HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Miért elhallgatott írónk Herczeg Ferenc?

2012. február 26. 07:52
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

herczeg-konyvheten250.jpgMinden nemzet, így a mienk költőinek-íróinak is megvannak a koronkénti középszerűségei, akik sem ízlésvilágukkal, sem világnézetükkel nem alkotnak ugyan korszakosakat, viszont egy-egy társadalmi rétegnek, művészi stílusnak vagy politikai gondolatnak ugyan a klasszikusok tökélyétől elmaradó, az átlagosnál viszont mégis magasabb igényű tolmácsolásával megbecsülendők. Ilyen az 1863. szeptember 22-én Versecen született és 1954. február 25-én Budapesten elhunyt, a legújabb Nemzeti Alaptantervből ezúttal is mellőzött Herczeg Ferenc: lássuk, miért elhallgatott írónk?

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Úri középosztályunk irodalomszemléletének képviselői már életében írófejedelemként tisztelték, az övékétől elétérő entitások értékeinek határozott megjelenítőit zsigerből gyűlölő, a leginkább Lukács (Löwinger) György és Zsolt (Greiner) Béla által fémjelzett urbánusok viszont elhallgattatták, így egy tárgyilagos irodalomtörténész nem tehet mást, mint a két véglet között rámutat az „aurea mediocritas”-ra, az arany középszerre, vagyis arra, hogy sem ízlésvilágával, sem világnézetével nem alkotott ugyan korszakosat, viszont a dzsentrivilág átlagosnál magasabb igényű, ugyanakkor a klasszikusok tökélyétől elmaradó tolmácsolásával mégis megbecsülésre méltó.

A hűbelebalázsos dzsentrivilágunk magán- és közéleti esetlenségeit már a tizenkilencedik század végén tollára tűző, délvidéki sváb származása soha le nem tagadása mellett magát mindvégig magyarként elkönyvelő író köz- és felsőfokú oktatásunkból idestova hatvan esztendeje való mellőzésének igazi oka persze nem klasszikusainkhoz képest középszerű mivolta, hanem a két világháború közötti revíziós mozgalmak aktív támogatása mellett (amelyet Napkelte előtt című, 1937-ben megjelent közéleti publicisztikai kötetet tanúsít) egyes regényeiben (leginkább az „Andor és András”-ban) a pesti „ripacs újságírók” szatirizálása, cinizmusuk ironikus leleplezése.

Noha sohasem mert velük szembeszállni úgy, mint például egy Erdélyi József, Sértő Kálmán, Sinka István, Szabó Dezső vagy Tormay Cécile, mégis fekete bárány továbbá azért is, mert (amint„Két arckép című visszaemlékezéséből világosan kitűnik) 1918 és 1919 tragédiájának felelőseiről sem rejtette véka alá meggyőződését, mindenekelőtt Károlyi Mihályról, a „degenerált hazardőr”-ről, aki szerinte „nem tudott fölemelkedni a magyar néphez, ahelyett lesüllyedt a pesti utcához: kivégezte Magyarországot, úgy bánt el az országgal, mint a huszár, ki agyonlövi a kedves paripáját, hogy ne kerüljön az ellenség kezére: legbizalmasabb hívei sem tartották jelentékeny politikusnak”.

Azonban legjobb művei korunk talán nem alaptalanul végzetesnek tűnő értékvesztésében is iránytűkként szolgálnak, mint Bizánc című drámája, amelynek alábbi részlete ma, a nemek szabad megválasztását hirdető amerikai és nyugat-európai, már hozzánk is eljutó őrület, a gendermozgalom, a nemi devianciák, mindenekelőtt a homoszexuálisok, leszbikusok, transzvesztiták korábban sohasem tapasztalt térhódításakor intő figyelmeztetés, mivé lesznek miattuk országok, birodalmak, így mintha korántsem csak az 1453-ban összeomlott kelet-római birodalomról, hanem – a nemi devianciák korábban sohasem tapasztalt térhódítása közepette – korunkról is végítéletet mondana:

»Pátriárka: Nem, ily szörnyű gyilkolást nem engedhet meg Isten mérhetetlen irgalma!
Giovanni: A patkányhad addig rágta a ház alapját, amíg rászakadt. Most ijedten visítanak: Isten tégy csodát! Isten nem tesz csodát a patkányok kedvéért!
Olga: De az asszonyok is? Az asszonyok?
Giovanni: Ti apró fogaitokkal éppoly dühösen rágtátok az állam alapját, mint hímeitek. Kiszívtátok Bizánc csontjaiból az erőt, ifjak helyett falánk heréket adtatok neki, szüzek helyett hitetlen bábokat. Bizony mondom, a léhaságtok éppoly nemzetáruló volt, mint férfiaitok hitványsága.«

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Pannóniai kereszténység - Zakar AndrásPannóniai kereszténység
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az első világháború és a Habsburg Monarchia bukása - Manfried RauchensteinerAz első világháború és a Habsburg Monarchia bukása
Könyv - Bolti ár: 14 400 Ft
Internetes ár: 12 240 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat