HunHír.info

2017. Magvető hava 20. nap, Iringó napja.

Miért undorodnak annyira diákjaink tankönyveinktől?

2011. december 02. 14:19
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

rusztikus_konyv.jpgHa – különösen is irodalmi – tankönyveinket fellapozzuk, aligha csodálkozhatunk azon, miért undorodnak tőlük annyira diákjaink: sohasem a személyiségek, tárgyak, jelenségek egyediségeit, sajátosságait vizsgálják, hanem önnön mivoltukon kívüli alkotóit.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

Ennek köszönhető, hogy klasszikus művészeinknek oly kevés avatott életrajz-írója és pályakép-rajzolója van, hiszen, mint már Gárdonyi Géza megjegyezte, „a mi kritikusaink, ha sasról kellene írniuk, azt írnék meg, hogy ekkor meg ekkor, itt meg itt mennyire alacsonyan szállt és milyen sáros volt a lába”, de sohasem azt, mitől sas a sas. A pedagógus Szabó Dezső hozzá hasonlóan éppen ezért kapott csömört egy életre az örökösen csak elemezni képes, a tárgyaknak mindig csak a formáját, de sohasem az anyagát vizsgáló filológusoktól és irodalomtörténészektől, akiknek zöme szerinte „végtelenül szűk szellemiségű s inkább vakond típusú lelkialkat: a széles horizontoktól, az emberi problémák egybelátásától, a természet és emberiség nagy hívásaitól, a magyar faj mélységeinek csak megszimatolásaitól is borzadással bújik el, mint a világosságtól a svábbogár. De van szorgalma, kitartó vak akarata, mely, mint egy üres tehervonat, fáradhatatlan zakatolással zötyög át egész életében. Szociografál naponta tizenhat órát. Külön kartotékba címkézi az éhes hasakat, a beteg tüdőket, a rokkant lábakat. Ha Vörösmarty azt írta: a tó befagyott, német hatás volt, mert Goethénél is összeszilárdul null fokon alul a víz. Ha Arany azt írta: Isten, segíts, az megint német hatás volt, mert 1117-ben egy reichenaui szerzetes, aki eddig hibás állítás szerint 1086. július 2-án Altenburgban született, pedig az ő helyes felderítése szerint 1086. július 4-én lélegzett be először a világba, szintén így kezdte imáját.

Persze ügyeletes tanügyér ítészeink nyilván nem alacsonyodhatnak le egy Gárdonyi Gézához, Szabó Dezsőhöz, miként régi mesemondóink közül Fáy Andráshoz sem, aki meghagyta: „Hazám írói, keveset kell írni, tudósai, keveset olvasni, de jól emésztve”.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Maradék magyarok - Sík SándorMaradék magyarok
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A sör füveskönyve
A sör füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Háborúk, olaj, radikalizmus - Marc FromagerHáborúk, olaj, radikalizmus
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
A magyar környezet atlasza - Faragó ImreA magyar környezet atlasza
Térkép - Bolti ár: 3 000 Ft
Internetes ár: 2 550 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat