HunHír.info

2017. Álom hava 16. nap, Szepes napja.

Miért, hogy általában már csak kommersz árukat kapunk?

2011. november 16. 16:17
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

bevkocsi.jpgMiért, hogy általában már csak kommersz árukat kapunk, hol vannak már a múzeumokban megcsodált céhmesterek egyedi termékei, vagy az azokat megjavító aranykezű kézművesek? A választ, bármennyire is meglepő, már a kiegyezés utáni évtizedek liberális törvényhozásában megtaláljuk.

Magyar Menedék - Migránsokk

Az 1872. évi nyolcadik (iparszabadalmi) törvénycikk csupán arra kötelezte az iparosokat, hogy iparűzési szándékukat az iparhatóságnál bejelentsék, amely három napon belül köteles lett ingyenes iparjogosítványt kiállítani bárkinek, továbbá meghagyta, hogy az iparűzés folytatásától sem közigazgatási határozattal, sem bírói ítélettel senkit nem lehet ezután megfosztani, vagyis elég kizárólag az ipargyakorlási igény bejelentése, mestertudást hitelesítő vizsgaigazolás nem szükséges! A törvény értelmében így rövidesen valamennyi fennálló céh megszüntetendőnek ítéltetett (hacsak kilenc hónapon belül nem alakulnak át ipartársulattá).

Amint Tatár István írja (Mester Kálmán: Nemzeti kereskedelmünk és iparunk, 1944), „a sok évszázados tradíción épült céhintézményt tehát végérvényesen lerombolta ez a törvény anélkül, hogy más, megfelelő intézménnyel pótolta volna”, elárulva addig világhírű iparunk becsületét, lehetővé téve, hogy az ipari pályát elárasszák „a hozzá nem értő, már mindenből kikopott, megbízhatatlan elemek”, az 1884. évi – egészen a második világháborúig változatlanul érvényesített – tizenhetedik (újabb iparszabályozó) törvénycikk pedig szintúgy nem korlátozta a szabad versenyt, korlátlan lehetőséget biztosítva bárkinek az iparéletben való elhelyezkedésre.

Hol merkantilista, hol bolsevista, hol globális hódítóink százharminckilenc évvel ezelőtti törvénykezésének változatlan gyakorlatát tekintsék olvasóink válasznak a címbeli kérdésre.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 6 291 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Káldeától Ister-Gamig I-II-III - Badiny Jós FerencKáldeától Ister-Gamig I-II-III
Könyv - Bolti ár: 8 990 Ft
Internetes ár: 8 091 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A Globális elme és a civilizáció felemelkedése - Carl Johan Calleman Ph.D.A Globális elme és a civilizáció felemelkedése
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat