HunHír.info

2017. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

Wass Albert és Kertész Imre törzsanyag, Szabó Dezső, Tormay Cécile nem

2012. április 07. 19:50
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

wass-albert-250.jpgA Nemzeti Alaptantervben (NAT), amint a Heti Világgazdaság írja, Wass Albert és Kertész Imre törzsanyag lesz, Szabó Dezső és Tormay Cécile nem: kérdés, mégis miként kerül a csizma az asztalra, lesz a 'Kard és kasza' a 'Sorstalanság'-gal egyszerre törzsanyag, illetve miért cél a további radikális tananyagcsökkentés éppen akkor, amikor az általános- és középiskolás diákok beszéd- és íráskészsége, tényleges műismerete egyre szegényesebb, éspedig olyannyira, hogy bizony meglehet, maholnap már anélkül hallanak Petőfiről, hogy a 'János vitéz'-t olvasnák.

Magyar Menedék - Migránsokk

Irodalomtörténészek, elsőként e sorok írójával, úgy tűnik, hiába követelték, hogy minden stílus- és társadalomtagolódási különbözőségektől, sőt eltérésektől függetlenül jelenítse meg végre a NAT értékmérő költőinket, íróinkat, a lap információi szerint ugyan Wass Albert és Kertész Imre egyszerre lesz törzsanyag, viszont Szabó Dezső vagy Tormay Cécile továbbra sem, holott valóságos mozgalom indult ezért, követelve az 'audiatur et altera pars', a 'hallgattassék meg a másik fél is' elv érvényesítését.

Mielőtt még sorsot húznánk, mégis ki miért kerüljön bele és miért ne, ismételten nyomatékosítjuk, hogy szépirodalmunk olyan, mint egy terebélyes óriásfa, amelynek gyökerét létünk, törzsét gondolataink alkotják, sokas ágait pedig az azokat művészileg tolmácsoló költők, írók, így csak akkor egészséges, ha nem kurtítjuk, hanem ápoljuk őket, ennélfogva értelmetlen egymással farkasszemet néző szekértáborokba beskatulyázni őket, hiszen valójában nem kizárói, hanem kiegészítői egymásnak.

Így ami a két kirekesztettet illeti, hiába, hogy Szabó Dezső például Tormay Cécile-ről vagy Sértő Kálmánról meglehetősen lesújtóan nyilatkozott, ettől még mindhármuk művei szépen megférnek egymás mellett minden igazi irodalomszerető könyvespolcán, maradandó gondolataik pedig tudatunkban, hiszen, amint 'Az elsodort falu' írója nem győzte elégszer hangsúlyozni, nincs 'kettéosztott' magyar irodalom, jobb- és baloldali: igazi értékadóik beskatulyázhatatlanok, egymás ellen kijátszhatatlanok.

Persze kiindulópontunknál maradva kérdés, mégis miként kerül a csizma az asztalra, lesz a 'Kard és kasza' a 'Sorstalanság'-gal egyszerre törzsanyag, illetve miért cél a további radikális tananyagcsökkentés éppen akkor, amikor az általános- és középiskolás diákok beszéd- és íráskészsége, tényleges műismerete egyre szegényesebb, éspedig olyannyira, hogy bizony meglehet, maholnap már anélkül hallanak Petőfiről, hogy a 'János vitéz'-t olvasnák.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Voynich kézirat - Dr. Stephen Skinner - Rafal Prinke - René ZandbergenA Voynich kézirat
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
17% internetes kedvezménnyel
A dzsihád legyőzése - Dr. Sebastian GorkaA dzsihád legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 199 Ft
Internetes ár: 2 879 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat