HunHír.info

2017. Álom hava 15. nap, Bábolna napja.

Nem mi állítjuk, hanem vezető rabbik: a más vallásra tért zsidó zsidó marad élete végéig

2012. január 03. 12:06
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

tetuhintasok.jpgAmíg az önmagát kereszténynek tartó világ rendre összekeveri az etnikai és etikai hovatartozást, a származást a vallással, addig valamennyi rabbijuk egyértelműen hirdeti, hogy a más vallásra tért zsidó zsidó marad élete végéig, elismerve ezzel, hogy a vér szavát soha senki nem írhatja át.

Ismételjük, nem egyesek állítják ezt, hanem úgyszólván valamennyien: elég legyen a régiek közül Cahn Michel fuldai főrabbit idéznünk: szerinte „aki zsidónak született, az sohasem változtathatja meg lelkületét: hiába vesz fel más vallást, akkor is kötelességszerűen zsidó marad”, továbbá a maiak közül Köves Slomó budapesti rabbit, aki fehéren-feketén megvallja, hogy a más vallásra térés tilos, „amit az embernek akkor sem szabad megtennie, ha ezzel az életét kockáztatja: a más vallásra tért zsidó zsidó marad élete végéig, akkor is, ha már nem tartja a törvényeket”.

Persze tudták ezt azok is, akik soraikból megkeresztelkedve kerültek trójai falovakként közénk, akik titokban továbbra is megülték ünnepeiket, gyakorolták szertartásaikat, és ami mindennél fontosabb, megőrizték bennünket „bálványimádóknak”, „eretnekek”-nek tartó lelkületüket, így például a tizennegyedik századi Spanyolországban, amikor válaszút elé kerültek, hogy vagy fölveszik a keresztséget, vagy elhagyják az országot, döntő többségük az előbbit választotta, azzal, hogy magában fogadalmat kötött: minden nekünk tett fogadás, eskü eleve érvénytelen.

Mellesleg e fogadalmat ünnepnapként ülik meg azóta is, ez az évenkénti jom kippur, a vezeklés napja, amikor is zsinagógáikban felállnak és egy rövid imát mondanak el háromszor, a Kol Nidré-t, amelyben megígérik a „Mindenható”-nak, hogy minden eskü, melyet a következő tizenkét hónap alatt tesznek másoknak, érvénytelen: csakhogy amikor 1478-ban felfedezték Spanyolországban, hogy hamisan esküsznek, azonnal bíróság elé kerültek, így elsöprő többségben belőlük kerültek ki a mindmáig az emberiség szégyenfoltjának tekintett inkvizíció áldozatai.

Ma ezzel szemben az önmagát kereszténynek tartó világ rendre összekeveri az etnikai és etikai hovatartozást, a származást a vallással, nem tudván vagy nem is akarván tudni, hogy a más vallásra tért zsidó zsidó marad élete végéig, elismerve ezzel, hogy a vér szavát soha senki nem írhatja át.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Őrzők, vigyázzatok a határra! - Pósán László - Veszprémy László - Boda József - Isaszegi JánosŐrzők, vigyázzatok a határra!
Könyv - Bolti ár: 7 800 Ft
Internetes ár: 6 630 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Káldeától Ister-Gamig I-II-III - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 8 091 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A múltból a jövőbe - Csath MagdolnaA múltból a jövőbe
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Egyvilágrend - Drábik JánosEgyvilágrend
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 149 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat