HunHír.info

2017. Álom hava 16. nap, Szepes napja.

„Magyarnak lenni ma annyit jelent, mint hinni, különbnek lenni, hont foglalni, újraélni egész történelmünket”

2011. augusztus 02. 14:06
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

magany.jpgÁllandó panasz, hogy a protestantizmus vezető képviselői szavainak – mindenekelőtt etikai és nemzeti sorskérdéseinkben – már nincs sava-borsa, azonban ez nem mindig volt így: az 1882. szeptember 29-én Bánffyhunyadon született, 1975. augusztus 6-án Budapesten elhunyt Ravasz László református püspök, teológiai tanár és író „Gondolatok” című, 1925-ben megjelent kötetében olvasható alábbi igazságai ma is iránytűkként szolgálnak korunk útvesztőiben.

Magyar Menedék - Migránsokk

Legnagyobb érdeme alighanem az, hogy egyértelműen elutasította a szabadságot öncélnak tekintő liberalizmust: „Sokan azt hiszik, hogy a szabadság minden, a szabadság az egyetlen cél, eszmény, minden értéknek a foglalatja, pedig a szabadság csak előfeltétel, csak kezdet: a puszta telek, amelyre még építeni kell. A szabadság még csak azt jelenti, hogy nincs akadálya a belső fejlődésnek, tehát a szabadság csak feltétele az életnek, de még nem maga az élet. Nagy és drága dolog, mert nélkülözhetetlen, de csak felséges bíborpalást, amelyhez még egy fejedelem kell: ez a fejedelem az erkölcsi érték. Hiszen az őserdőkben is van szabadság, talán nagyobb, mint bárhol másutt, de mit ér ez a szabadság, ha nincs gondolat, nincs ideál, nincs feladat, nincs munka, egyszóval, nincs erkölcsi érték, amely e szabadságban megvalósuljon.” Ilyetén a szabadság egyenesen „a kiválasztottság dimenziója, a kiválasztottság pedig nem egyéb, mint örökkévaló értékek hordozására szóló megbízatás”.

Azt is helyesen ismerte fel, hogy az erkölcsi értékeket nélkülöző rendszereket, kiváltképpen „a szocializmust az jellemzi, hogy féligazságai, de egész emberei, az evangéliumot pedig az, hogy egész igazságai, de fél emberei vannak”: az előbbiek hiába hirdetik, hogy Kánaánná varázsolják földünket, az „nem lesz menny soha”, az utóbbiak viszont tudják, hogy így is „felfoghatja s visszaverheti a mennynek a fényét és általvezethet oda”.

Megszívlelendő igazsága továbbá, hogy nincs igazi szellemi érték lelki műveltség nélkül, így „egy egyszerű hívő, ki a Bibliáján és a kis kátéján nem lát túl, de ami azokban van, azt lelke mélyén átélte, sokkal többet tud az élet értelméről, céljáról, értékéről, a világ lényegéről és a dolgok ősjelentéséről, mint akárhány doctor philosophiae”, elvégre „egyetlen jó tettben több bölcsesség van, mint a legmélyebb filozófiában”.

Végül az örök kérdésre, mi a magyar, mit jelent magyarnak lenni, Széchenyi hitével felelt: „Magyarnak lenni önmagában még sem nem végzet, sem nem dicsőség, hanem feladat: minél nagyobb, nehezebb feladat, annál drágább, annál gazdagabb ajándék. Magyarnak lenni ma annyit jelent, mint bűnt bánni, megtérni, kiengesztelődni és mindenekfölött hinni, különbnek lenni, hont foglalni, újraélni egész történelmünket.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A dzsihád legyőzése - Dr. Sebastian GorkaA dzsihád legyőzése
Könyv - Bolti ár: 3 199 Ft
Internetes ár: 2 879 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Az új ember - Mary RodwellAz új ember
Könyv - Bolti ár: 5 990 Ft
Internetes ár: 5 391 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
A Béke Ösvénye az Alpoktól az Adriáig - Az Isonzó front útikönyve
Könyv - Bolti ár: 5 500 Ft
Internetes ár: 4 990 Ft
9% internetes kedvezménnyel
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? - Dányi LászlóMiért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról?
Könyv - Bolti ár: 2 000 Ft
Internetes ár: 2 000 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat