HunHír.info

2018. Földanya hava 25. nap, Szübál napja.

Csurka István életművének üzenete: nálunk a költő, az író politikus, népe, nemzete sorsrétegeinek elsőrendű feltárója

2012. február 04. 22:27
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

csurka_i250.jpgCsurka István halálakor nem hangsúlyozhatjuk eléggé életművének üzenetét, azt, hogy nálunk a költő, az író a szó eredeti görög értelmében politikus, azaz az általános örök emberi-erkölcsi értékek művészi tolmácsolásával karöltve népe, nemzete sorsrétegeinek elsőrendű feltárója: ilyenek voltak múlt századunkban közülük legnagyobbjaink, Ady Endrétől kezdve Szabó Dezsőn, Németh Lászlón, Sértő Kálmánon, Erdélyi Józsefen, Alföldi Gézán, Wass Alberten és Nyirő Józsefen át egészen Csurka Istvánig.

Magyar Menedék - Negyedik birodalom

Igen, Csurka Istvánig, aki nem véletlenül vallotta magáénak a felsoroltak közül leginkább azt a Szabó Dezsőt, akit, amint leghűbb értői közül Gombos Gyula írta, 'sem írói működésében, sem emberi sorsában nem lehet megérteni, ha nem vesszük figyelembe, hogy az őt hajtó szenvedélyek közt a legállandóbb és legmeghatározóbb a politika volt: politika a szó legszélesebb, egy egész nép sorsát igazító értelemben', aki ezért mindig felülkerekedett a pártérdekeknél, csoportérdekeltségeknél, ha a nemzet végső sorsáról volt szó.

Ezért állt ki a szálfaegyenesek intellektuális becsületességével és morális optimizmusával a hazánkat totálisan gyarmatosítók ellen szervezett megmozdulásokban még nagybetegen is, mert tudta, a hűség mindhalálig kötelezi a mégoly fájó létigazságok megfogalmazására, amint tette ezt már az erdélyi falurombolás meghirdetésekor ottani véreink védelmében írt drámájával (Megmaradni, 1988) és Cassandra-levélnek beillő tanulmányával (Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán, 1992).

Végül egy vallomás. E sorok írója leginkább pontosan húsz évvel ezelőtti tanulmánya által szembesült először azzal, miért nem történt rendszerváltozás, csak csillagcsere hazánkban, mert benne elementáris erővel tárta fel sorsunk politológusaink által rendre eltitkolt mélyrétegeit, a kommunizmusnál százezerszer veszedelmesebb liberalizmus társadalomirtásának megannyi szimptómáját, miként a genetikus világhódítókét Alekszandr Szolzsenyicin ihlette szemfelnyitó tanulmányában (Az áldozat imperializmusa, 2008).

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A sátánizált Horthy - Szalay KárolyA sátánizált Horthy
Könyv - Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 2 375 Ft
5% internetes kedvezménnyel
GMO - A pusztítás magjai - F. William EngdahlGMO - A pusztítás magjai
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Amerika álszent háborúi - F. William EngdahlAmerika álszent háborúi
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 490 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Horthy Naptár 2018 - Vitéz nagybányai Horthy Miklós KormányzóHorthy Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
50% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat