HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

„Magyarnak lenni ma annyit jelent, mint hinni, különbnek lenni, hont foglalni, újraélni egész történelmünket”

2011. augusztus 02. 14:06
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

magany.jpgÁllandó panasz, hogy a protestantizmus vezető képviselői szavainak – mindenekelőtt etikai és nemzeti sorskérdéseinkben – már nincs sava-borsa, azonban ez nem mindig volt így: az 1882. szeptember 29-én Bánffyhunyadon született, 1975. augusztus 6-án Budapesten elhunyt Ravasz László református püspök, teológiai tanár és író „Gondolatok” című, 1925-ben megjelent kötetében olvasható alábbi igazságai ma is iránytűkként szolgálnak korunk útvesztőiben.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét 2018

Legnagyobb érdeme alighanem az, hogy egyértelműen elutasította a szabadságot öncélnak tekintő liberalizmust: „Sokan azt hiszik, hogy a szabadság minden, a szabadság az egyetlen cél, eszmény, minden értéknek a foglalatja, pedig a szabadság csak előfeltétel, csak kezdet: a puszta telek, amelyre még építeni kell. A szabadság még csak azt jelenti, hogy nincs akadálya a belső fejlődésnek, tehát a szabadság csak feltétele az életnek, de még nem maga az élet. Nagy és drága dolog, mert nélkülözhetetlen, de csak felséges bíborpalást, amelyhez még egy fejedelem kell: ez a fejedelem az erkölcsi érték. Hiszen az őserdőkben is van szabadság, talán nagyobb, mint bárhol másutt, de mit ér ez a szabadság, ha nincs gondolat, nincs ideál, nincs feladat, nincs munka, egyszóval, nincs erkölcsi érték, amely e szabadságban megvalósuljon.” Ilyetén a szabadság egyenesen „a kiválasztottság dimenziója, a kiválasztottság pedig nem egyéb, mint örökkévaló értékek hordozására szóló megbízatás”.

Azt is helyesen ismerte fel, hogy az erkölcsi értékeket nélkülöző rendszereket, kiváltképpen „a szocializmust az jellemzi, hogy féligazságai, de egész emberei, az evangéliumot pedig az, hogy egész igazságai, de fél emberei vannak”: az előbbiek hiába hirdetik, hogy Kánaánná varázsolják földünket, az „nem lesz menny soha”, az utóbbiak viszont tudják, hogy így is „felfoghatja s visszaverheti a mennynek a fényét és általvezethet oda”.

Megszívlelendő igazsága továbbá, hogy nincs igazi szellemi érték lelki műveltség nélkül, így „egy egyszerű hívő, ki a Bibliáján és a kis kátéján nem lát túl, de ami azokban van, azt lelke mélyén átélte, sokkal többet tud az élet értelméről, céljáról, értékéről, a világ lényegéről és a dolgok ősjelentéséről, mint akárhány doctor philosophiae”, elvégre „egyetlen jó tettben több bölcsesség van, mint a legmélyebb filozófiában”.

Végül az örök kérdésre, mi a magyar, mit jelent magyarnak lenni, Széchenyi hitével felelt: „Magyarnak lenni önmagában még sem nem végzet, sem nem dicsőség, hanem feladat: minél nagyobb, nehezebb feladat, annál drágább, annál gazdagabb ajándék. Magyarnak lenni ma annyit jelent, mint bűnt bánni, megtérni, kiengesztelődni és mindenekfölött hinni, különbnek lenni, hont foglalni, újraélni egész történelmünket.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Önéletrajz - Bruce DickinsonÖnéletrajz
Könyv - Bolti ár: 3 999 Ft
Internetes ár: 3 599 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Mindenki-tudja ország - Szerencsés KárolyMindenki-tudja ország
Könyv - Bolti ár: 3 100 Ft
Internetes ár: 2 635 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A hunok és magyarok - Fischer Károly AntalA hunok és magyarok
Könyv - Bolti ár: 1 900 Ft
Internetes ár: 1 900 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Kozmikus Hologram - Jude Currivan PhDKozmikus Hologram
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat