Kiemelt hírek

  • A “bűnös” Jézus. Mit jelent a kereszt?
    Csak egy útja volt annak, hogy megtörettessék a bűn átka, a bűn zsoldja, a halál. A kereszt annak a jelképe, hogy bár az ember elhagyhatja az Istent, de Isten soha nem hagyja el az övéit. A második csodálatos dolog, amit fel lehet fedezni a kereszt alatt: Isten hűsége. Fontos lehet még: a keresztnek két szára van. Az egyik felfelé mutat (vertikális), míg a másik vízszintes (horizontális) irányba vezetheti a szemünket, a gondolkodásunkat. Isten és a kereszt alatt állók felé.
  • Júdás Pilátus előtt avagy Pilátus Júdás előtt…
    Jézus kiválasztotta tanítványait, a tizenkettőt tanúbizonyságul az örömhír terjesztésére. Köztük volt egy bizonyos Júdás Iskariótesi, akinek testi-lelki sorsa Istennek az Írásban megjelölt titkával maradt ránk. Róla és Pilátusról szól ez a képzelt passió, amelynek a története bűnben fogant, ezért is mélyen emberi. Írásom olvasásakor legyetek hozzájuk távolságtartóak, így ismerjetek magatokra is és az Istenre.
  • A húsvét feltétele
    Lélekromboló, véres, megrendítő, nagy szenvedélyek és eszmék küzdelmét bemutató dráma, gyász és veszteség elemeit egyesítő és összesűrítő jelenség fogalmi hordozója: Nagypéntek. A húsvét feltétele.
  • Nagypéntekre
    Ma a keresztény világ a Golgotára figyel. Jézus kínszenvedésére és kereszthalálára. Amikor Jézus megjelent a világban, feléje irányult a világ gyűlölete. Azért gyűlölték, mert már puszta jelenlétével is elítélte a bűnt. A világosságot, az igazságot gyűlölték benne.
  • Meloni nem Macron
    Elnézést kérek a kedves olvasóktól, e felkavaró témával foglalkozó cikk lehet, hogy nem illik a Nagyhét lelki tisztulást, elmélyülést, megnyugvást igénylő hangulatába. Ugyanakkor az itáliai megemlékezések, az ellentmondásos megítélés talán érdekessé teheti az alábbi írást.
  • Je suis ártatlan áldozat
    Nem tudom, emlékeztek-e még a 2015. november 13-i, „Bataclan” néven elhíresült terrortámadásokra. Akkor 130 áldozat volt. És a kicsit korábbi, januári Charlie Hebdo elleni merényletre? Igaz, ott „csak” 12 ember halt meg, mégis, mind a két esetben a fél világ „Je suis…” feliratú pólóban mászkált, ilyen feliratra cserélte le a profilképét, sőt, sokan francia zászlót tettek ki a közösségi médiába, gyertyákkal, virágokkal, könnycseppekkel, plüssmacival.