HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Miért, hogy általában már csak kommersz árukat kapunk?

2011. november 16. 16:17
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

bevkocsi.jpgMiért, hogy általában már csak kommersz árukat kapunk, hol vannak már a múzeumokban megcsodált céhmesterek egyedi termékei, vagy az azokat megjavító aranykezű kézművesek? A választ, bármennyire is meglepő, már a kiegyezés utáni évtizedek liberális törvényhozásában megtaláljuk.

Magyar Menedék - Udo Ulfkotte

Az 1872. évi nyolcadik (iparszabadalmi) törvénycikk csupán arra kötelezte az iparosokat, hogy iparűzési szándékukat az iparhatóságnál bejelentsék, amely három napon belül köteles lett ingyenes iparjogosítványt kiállítani bárkinek, továbbá meghagyta, hogy az iparűzés folytatásától sem közigazgatási határozattal, sem bírói ítélettel senkit nem lehet ezután megfosztani, vagyis elég kizárólag az ipargyakorlási igény bejelentése, mestertudást hitelesítő vizsgaigazolás nem szükséges! A törvény értelmében így rövidesen valamennyi fennálló céh megszüntetendőnek ítéltetett (hacsak kilenc hónapon belül nem alakulnak át ipartársulattá).

Amint Tatár István írja (Mester Kálmán: Nemzeti kereskedelmünk és iparunk, 1944), „a sok évszázados tradíción épült céhintézményt tehát végérvényesen lerombolta ez a törvény anélkül, hogy más, megfelelő intézménnyel pótolta volna”, elárulva addig világhírű iparunk becsületét, lehetővé téve, hogy az ipari pályát elárasszák „a hozzá nem értő, már mindenből kikopott, megbízhatatlan elemek”, az 1884. évi – egészen a második világháborúig változatlanul érvényesített – tizenhetedik (újabb iparszabályozó) törvénycikk pedig szintúgy nem korlátozta a szabad versenyt, korlátlan lehetőséget biztosítva bárkinek az iparéletben való elhelyezkedésre.

Hol merkantilista, hol bolsevista, hol globális hódítóink százharminckilenc évvel ezelőtti törvénykezésének változatlan gyakorlatát tekintsék olvasóink válasznak a címbeli kérdésre.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A lázadás éve - Görgényi Tamás - G. Fodor Gábor - Fűrész Gábor - Ketipisz SztavroszA lázadás éve
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 3 500 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kolbrin Biblia - Arany LászlóKolbrin Biblia
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel
A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nyolcszázezer - Bogár IldikóNyolcszázezer
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 465 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat