HunHír.info

2017. Magvető hava 19. nap, Villám napja.

Csurka István életművének üzenete: nálunk a költő, az író politikus, népe, nemzete sorsrétegeinek elsőrendű feltárója

2012. február 04. 22:27
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

csurka_i250.jpgCsurka István halálakor nem hangsúlyozhatjuk eléggé életművének üzenetét, azt, hogy nálunk a költő, az író a szó eredeti görög értelmében politikus, azaz az általános örök emberi-erkölcsi értékek művészi tolmácsolásával karöltve népe, nemzete sorsrétegeinek elsőrendű feltárója: ilyenek voltak múlt századunkban közülük legnagyobbjaink, Ady Endrétől kezdve Szabó Dezsőn, Németh Lászlón, Sértő Kálmánon, Erdélyi Józsefen, Alföldi Gézán, Wass Alberten és Nyirő Józsefen át egészen Csurka Istvánig.

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

Igen, Csurka Istvánig, aki nem véletlenül vallotta magáénak a felsoroltak közül leginkább azt a Szabó Dezsőt, akit, amint leghűbb értői közül Gombos Gyula írta, 'sem írói működésében, sem emberi sorsában nem lehet megérteni, ha nem vesszük figyelembe, hogy az őt hajtó szenvedélyek közt a legállandóbb és legmeghatározóbb a politika volt: politika a szó legszélesebb, egy egész nép sorsát igazító értelemben', aki ezért mindig felülkerekedett a pártérdekeknél, csoportérdekeltségeknél, ha a nemzet végső sorsáról volt szó.

Ezért állt ki a szálfaegyenesek intellektuális becsületességével és morális optimizmusával a hazánkat totálisan gyarmatosítók ellen szervezett megmozdulásokban még nagybetegen is, mert tudta, a hűség mindhalálig kötelezi a mégoly fájó létigazságok megfogalmazására, amint tette ezt már az erdélyi falurombolás meghirdetésekor ottani véreink védelmében írt drámájával (Megmaradni, 1988) és Cassandra-levélnek beillő tanulmányával (Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán, 1992).

Végül egy vallomás. E sorok írója leginkább pontosan húsz évvel ezelőtti tanulmánya által szembesült először azzal, miért nem történt rendszerváltozás, csak csillagcsere hazánkban, mert benne elementáris erővel tárta fel sorsunk politológusaink által rendre eltitkolt mélyrétegeit, a kommunizmusnál százezerszer veszedelmesebb liberalizmus társadalomirtásának megannyi szimptómáját, miként a genetikus világhódítókét Alekszandr Szolzsenyicin ihlette szemfelnyitó tanulmányában (Az áldozat imperializmusa, 2008).

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A gondolatgyárak - F. William EngdahlA gondolatgyárak
Könyv - Bolti ár: 3 790 Ft
Internetes ár: 3 032 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Háborúk, olaj, radikalizmus - Marc FromagerHáborúk, olaj, radikalizmus
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Jó vadászatot! - Ilosvay FerencJó vadászatot!
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 295 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A lovagkirály öröksége - Ősi JánosA lovagkirály öröksége
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat