HunHír.info

2018. Szelek hava 21. nap, Ekese napja.

A vikingekkel is harcolt a Csodaszarvas Népe

2011. augusztus 17. 07:59
Hunhír.info

Újra megnyerték a pozsonyi csatát, több náció harcosaival együtt kézitusáztak a lengyelországi Viking Fesztiválon, az István-Koppány ütközetben pedig jó somogyiként természetesen Koppány oldalán hadakoztak.

Magyar Menedék - Magyarország álomtörténete

– Lengyelországba meghívással lehet eljutni és az ópusztaszeri Nyílzápor szervezői is bennünket kértek fel, hogy alakítsunk ki és mutassunk be egy korabeli hadi tábort; ez talán jelzi elismertségünket – vélekedik Balogh András, az öt éve alakult siófoki Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület vezetője.
A 907-es pozsonyi csata (melyet a keleti frankok ellen nyert meg a magyar sereg Árpád apánk vezetésével) 1100 éves évfordulóján 1100, idén már 1600 íjász lőtt egyszerre Ópusztaszeren – ez a maga nemében világrekord. A siófokiak az íjászkodás és táborépítés mellett a csata felelevenítésében is részt vettek; 150-150 fő állt egymással szemben, 40-40 lovassal, a Csodaszarvas Népe a gyalogos hadat erősítette és kézitusában jeleskedett.

A Veszprém megyei Sólynál, ahol egykor István és Koppány vívhatott egymással, természetesen Koppány hadát erősítették a csata „újrajátszása” során, az észak-lengyelországi Wolin szigetén azután a 17. Viking Fesztiválon szerepeltek.

– A kilencedik századtól egy elit zsoldos sereget képeztek a szigeten – ad történelmi visszapillantást a siófoki csapat vezetője. – Kicsi a sziget, korlátozott számban fogadják a jelentkezőket, de így is Európa legnagyobb ilyen ütközetét vívják erre a korra emlékezve a különböző nációk alkotta csapatok. Nekünk magyar táborkép kialakítása volt a feladatunk ott is, három jurtával. Nagyon figyelnek a szervezők a tökéletes korhűségre; borosüveg, pohár, vagy italos palack kizárt, de mi ehhez hozzá vagyunk szokva. Speciális tökben tartjuk a vizet és ivócsanakot használunk. A legnehezebb a lábbelik beszerzése, de szerencsére ma már egyre több a korhű csizmákat gyártó kézműves.

Karddal, lándzsával, baltával folyt a küzdelem – Balogh András szerint kevés felemelőbb érzés létezik annál, mint szinte ugyanazt átélni egy ilyen imitált csatában, amit a korabeli harcosok. Hazánkban is van egyébként már hasonló nagyszabású parádé: szeptember 10-én a szigethalmi Emese-parkban idén először nemzetközi lesz a hagyományőrzők seregszemléje – mi sem természetesebb: a Csodaszarvas Népével.

sonline.hu

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A Horthy-korszak külpolitikája 5. - Gulyás LászlóA Horthy-korszak külpolitikája 5.
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
NGO - Titkos akták - F. William EngdahlNGO - Titkos akták
Könyv - Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 3 199 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Atilla fia, Csaba királyfi - Lezsák SándorAtilla fia, Csaba királyfi
Könyv - Bolti ár: 2 600 Ft
Internetes ár: 2 210 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM - Hihetetlen MagazinA 3. Birodalom mágiája és okkult titkai - Hihetetlen magazin KÜLÖNSZÁM
Könyv - Bolti ár: 1 499 Ft
Internetes ár: 1 499 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat