HunHír.info

2017. Álom hava 11. nap, Gilvád napja.

Csurka István életművének üzenete: nálunk a költő, az író politikus, népe, nemzete sorsrétegeinek elsőrendű feltárója

2012. február 04. 22:27
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

csurka_i250.jpgCsurka István halálakor nem hangsúlyozhatjuk eléggé életművének üzenetét, azt, hogy nálunk a költő, az író a szó eredeti görög értelmében politikus, azaz az általános örök emberi-erkölcsi értékek művészi tolmácsolásával karöltve népe, nemzete sorsrétegeinek elsőrendű feltárója: ilyenek voltak múlt századunkban közülük legnagyobbjaink, Ady Endrétől kezdve Szabó Dezsőn, Németh Lászlón, Sértő Kálmánon, Erdélyi Józsefen, Alföldi Gézán, Wass Alberten és Nyirő Józsefen át egészen Csurka Istvánig.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

Igen, Csurka Istvánig, aki nem véletlenül vallotta magáénak a felsoroltak közül leginkább azt a Szabó Dezsőt, akit, amint leghűbb értői közül Gombos Gyula írta, 'sem írói működésében, sem emberi sorsában nem lehet megérteni, ha nem vesszük figyelembe, hogy az őt hajtó szenvedélyek közt a legállandóbb és legmeghatározóbb a politika volt: politika a szó legszélesebb, egy egész nép sorsát igazító értelemben', aki ezért mindig felülkerekedett a pártérdekeknél, csoportérdekeltségeknél, ha a nemzet végső sorsáról volt szó.

Ezért állt ki a szálfaegyenesek intellektuális becsületességével és morális optimizmusával a hazánkat totálisan gyarmatosítók ellen szervezett megmozdulásokban még nagybetegen is, mert tudta, a hűség mindhalálig kötelezi a mégoly fájó létigazságok megfogalmazására, amint tette ezt már az erdélyi falurombolás meghirdetésekor ottani véreink védelmében írt drámájával (Megmaradni, 1988) és Cassandra-levélnek beillő tanulmányával (Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán, 1992).

Végül egy vallomás. E sorok írója leginkább pontosan húsz évvel ezelőtti tanulmánya által szembesült először azzal, miért nem történt rendszerváltozás, csak csillagcsere hazánkban, mert benne elementáris erővel tárta fel sorsunk politológusaink által rendre eltitkolt mélyrétegeit, a kommunizmusnál százezerszer veszedelmesebb liberalizmus társadalomirtásának megannyi szimptómáját, miként a genetikus világhódítókét Alekszandr Szolzsenyicin ihlette szemfelnyitó tanulmányában (Az áldozat imperializmusa, 2008).

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Mély titkú rovással - Friedrich KláraMély titkú rovással
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 6 291 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Birodalmak alkonya - Bogár LászlóBirodalmak alkonya
Könyv - Bolti ár: 3 300 Ft
Internetes ár: 2 805 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat