HunHír.info

2018. Fergeteg hava 24. nap, Magyarka napja.

Annyira fejlett volt elődeink kommunikációkészsége, hogy váraikból a hírek egy órán belül messzi tájakra is eljutottak

2012. május 16. 12:04
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

torockoszentgyorgy-.jpgA mai számítástechnikai, innovációs és logisztikai lehetőségek bőségében talán nem is gondolnánk, ezek híján is annyira fejlett volt elődeink kommunikációkészsége, hogy váraikból a hírek egy órán belül messzi tájakra is eljutottak, melyek így valóságos információs hálózatot képeztek: éjjel fény-, nappal füstjelekkel folyt közöttük a kommunikáció.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Kiváló példa erre a Torockótól csupán néhány kilométerre lévő Torockószentgyörgy tizennegyedik-tizenötödök században épült, 1704-ben osztrák császári csapatok által felrobbantott lovagvára, amely, amint Kőváry László írta (Erdély régiségei és történelmi emlékei, 1892) írta) még romos állapotában is 'oly nagyszerű, oly ép, hogy egy részén úgy látszik, mintha csak fedele hiányzanék', történelmét pedig így foglalta egybe:

'Mint állítják, Toroczkai Vencel alvajda építtette, még pedig azonnal, hogy a Torockó feletti várból a székelyek megszabadíták. S csakugyan, a várral szemben egy kutat ma is vajda kútjának, egy mást Loránd kútjának neveznek. Ez idő óta a Thorockai család ősfészke volt. A XVI. Század elejéről tudni akarják, hogy a nép birtokosa, Torockai Ferenc ellen fellázadt, a várat ostrommal bevette és leégette. Azonban ismét felépült. Alkalmasint tőle maradt a családra a kokusdió kehely, melyet ezüstbe foglaltan a család, mint ereklyét tart, melynek egyik oldalán írva van: Sub tempore Johannis Zápolya, a másik felén négy szív s e felirat: aki tizenkét ilyennel megiszik, megrészegedik, mely felirat magyarázatára elég megemlítenünk, hogy a kehely félkupás.

Később itt sajátságos esemény folyt le. Bocskai magyarhoni győzelmei után Erdély felé nyomult. 1605 első napjaiban Hoffchirch osztrák tiszt azt veszi fejébe, hogy ő, ha egy Básta-féle csapattal elébe megy, Erdélyt Bocskai ellen felköltheti. Megindul tehát Déváról, eljő Tordáig: mindenfelé írogat, sehonnan sem gyűl népe. Tordáról megtér, felmegy Szentgyörgyre, ott Toroczkai Istvánné udvarába beül, s farsang levén, lakomához kezd. A nép a hívatlan vendégeket nem tűrheté tovább, összegyűlt, rácsapott, s a félszázadra olvadt csapatát elfogta. Az eddigi tréfa komollyá változott. Lekísérték őket Enyedre, de nem vevék át, visszahozák, azonban útközben bőszültségük elragadta, hogy mindnyájokat leölék.' Méltán lehetünk tehát büszkék kommunikációkészségükben is élenjáró várépítő- és védő elődeinkre!

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Trianon naptár 2018
Trianon naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 920 Ft
52% internetes kedvezménnyel
Globális felmelegedés-ipar - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális felmelegedés-ipar
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat