HunHír.info

2018. Szelek hava 26. nap, Csobánka napja.

Inkább lemondtak a birtokokról, nehogy feltörje kezüket a kapanyél

2012. március 24. 12:42
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

II. József uralkodása alatt (1780-1790) megkísérelte az addig jobbára vándorkereskedelemmel foglalkozó zsidóságot az alföldi pusztákon álló kincstári birtokokra letelepíteni, azonban az erről szóló helytartótanácsi rendelet harmadik, cserébe tőlük kétkezi munkát előíró pontja ettől elijesztette őket, így inkább lemondtak a birtokokról, nehogy feltörje kezüket a kapanyél, arra persze már akkor is ügyelve, hogy a reánk testált munka után a tejfölt lehetőleg csakis ők fölözzék le.

Magyar Menedék - Titkos Társaságok

Íme az 1787. február 17-én Budán kelt, Györffy István kézikönyvében (Magyar nép, magyar föld, 1942) idézett rendelet szövege:

'Az eddig egy helyben lakó vallás vagy oskolákhoz tartozó zsidóság a cameralis [kincstári - Ifj. T. L.] jószágokban, amelyekben már keresztények laknak, letelepedhessenek, és amint némelyek magok közül kívánták, szántásra, vetésre adhassák magokat. Őfelsége megengedni méltóztatván, az ilyetén paraszti gazdaságra magokat adó zsidókhoz Őfelsége a következendő kegyelmességet tartoznak fizetni.

1. Az ilyetén zsidónak épületre való fabeli segítségre, contributio [egyenes adó - Ifj. T. L.] fizetéstől való mentességre, pálinkafőzésre nézve a másféle új taxát ne fizessék, ha csupán csak a földművelésből élnek, de ha a szántás mellett kereskedést is űznek, tolerantiális taxát [Mária Terézia által 1749-ben bevezetett türelmi adót - Ifj. T. L.] is tartoznak fizetni.

2. A vallásbéli szabadságra nézve mindazzal a szabadsággal élhetnek, amelyek Őfelségétől a más zsidóknak engedődött és mindenütt, ahol inkább szántóvető zsidó famíliák lésznek, egy házat tarthatnak imádkozás végett.

3. Az ilyetén zsidók kötelesek magok kezekkel, zsidó szolgákkal a földet művelni: az első három esztendőben ugyan amíg a paraszti munkát megtanulják, megengedődik, hogy keresztény cselédet tartsanak. Ezen királyi parancsolat azért különösen a zsidóknak tudtokra adódjék.'

A helytartótanácsi rendelet harmadik pontja tehát elijesztette őket a kétkezi munkától, így inkább lemondtak a birtokokról, nehogy feltörje kezüket a kapanyél, arra persze már akkor is ügyelve, hogy a reánk testált munka után a tejfölt lehetőleg csakis ők fölözzék le.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából - Jókai Lenke - Magyar AdorjánA csodaszarvas - történelmi képregény az avarok korából
Könyv - Bolti ár: 1 600 Ft
Internetes ár: 1 600 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat