miből tudják ezt előteremteni: a só felemelt árának alapjából tíz éven át fizetett összegből! Ez a körültekintés abban az időben is ritkaságnak számított. A gondos előkészítés után 1846 augusztusában Tiszadobnál elkezdődött az első mederátvágás. A több éven át tartó munka eredményeként majd 510 kilométerrel rövidül a folyó. Ennek a gigantikus előkészítő munkának egyik állomása volt a második Heves megyei látogatás, mely során itt maradt a kalap.

A politikus látta, hogy a folyószabályozás olyan ügy, amely jobbágyot és nemest egyesít, hiszen mindkét társadalmi réteg szenved tőle. Ennek az esztendőnek az eredménye az 1846-ban a folyó vízrendezését szorgalmazó röpirat megjelentetése.

S hogy mi is történt Egerben 1845 őszén? Lévai kanonok vendégeként meglátogatta a Líceum könyvtárát, amelyről nagy elismeréssel szólt, és felkereste az egri várat. Az előbbi helyszínen tett látogatásához kötődhet, hogy ma Egerben őrzik a kalapot.

– Szmrecsányi Miklósnak az érseki múzeum tárgykatalógusában olvasható feljegyzéseiből tudjuk, hogy valóban Széchenyi kalapjáról van szó – folytatta a szakember –, s ez 1909-ben már publikált tény volt. A fejfedőt 1938-ban kiállították az Iparművészeti Múzeumban és szerepelt az 1848-as nagy országos centenárium anyagában is.

A közelmúltban egy történelmi szakfolyóiratban leközölt, Johann Nepomuk Ender által készített vízfestmény Széchenyit ugyanebben az akkor divatosnak mondató kalapban ábrázolja.
A fejfedő világosdrapp, széles karimájú posztó kalap, belül bélelt. Utóbbi önmagában is kuriózum, hiszen a bélés hernyóselyemre applikált papírtérkép, rajta a Tisza vízrendezési tervével! A belső bélés szükségességére van magyarázat, ám hogy miért a folyószabályozás rajzát varratta bele, ez máig titok.

A ritkaságot ma a Dobó István Vármúzeum gyűjteményében őrzik. A közönség sajnos egyelőre nem láthatja, és története is csak dr. Csiffáry Gergely kutatásai nyomán látott napvilágot.

heol.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon 100
Trianon 100
Könyv - Bolti ár: 12 000 Ft
Internetes ár: 10 800 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A megbízható férfi - Bedő ImreA megbízható férfi
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 150 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Trianon Rockopera DVD - Koltay GáborTrianon Rockopera DVD
DVD - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Olvasgatni való - Rónaszegi MiklósOlvasgatni való
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Álom hava - Nemzeti sorsballada DVD - Bicskei ZoltánÁlom hava - Nemzeti sorsballada DVD
DVD - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 691 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat