HunHír.info

2018. Napisten hava 25. nap, Koppánd napja.

Sütő András korántsem volt mindvégig olyan hős ellenálló, de...

2011. szeptember 30. 13:44
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

suto-andras-szemet-szoert.jpgÖt éve, 2006. szeptember 30-án lehelte ki megfáradt lelkét Sütő András, aki a közfelfogással ellentétben a Ceausescu-időkben korántsem volt olyan hős ellenálló, mint amilyennek azóta is láttatják sokan, de néhány művével valóban maradandóvá tette nevét irodalmunkban.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

A hivatalos kritika és közvélemény jóformán a huszadik századi magyar (azon belül is főként az erdélyi) irodalom egyik legnagyobb klasszikusának tekinti, miközben viszont hajlamos olyan életművekről megfeledkezni, mint Nyirő Józsefé vagy Wass Alberté, vagy ha mégsem, nálánál kisebbekként kezelni, megfeledkezve pályájának ellentmondásosságáról, arról, hogy a székely-magyar sorsot ismerő és helyenként valóban magas művésziséggel elbeszélő író a Ceausescu-időkben korántsem bizonyult olyan hős ellenállónak, mint amilyennek azóta is láttatják sokan, holott szülőföldje sorstársai ezt várták tőle (még akkor is, ha tudták, hogy csak a sorok között lehet büntetlenül fogalmaznia), és valójában csupán élete utolsó két évtizedében döbbent rá a valóságra, vagyis a román politika velejéig szeparatista-soviniszta mivoltának mindenkoriságára, amikor annak betetőzéseként saját magán is megtapasztalhatta, mit jelent, ha az igaz szóért szemével kell fizetnie.

Persze a kritikus műhelye nem gyóntatószék, hiszen, amint Reményik Sándor írta, nem a mi dolgunk igazságot tenni, a mi dolgunk csak: igazabbá lenni, mindenesetre tévednek, akik benne mindvégig hős ellenállót látnak ma is: annyi bizonyos, hogy egyes műveivel, mindenekelőtt az Engedjétek hozzám jönni a szavakat című esszékötetével (1977), az Advent a Hargitán (1987) és a Balkáni gerle (1999) című drámájával, továbbá Szemet szóért című naplójegyzeteivel (1993) valóban maradandóvá tette nevét irodalmunkban.


Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A sorsformáló 9+1 hónap - Orosz Katalin - S. Nagy ZitaA sorsformáló 9+1 hónap
Könyv - Bolti ár: 3 360 Ft
Internetes ár: 3 024 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyógyítások a méhészet termékeivel - Kovács József természetgyógyászGyógyítások a méhészet termékeivel
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 950 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Tárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája - Grandpierre K. Endre - Grandpierre Attila - Blaskovics JózsefTárih-i Üngürüsz - A magyarok ősgesztája
Könyv - Bolti ár: 6 990 Ft
Internetes ár: 5 999 Ft
14% internetes kedvezménnyel
Szkítáktól a Kárpát hazáig - Aradi ÉvaSzkítáktól a Kárpát hazáig
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Enki elveszett könyve - Zecharia SitchinEnki elveszett könyve
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat