HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

Csak akkor különbözünk közismert ellenségeinktől, ha különbek vagyunk viselkedésünkkel náluk

2011. szeptember 02. 21:59
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Huszadik századi történelmünk elfeledett papkrónikásai közül az 1863. szeptember 2-án Szepetneken született (és 1937. május 27-én Budapesten elhunyt) Mihályfi Ákos cisztercita teológiai tanár 1946-ban indexre tett könyvében (Lélekmentés a nagy világégés után, 1920) rámutat arra, amit a kor krónikásai általában elhallgatnak: 1918-as összeomlásunkat eleink kaftános kereskedőktől eltanult áruuzsoráskodásainak is köszönhetjük, végső soron arra figyelmeztetve, hogy csak akkor különbözünk közismert ellenségeinktől, ha különbek vagyunk viselkedésünkkel náluk, éspedig korántsem csak retorikában, hanem lélekben és szellemben is.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Tehát korántsem csak a cionista, a pánszláv-pángermán és szabadkőműves szervezetek vezettek az 1918-as összeomláshoz, hanem legalább annyira a „Hinterland”, a „hátország” millióinak erkölcsi megromlása, amelynek fő jeleként az óriási áruuzsorát nemcsak „batyus zsidók, hanem földesurak és asszonyok, a jámbor falusi nép is éppoly lelketlenséggel űzték, mint a kaftános kereskedők”. Politikusaink és értelmiségijeink elfeledték a jézusi igazságot, hogy „keressétek először az Isten országát és az Ő igazságát” (Mt 6, 33), így „a háború utolsó esztendeje teljesen materialistává tette az egész társadalmat: a fényűzés, az élvezetvágy sohasem látott mértékben uralkodott el a „mándlis” falusi leányok és asszonyok körében is, ennélfogva nem következhetett be más, mint összeomlás, az 1918. október 30-i forradalom, majd 1919. március 21-től a csőcselékuralom.

Úgy tűnik hogy már a tudós cisztercita korában sem volt másként, mint ma: legyen valaki konzervatív vagy liberális, többnyire egyikük sem ismer erkölcsi etalont, és ami a legszomorúbb, az előbbi, miközben persze elparentálja az utóbbit, mégis hozzá simul, elfeledve Prohászka Ottokár Mihályfi idézett sorait nemcsak alátámasztó, hanem ki is egészítő igazságát, miszerint „nem azt kívánom, hogy üsd a zsidót, hanem hogy korbácsold fel a magyar tunyaságot”, vagyis hogy csak akkor különbözünk közismert ellenségeinktől, ha különbek vagyunk viselkedésünkkel náluk, éspedig korántsem csak retorikában, hanem lélekben és szellemben is.

Hogy ne ismétlődjön meg örökké 1918 és 1919.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Ezért Gyűlölnek - Bayer ZsoltEzért Gyűlölnek
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 242 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Hősök naptára 1917-1918
Hősök naptára 1917-1918
Könyv - Bolti ár: 7 900 Ft
Internetes ár: 6 715 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Globális agymosás - Összeesküvés elméletek sorozatGlobális agymosás
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat