HunHír.info

2019. Újkenyér hava 21. nap, Zelemér napja.

A nemzeti öntudat örök súlypontjává vált

2011. december 19. 09:57
Hunhír.info

Lámfalussy Sándor bankár azt állítja, hogy „a politikában és a gazdasági életben nincs olyan, ami száz százalékig biztos lenne,” Galileo Galilei pedig így igazítja a tévedések sorait: „Légy azért hálás annak, aki megszabadít tévedéseidtől, és ne haragudj, mint akit kellemes álomból ébresztenek fel.”

Menedék - Atilla

Lényeget érintő tudat: a valóság legfőbb pontjaival bír, az érvelés eleme pedig bizonyíték, mint a test tömegének középpontja, s a háromszög súlyvonalainak metszéspontja – súlypont, - mind a természet, mind az ismeret világában.

Útravalónak szánták a bölcsességeiket, többnyire közmondásaikat, rövid rigmusaikat és nagyrészt versikék formájában nagyon gyorsan vitte sokfelé a szájhagyomány. Könnyű megjegyezni és az életre alkalmazni az ilyen mondásokat: „Nézd meg az anyját, vedd el a lányát”, vagy „Aki másnak vermet ás, maga esik bele”. Ez az egyszerű, de komoly axióma-gyűjtő gondolat indított dravidakutatás (Indiában, különösen annak déli részén élő népcsoport) felé. Valójában az élet minden területére rengeteg ilyen közmondást és tanítást adtak tovább az utódoknak. A dravida népek nagy műveltsége a világ minden részére átöröklődött; írásos kultúrájuk rendkívül fejlett és széleskörű volt, és még ma is él. Nagyon érdekes, hogy a dravidáknak már Kr.e. harmadik évezredben lejegyzett saját etikai (erkölcsi) rendszerük volt, ami még tovább visz vissza az időben a szájhagyományt követve. Az általános és vallási tanításokon keresztül – természetesen - nemcsak a tanulságok jutottak el hozzánk, hanem a szavak is.

Az ily módon hozzánk érkezett szavak beépültek nyelvünkbe és részévé váltak annak. Később ez a nyelv, ezek a közmondások és tanítások tőlünk is továbbjutottak, továbböröklődtek más fejletlenebb népek felé; hiszen őseink sokfelé kalandoztak, sok helyre eljutottak és sok más néppel voltak élő kapcsolatban. Így nem csoda, ha szavaink bekerültek: manysi, cseremisz, ugor és csuvas nyelvek szókészletébe. A dravida nyelvekből több mint háromezer szót vezettek le szarértőink és ez a nyelv ad magyarázatot a nyelvtanunk olyan furcsaságára is, amiket más nyelvben nem lehet fellelni (kétféle igeragozás!).

Csak a szavakon nincs irányjelző tábla – panaszolná a nyelvtörténész, ami bizonyítaná, hogy a szavak jutottak el hozzánk és nem fordítva.

Erre a kérdésre az öreg dr. Baedecker beszélte a budapesti skót találkozó egy estéjén, hogy Szibériában utazása alkalmával egyszer egy érdekes bírói tárgyaláson volt jelen, melyen két pásztor versengett egymással egy juh birtoklásáért. Az egyik pásztor bepanaszolta a másikat, hogy nem akarja neki kiadni bárányát, mely elszakadva nyájától, csak annak a nyája közé tévedt, ahol „ottfogták”. Egészen biztosan felismerte tulajdonát az idegen nyájban, de a pásztor, akitől visszakövetelte, nem volt hajlandó azt neki kiszolgáltatni. mA bíró megidézte a feleket és szigorúan megparancsolta a bepanaszoltnak, hogy a kérdéses juhot hozza magával. Megjelentek a bíró előtt, aki azt kérdezte a panaszostól, hogy az elhozott bárányban felismeri-e a maga tulajdonát? „Igen, ez az én elveszett bárányom, és határozottan felismerem”, - felelte a kérdezett. A másik pásztor pedig a bíró faggatására azt mondotta, hogy a juh az övé és őt hamisan vádolja a juhásztársa.

Az igazságot így sokáig nem lehetett kideríteni, mialatt a juh szoborként állott a középen. Végre azt parancsolta a bíró a vádolt juhásznak, hogy szólítsa magához a juhot. De a juh meg sem mozdult szavára. A másik pásztor, szokása szerint, egy éleset füttyentett. Alig hangzott el a fütty, a bárány vidám ugrással ott termett az igazi gazdája oldalán, kinek a bíró odaítélte a juhot, a hamis pásztort keményen megbüntette. Eddig a történet.

Igencsak messzire kell elmennünk, hogy saját nyelvi igazságainkat megtaláljuk: ”Vedd hasznát, amíg éred a drága időnek, mert az elveszett napok vissza nem jönnek – Cucor Gergely 1870” olvasom ma a Hogyan mehetsz előre! (iránytű fiataloknak) egyfajta írásból. Mert a mi Czuczor Gergelyünk (Andód, 1800. december 17. – Pest, 1866. szeptember 9.), aki ma 211 éve született, a magyar nyelv súlypontjának a mai napig is értékes nyelvészeti fő művével (A magyar nyelv szótára (1862-1874)) beírta nevét az édes anyanyelv hangjának meghallására „belefüttyentett” a finnugor bizonytalanságba. A Magyar bencés szerzetes, költő, nyelvtudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja magas színvonalra fejlesztette a nemzeti eposz és a ballada műfajokat. Méltán nevezhetjük művelődéstörténészek kutatása nyomán, sok verse népdallá válása folytán ideális szövegírónak. A Riadó című verse miatt, mely a szabadságharc idején indulóvá nőtte ki magát, még a bitófát is elképzelték e jobbágysorsból lett nagyszerű hősünknek, aki a nemzeti öntudat örök súlypontjává vált.

Szöveg megállapítását végezte: Pásztori Tibor Endre

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Hattyú csillagkép kulcsa - Andrew CollinsA Hattyú csillagkép kulcsa
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 200 Ft
16% internetes kedvezménnyel
Blue Book Projekt - Brad SteigerBlue Book Projekt
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Világhódító államterrorizmus - Összeesküvés elméletek sorozatVilághódító államterrorizmus
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Tayos 1-2. - Egységesített kiadás - Dr. Gerardo Pena MattheusTayos 1-2. - Egységesített kiadás
Könyv - Bolti ár: 8 000 Ft
Internetes ár: 7 200 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat