HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Aki nem saktervédő, már eleve antiszemita?

2012. március 11. 15:20
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

gyertyak.jpgIrodalomtörténetünk árnyoldala, hogy a Tiszaeszláron 1882. április 1-én történt rituális gyilkosságról, Solymosi Eszter vérének vételéről elbeszélőink közül számosan, akik ugyan nem alkottak korszakosakat, viszont egy-egy társadalmi réteg gondolkodásának a klasszikusok tökélyétől elmaradó, az átlagosnál viszont magasabb igényű tolmácsolásával mégis megörökítették nevüket, eleve elfogultan, vagyis a vádlottakat élből felmentő politikai propaganda megrendelésére vallottak, mint az 1842. március 11-én Mezőszentgyörgyön született, 1916. április 13-án Budapesten elhunyt Eötvös Károly.

Magyar Menedék - Migránsokk

Mielőtt az akkor történtekről rovatunkban megemlékeznénk, nem lehet elégszer nyomatékosítanunk, mennyire végzetesen elfogultak a róluk tankönyveinkben, közmédiumainkban kizárólagosan hitelesekként ajánlott regénybeli feldolgozások, mint az amúgy tájábrázolásban, természetleírásban jeles Eötvös Károlyé (A nagy per, 1902), vagy a kisvárosi középosztály atmoszférájának ábrázolásában kitűnő Krúdy Gyuláé (A tiszaeszlári Solymosi Eszter,1931), amelyekkel ellentétben azon keveseké, akik ha művészileg nem is emelkedtek nemhogy klasszikusaink, hanem közéjük sem, mindmáig teljesen elhallgatottak, mint az újságíró-szabadságharcos Kászonyi Dánielé (Solymosi Eszter, a tiszaeszlári véráldozat, 1882) és a tárgyait a leginkább székely mesevilágből merítő elbeszélő-szerkesztő Szépvizi Balás Béláé (Kánaán pusztulása, 1922).

Arról persze nem szólnak a perismertetéstől elállók, hogy a vádlottakra a Rotschildok nyomására, Tisza Kálmán miniszterelnök támogatásával felmentést kérő védőügyvéd, a regényéért megbízóitól százezer júdásforintot kapó Eötvös valójában azt akarta, hogy a bűnügy aktái „legyenek örökre bezárva”, míglen az azokat hitelesen ismertető vizsgálóbíró, Bary József emlékirata (A tiszaeszlári bűnper, 1933), noha újra hozzáférhető, mindmáig nem kortörténeti tananyag, elvégre, ahogyan maga írta, a genetikusan származásszakértők határtalan érzékenysége lehetetlenné teszi a történtek tényszerű bemutatását, ha pedig valaki mégis erre vállalkozik, csak arra számíthat, hogy a kulisszák mögé sohasem látó közvélemény előtt „középkori gondolkozású, elmaradt gyűlölködő”-nek, „politikailag inkorrekt”-nek fogják érte tekinteni.

Ők azok, akik vagy soha nem tudták, vagy elfeledték, hogy az egyéni vagy közösségi bűnök megvallása sohasem bűn, hanem mindig erény, a mentális mivolt egyik alapfeltétele, ezért, ahogyan Luzsénszky Alfonz írta (A zsidó nép bűnei, 1941), nem lehet valakit eleve antiszemitának tekinteni, ha ezeket a történetírás szigorú tárgyilagosságának színvonalán ismerteti, vagy ha mégis, ugyanezen az alapon kissé hosszú lenne a „politikailag inkorrekt”-ek jegyzéke, kezdve akár magával Jézus Krisztussal, feltéve a mindmáig időszerű kérdést, hogy aki nem saktervédő, már eleve antiszemita?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Helynévrégészet 2. - Faragó ImreHelynévrégészet 2.
Könyv - Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 890 Ft
15% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Népvándorlás - Vaclav Klaus - Jirí WeiglNépvándorlás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Egy új világrend felé - Tóth Gy. LászlóEgy új világrend felé
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 241 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat