HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

Tankönyvek és forgalmazók...

2011. augusztus 29. 10:14
Hunhír.info

rusztikus_konyv.jpgÉvente egyszer kiszállítják a tankönyveket… Vállalják, hogy kifizetik a nyomdát, kiszállítják a könyveket a tanintézeteknek, s leveszik a sápot. Ez utóbbi okozza a bajt. A könyvterjesztők hatalmas összegért forgalmaznak. Ha könyvesboltba akarja egy szerző elhelyezni saját művét, akkor kiszolgáltatottá válik, mert a könyvterjesztés monopólium. Kartell.

Magyar Menedék - Raffay

Most, amikor azon huzakodik a tankönyvterjesztő, hogy eladhatják-e a kiszállított tankönyvet vagy nem, s fizetett-e az önkormányzat vagy nem, el kellene gondolkodni azon, hogy a tanintézetek által használt könyveket a jövőben miként lehetne úgy kiszállítani, hogy a terjesztőket kizárhassák ebből a körből. Ugyanis a terjesztők által kért terjesztési díj nagyban terheli a családokat és az önkormányzatokat is.

Más probléma is van a tankönyvekkel. Ahány tankönyvkiadó, annyiféle csicsás – olykor - szeméttel találkozunk, tankönyvnek nevezve a méreg drága értéktelen kiadványokat. A színes könyv csaknem háromszoros nyomdai áron készíthető el, a fekete-fehérhez képest. Ezért érthetetlen, hogy sok olyan könyv, amely fekete-fehérben is alkalmazható, miért színes kivitelben jelenik meg? Miért kell a tankönyveket emellett drága műnyomókartonra nyomni, amely ugyan tartós lehetne, de a ragasztott kötés miatt az év végére, darabjaira hullik.

A megoldás az volna, ha a tankönyveket a minisztérium készíttetné el, és szállíttatná ki az iskoláknak, kikapcsolva a kapitalizmus mozgatórugóját, a mértéktelen anyagi haszonszerzési vágyat. Ugyanis a tankönyvforgalmazók és a drága 4+4 színnyomással, műnyomókartonból készülő könyvek kiszorításával, a többnyire a 1+1 színnyomású regénynyomó papíron előállított könyvek is elegendőek lennének, s úgy a családok is a mai tankönyvárak felét, negyedét kéne, hogy kifizessék. Tanulni pedig a fekete-fehér könyvből is lehet. A mostani fizet, nem fizet cirkusz is kikerülhető lehetne, ha az illetékes minisztérium koordinálná a tankönyvek készítését és eladását. Hiszen ami ma folyik, az nem más, mint a családok megsarcolása, kirablása és kétségek között tartása. Ez pedig tűrhetetlen. Viszont javaslatom az államnak is kedvezne, mert a támogatott könyvek után nem a maszek kiszállító cégek zsebét tömködné tele, hanem a tényleges nyomdai árat fizetné.

Nem vagyok biztos azonban, hogy e maffiaországban kivitelezhető a javaslatom, hiszen minden pénzes megbízatás valakinek a valakijéé, s a „valaki” is épp úgy leveszi a maga sápját, mint a „valakije”... Azt hiszem, hogy megfelelő szabályozás és vizsgálatok nélkül nem lesz rend e kérdésben Magyarországon... pedig gyermekeink, és ezzel az ország jövője függ a tankönyvpiactól (is).


Stoffán György

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Nagy magyar tájszótár - Kiss GáborNagy magyar tájszótár
Könyv - Bolti ár: 9 990 Ft
Internetes ár: 8 691 Ft
13% internetes kedvezménnyel
Százéves Trianon - Drábik JánosSzázéves Trianon
Könyv - Bolti ár: 3 499 Ft
Internetes ár: 3 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
János vitéz - Toldi - Petőfi Sándor - Arany JánosJános vitéz - Toldi
Könyv - Bolti ár: 5 200 Ft
Internetes ár: 4 680 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az Apolló Holdcsalás - Arany LászlóAz Apolló Holdcsalás
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat