HunHír.info

2017. Álom hava 17. nap, Tugurkán napja.

Kár mindenkori legfőbb kirekesztőinknek olyannyira kisajátítaniuk maguknak Ady Endrét

2011. november 22. 18:51
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

ady-endre.jpgSzázharmincnégy éve, 1877. november 22-én született Ady Endre, akinek születésnapja alkalom arra, hogy mindenkori legfőbb kirekesztőinkhez való igazi viszonyulását gyermekkori velük kapcsolatos tapasztalatai alapján tisztázzuk, tanulságként megállapítva, hogy óvakodott a hernyósapkás-maceszmorzsás, toll- és nyúlbőrszedő kisebbségtől, sohasem tudta megállni, hogy „huncutkái”-kat, azaz hajfürtjeiket meg ne húzza, sőt le ne vágja, ezért kár olyannyira kisajátítaniuk maguknak.

Magyar Menedék - Könyvhét 2017

Az Ady-irodalom mindmáig legelhallgatottabb dokumentumértékű kötetét, egykori iskolatársa, Hetey Zoltánét (Ady Bandi - Ady Endre, 1943) segítségül hívva bizonyos, hogy Ady gyermekéveit a szilágysági hétszilvafás nemesekre jellemző erkölcsi tisztaság és puritánság jellemezte, így óvakodtak a hernyósapkás-maceszmorzsás, toll- és nyúlbőrszedő kisebbséggel való házasságtól: nem barátkoztak, csak muszájból érintkeztek velük.

Amikor aztán a nagykárolyi piarista gimnáziumban tanult, megmutatta, hogy családjához hasonlóan viszonyul hozzájuk: 1889 és 1890 közötti paptanár-osztályfőnökük, Guba Pál Heteynek írt levelében így számolt be erről: „Én magam nem voltam exponens zsidóellenes. De nem szerettem a zsidót. Kirándulásaink, sétáink alkalmával szívesen énekeltem tanítványaimmal zsidót gúnyoló nótákat, velem Ady is fújta ’A zsidónak nincs Krisztusa, nincs is annak mennyben jussa’ s az ’Erger-Berger-Sossberger’ dalt.”

Hetey szerint továbbá a kis Ady Bandi sohasem tudta megállni, hogy „huncutkái”-kat, azaz hajfürtjeiket meg ne húzza, sőt le ne vágja, de megtörtént, hogy amikor egy zsinagóga mellett elhaladtak, kavicsot vett fel s ablaka felé hajította és el is találta, vagy egy boltosuk ajtaját társaival éjjel berakták a szomszédban lévő lebontott háztól odacipelt téglákkal, és amikor az a befelé nyíló boltajtót reggel kinyitotta, a téglák nagy robajjal mind az üzletbe borultak, majd azon, hogy az asszony elment panaszra a jegyzőhöz, jól mulatott.

Könnyen mondhatnánk erre persze, hogy nyilván csak gyermekcsínyekről van szó, melyeknek túlzás tudatosan „etnikai irányultság”-ot tulajdonítani, csakhogy, amint mindebből is egyértelműen kiderül, „igenis nagy öröme telt abban, ha nekik bosszúságot okozhatott”, mert (idézett iskolatársa szerint) „lelke mélyén mindig antiszemita érzelmű” volt”, függetlenül attól, későbbi pályája során miért nyilatkozott róluk mégis oly gyakran másként.

Tanulságul leszögezhetjük tehát, hogy kár mindenkori legfőbb kirekesztőinknek olyannyira kisajátítaniuk maguknak.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Halállistán - Geert WildersHalállistán
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 392 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Őrzők, vigyázzatok a határra! - Pósán László - Veszprémy László - Boda József - Isaszegi JánosŐrzők, vigyázzatok a határra!
Könyv - Bolti ár: 7 800 Ft
Internetes ár: 6 630 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Kedvet virágoztató magyar népmesék - Dömötör Sándor (szerkesztő)Kedvet virágoztató magyar népmesék
Könyv - Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 2 117 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész. - Andreas MoritzAz egészség és megfiatalodás időtlen titkai 1. rész.
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 591 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat