HunHír.info

2017. Magvető hava 23. nap, Nemzeti ünnep, Gyöngy napja.

Wass Albert már megállapította, hogy a népnek egyáltalán nincsen arca, senki és semmi

2012. február 17. 09:36
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

wass-albert-250.jpgA tizennégy éve a floridai Astorban lelkét Teremtőjének visszaadó Wass Albertnek alighanem minden sora tükör, melyekbe, ha bármikor belenézünk, megláthatjuk külsőnkre is kirajzolódó lelki kontúrjainkat, képet kapva Kárpát-medencénk mentális állapotáról, a mindennapjainkat ma is meghatározó „háromféle magyar”-ról.

Igen, múltunkban és jelenünkben politikai rendszerek, társadalmi körülmények, művészeti irányzatok hatásaitól függetlenül ugyanis három réteg különböztethető meg markánsan, ilyetén sorsunk alakulása azon múlik, melyikük milyen arányban van jelen a Kárpátok koszorúin belül, különös tekintettel a harmadikra, az „istenadta” népre.

Bizonyára nem rajta múlott, hogy az „istenadta” nép olvasatában korántsem misztifikáltan megközelítendő, de még mielőtt meglátnánk, mégis miért, lássuk őket: mindhárom részében közös, hogy elégedetlenek a világgal, a kormánnyal, a rendszerrel, egyszóval mindennel, ezért folytonosan csak panaszkodnak, morognak, keseregnek, sőt átkozódnak:

„Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket: csatlakozik hozzájuk, hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét.

Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik, védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé, a maga jussát az élethez, a szabadsághoz, ehhez a földhöz, melyen született s mely a hazája, verekszik másokért is, mindenkiért, a mások jussáért, a mások szabadságáért, a még csak meg sem születettekért is, mindenkiért és mindenki helyett.”Végül a többieknek, vagyis magának a népnek egyáltalán „nincsen arca, senki és semmi: semmit se tesz, csak meghúzódik, vár, és mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, s amikor tovább lép a nagy láb, lassan felegyenesedik megint, de sohasem egészen: egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt”.

A kommunista kollektivizmus és a liberális individualizmus örvényébe került (korántsem csak magyar) milliók országhatárokat nem ismerő mentális mélyrepülését a könyvkiadásunkban való tartós jelenléte ellenére köztudatunkban továbbra is elfeledett klasszikusunk minden szociológiai elemzésnél jobban jellemezte ezzel.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Bethlen István angliai előadásai - Bethlen IstvánBethlen István angliai előadásai
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Nagy Testvér figyel - Összeesküvés elméletek sorozatA Nagy Testvér figyel
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Őrzők, vigyázzatok a határra! - Pósán László - Veszprémy László - Boda József - Isaszegi JánosŐrzők, vigyázzatok a határra!
Könyv - Bolti ár: 7 800 Ft
Internetes ár: 6 630 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Great Again - Újra naggyá tesszük Amerikát - Donald J. TrumpGreat Again - Újra naggyá tesszük Amerikát
Könyv - Bolti ár: 3 290 Ft
Internetes ár: 2 961 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat