HunHír.info

2018. Fergeteg hava 23. nap, Alirán napja.

Korunk kollektivizált individuumai a heroizmus helyett az öngyilkosságot választják

2012. január 03. 15:03
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

siremlek.jpgNem szükséges feltétlenül lélekelemzőink látleleteit tanulmányoznunk, hogy rádöbbenjünk, mivé züllesztette az emberiséget a „szabadság egyenlőség, testvériség” felmagasztalt jelszóhármassága, amiért legyen valaki multinacionális bérrabszolga, médiasztár tanszékvezető, netán agyonfavorizált énekesnő, hírét sem hallotta a heroizmusnak, így csak kollektivizált individuum, aki bármikor képes eldobni magától a legdrágábbat, amit kaphatott, az életet.

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

Ami az utóbbiakat illeti, ismeretes, hogy a minap Mary Zsuzsi énekesnő saját maga vetett véget életének pajzsmirigyproblémája, ízületi betegsége és elhízása miatt, azonban esete alighanem korántsem annyira egyedi, mint amilyennek tűnik, ugyanis még hozzávetőlegesen felbecsülni is csaknem lehetetlen, hogy vajon hányan tengetik életüket (függetlenül attól, mennyi pénzük, milyen munkahelyük van) a testi-lelki elsorvadás rendszerint öngyilkosságba torkolló állandósult állapotában?

Ha csak az ókori és középkori háborúk hőseiről, az akkoriban végigsöprő éhínségek, járványok ellenére hamarosan mégis felvirágzó városok és falvak világáról szóló korabeli írásokat olvassuk, felmerül a kínzó kérdés, hol lennénk, ha eleink is ugyanígy viselkedtek volna, ha a munka, a család, a haza által megszentelt földi lét megpróbáltatásaitól, a legelső fuvallattól sírba menekülnek, ha kizárólag a haszon és az élvezet vágya fűti őket, ha mindig csak többet akarnak, mint amennyit adnak?

Minden jel arra vall, hogy a heroizmusról hallani sem akaró világtönkretevők előbb-utóbb megvezetettjeikkel együtt éppen ezért fognak az örök kárhozatba hullani, ugyanakkor akaratlanul is előkészítve ezzel egy új világot, amelyben már nem az Aranyborjút fogják imádni, így minden a helyére kerül, és romjain azok fognak építkezni, akik Adyval vallják: „Legkülönb ember, aki bátor, / S csak egy különb van, aki: bátrabb. / S aki mást akar, mint mi most van, / Kényes bőrét gyáván nem óvja.”.

Azonban minden költői vallomásnál szebben vallott erről Kenneth Roberts regényében, az „Északnyugati átjáró”-ban: „Az északnyugati átjáró, miként az minden szabad nép képzeletében él, nem más, mint egy szűk, nehezen fellelhető ösvény, mely a titokzatos Kelet felé vezet, de tágabb értelemben ez az ösvény a hírnév és dicsőség, a kincsek és kalandok regényes útja: hány ember él köztünk, aki szüntelenül a saját Északnyugati Átjáróját keresi, és feláldozza egészségét, minden erejét, sőt egész életét ebben a keresésben!

Ki merné állítani, hogy az ilyen álomkergetők meddő, de reménysugaras törekvése kevesebb boldogságot rejt magában, mint az okosabbak és józanabbak élete, azoké, akik otthon ülnek, a biztonságban ásítoznak és soha nem kockáztatnak semmit. Kinevetik azokat, akik a legendás átjárót keresik, a kivezető utat a mindennapos élet szürkeségéből, de mosolyuk mintha savanyú lenne.” Savanyú bizony, hiszen nem tudják, mit jelent nem kollektivizált individuumnak, hanem hérosznak lenni.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Magyar ősmesék - Bíró LajosMagyar ősmesék
Könyv - Bolti ár: 4 800 Ft
Internetes ár: 3 800 Ft
21% internetes kedvezménnyel
A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Trikolór Naptár 2018 - Magyar Trikolór naptárTrikolór Naptár 2018
Naptár - Bolti ár: 2 300 Ft
Internetes ár: 2 070 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat