HunHír.info

2017. Álom hava 16. nap, Szepes napja.

Méltán lehet példaképünk a politikus főpap, Prohászka Ottokár

2011. augusztus 14. 21:43
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

prohaszka_ottokar.jpg„A pap Isten Igéjét hirdesse, és ne politizáljon! – halljuk, ha Isten szolgái közül valamelyikük csak egy kicsit is határozottabban áll ki nemzetünk erkölcsi, szellemi értékei mellett, pedig, mivel az ember – ahogyan már Arisztotelész is hangsúlyozza – „zoon politikon”, „közösségi lény”, társulási ösztönénél fogva kénytelen a nemzeti közösséghez viszonyulni, azaz a szó legteljesebb értelmében politizálni.

Magyar Menedék - Migránsokk

Ezt tette – Wolff Károly találó szavával – az „ország püspöke”, Prohászka Ottokár (1858-1927) is, akinek – amint kortársai közül Túri Béla (1875-1936) kanonok, országgyűlési képviselő felismerte (Prohászka Ottokár politikája. Brisits Frigyes: Prohászka. Tanulmányok, 1928) – „igenis volt politikája”, éspedig „a legjavából: politika, mely nem pártemberek és érdekek nívójára, ízlésére volt szabva, de amely mint az égbolt ráhajolt és betakarta az egész magyar földet és világot. És ez a politika olyan is volt, mint az égbolt a földdel szemben. Az égbolton csillagok ragyognak, a földön sárban járunk. Az égbolt a horizonton beleolvad a határtalanságba, a földön – kivált a magyar glóbuszon – mindent arasszal mérhetünk. És mégsem szakad el Prohászka Ottokár politikája a földtől, aminthogy az ő világszemléletében a föld és ég mindig is egybetartoztak, mindkettőt az Isten lakásának nézte. Földi lakásából se engedte tehát száműzetni az Istent: ez Prohászka politikájának alapgondolata.”

Prohászka politikája célját három pontban foglalta össze 1918-ban: „Az első, hogy meg akarjuk akadályozni a keresztény társadalom letörését, a második, hogy meg akarjuk akadályozni Magyarország elzsidósodását, a harmadik, hogy rá akarjuk segíteni a jóakaratú és nemzeti érzésű zsidóságot a nemzeti keresztény társadalomban való összeforrásra.” Ezt a programot nem antiszemitizmusnak, hanem mindvégig következetesen hungarizmusnak nevezte: „A falvak népét földhöz kell juttatni. A magyarság ősi erejével ragaszkodik a földhöz, s ha megveti rajta lábát, semmiféle veszedelem nem fogja kimozdítani. A hungarizmusnak is a földben van a gyökere.”

Így kötötte össze elméjében az eget a földdel, a természetfelettit a természetessel, az egyetemest a magyarral, ezért méltán lehet példaképünk.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Abszurditások világa - Bogár LászlóAbszurditások világa
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Őrzők, vigyázzatok a határra! - Pósán László - Veszprémy László - Boda József - Isaszegi JánosŐrzők, vigyázzatok a határra!
Könyv - Bolti ár: 7 800 Ft
Internetes ár: 6 630 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Észpörgető társasjáték - Hajnal és LegendÉszpörgető társasjáték
Társasjáték - Bolti ár: 7 500 Ft
Internetes ár: 6 990 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Egy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról - Gömbös GyulaEgy magyar vezérkari tiszt bíráló feljegyzései a forradolomról és ellenforradalomról
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat