HunHír.info

2017. Álom hava 15. nap, Bábolna napja.

Miért visszaállítandó a halálbüntetés?

2012. március 21. 09:26
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

justicia250.jpgKülönösebb kriminológiai képzettség nélkül is belátható, hogy a társadalmak bizonyos szegmensei devianciáinak egyre erősbödő elterjedése következtében mennyire jogos a Jobbik Magyarországért Mozgalom határozott, a halálbüntetés visszaállítására vonatkozó akarata, mégis, tekintettel arra, hogy (elsősorban a francia felvilágosodás hatására) sokan vívmánynak tartják továbbra is az 'abolitio'-t, a halálbüntetés eltörését, szükséges körüljárnunk, visszaállítása miért kívánatos?

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

Sokan a halálbüntetést eleve elutasítják, gyakran a teológusok és híveik is, mondván, 'ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel', 'ha megütik bal orcádat, tartsd oda a jobbat', 'ne ítélj, hogy ne ítéltessél', mert 'majd a Jóisten úgyis mindent elrendez', így szerintük a halálbüntetés eleve ellenkezik a 'Ne ölj!' parancsolattal, helyette az életfogytiglani börtönbüntetés és kényszermunka fogadható csak el.

Ezzel szemben a büntetőjog szaktekintélyei közül Angyal Pál szerint a halálbüntetés abból a természetjogi tételből következik, hogy a földi igazságszolgáltatásnak a törvényes rend fenntartása érdekében joga van olyan büntetés alkalmazására, amely feltétlenül alkalmas a bűnözéstől való visszariasztásra, már pedig 'vannak esetek, amikor csak a halálbüntetéstől való félelem alkalmas a bűnözés megakasztására'.

Érvelése alátámasztásaként Aquinói Szent Tamásra hivatkozott, aki a megsértett közrend, az emberi béke fenntartása és a további bűntettek megakadályozása céljából a halálbüntetést szintén jogosultnak tartotta, hiszen a társadalomból a közveszélyes tagnak erőszakos eltávolítása éppúgy szükséges, mint ahogyan az emberi testből a beteg testrésznek kivágása az egésznek fenntartása céljából mulaszthatatlan lehet.

Éppen ezért amikor még keresztény volt Európa, nem volt ismeretlen a halálbüntetés, mivel már akkor is voltak esetek bőven, amikor csak a halálbüntetéstől való félelem bizonyult alkalmasnak a bűnözés meggátolására, amikor az ártatlan önvédelemből kényszerült fegyvert fogni gyilkosaira, ráadásul akkor a jóval kisebb bűnöket is könyörtelenül megtorolták, így Szent László a tyúklopót karja levágásával büntette.

Mindemellett nálunk valaha a halálbüntetést csak a felségsértők, közgyilkosok, a hadviselés érdekei ellen vétőkkel, az állami és társadalmi rend súlyos megbontóival szemben alkalmazták, ezáltal példát mutattunk arra, mennyire jogtisztelők vagyunk, tudván Kun András minoritával (akitől megkérdezték, mit keres reverendáján a rózsafüzér mellett a revolver), hogy 'a szeretet ölelni is, de ölni is tud, ha kell'.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A magyarság 20.000 éves történelme 4. rész - Hihetetlen MagazinA magyarság 20.000 éves történelme 4. rész
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hamis zászlós hadműveletek - Összeesküvés elméletek sorozatHamis zászlós hadműveletek
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 079 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat