HunHír.info

2017. Magvető hava 17. nap, Balajtár napja.

Ép testben ép lélek: nélküle nincs sem katonai, sem jellemnevelés!

2011. július 20. 11:36
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

adolf-hitler.jpgHatvan éve, 1951. július 19-én hunyt el Makkai Sándor erdélyi református püspök, tanár, író, akinek 1939-ben megjelent Tudománnyal és fegyverrel című, nemzeti alaptantervnek tekintendő könyvében hitet tett "a magyar férfijellemek kiformálásához" nélkülözhetetlen, ma fájóan hiányzó, az ép testben ép lélek alapigazságon alapuló katonai nevelés mellett.

Magyar Menedék - Nincs kegyelem

Anélkül, hogy más nemzetek nevelési gyakorlatának szolgai követésére buzdítana, a következő figyelemre méltó gondolattal indokolja könyvében, miért helyezi első helyre a nagyon is gyakorlati jellegű katonai nevelést – ő, a teológus, az író: „Mélyen az egészséges férfitermészet gyökeréből fakad Hitlernek és a német nemzeti szocializmusnak az a meggyőződése és követelése, hogy az egészséges test kinevelésére – a nemzet érdekében – sokkal több időt kell fordítani, mint régen tették, s hogy ennek a nevelésnek a megpróbáltatások elviselésére s az önbizalomra kell irányulnia, a népi közösség győzedelmes megvédésének hitében, éspedig azáltal, hogy az ifjakban felfokozzuk a nemzeti akaraterőt. Az új nemzetnevelés ennél fogva nem elégedhetik meg a polgári erénnyel, melynek legfőbb célja a nyugalom és a rend volt, hanem hősiességre kell törekednie. Világos azonban, hogy ilyen „hősiességet” nem várhatunk a gyámoltalanná tett ifjútól, aki sem magát, sem a magánál nagyobb értékeket hozzáértő módon megvédeni nem tudja s jogait, érvényesülését kiharcolni nem képes. Azt a biztonságérzést, önbizalmat, bátorságot, tettrekészséget, melyet a fegyver birtoka és használni tudása ad, a természeti, fizikai világban nem lehet nélkülözni, sem azt az erkölcsi erőt nem lehet pótolni, amelyet az a nemes öntudat ad, hogy a fegyvert az érték, az igazság, a szeretet szolgálatában igenis kész és képes vagyok felhasználni.”

A nemzetiszocializmus és a fasizmus nevelési rendszerét példaértékűnek tartja, de hangsúlyozza: „A reánk nézve ma legnagyobb vonzóerejű német és olasz életminta értéke nem leutánozhatóságában rejlik, mert ez egyenesen önéletünk feladása volna, hanem ellenkezőleg abban, hogy a maga természete és viszonyai szerint alakult példájával hathatósan figyelmeztet: csak önmagunk természetének és szellemének kifejtésével maradhatunk életben, lehetünk szabadok és jelenthetünk értéket az emberi világban. Igenis nagyra becsüljük és tiszteljük ezeket a nemzeteket, mert hatalmas életük látása ébreszt nemzeti bűnünk és végzetünk tudatára: nem voltunk kíváncsiak önmagunkra, nem ismerjük saját magunkat, nem hittünk önmagunkban és nem szerettük igazán azt, ami gyökeréből magyar.”

Sorai sohasem voltak annyira időszerűek, mint ma, a kérdés már csak az, hogy látva ifjúságunk mentális mélyrepülését, mennyire lehet jelenleg eleget tenni fenti követelményeinek?

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

KRESZ - 2017-es kiadás - Hack Emil szerk.KRESZ - 2017-es kiadás
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
A székely hadosztály - Szent Kereszthegyi Kratochvil KárolyA székely hadosztály
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Magyarország álomtörténete 1929-1941 - Rácz AndrásMagyarország álomtörténete 1929-1941
Könyv - Bolti ár: 3 500 Ft
Internetes ár: 2 800 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Jaj, de lelkem nem tud felrepülni... - Netye Zoltán PálJaj, de lelkem nem tud felrepülni...
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Abszurditások világa - Bogár LászlóAbszurditások világa
Könyv - Bolti ár: 3 200 Ft
Internetes ár: 2 720 Ft
15% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat