HunHír.info

2018. Áldás hava 21. nap, Csóbán napja.

„Rakhatsz rám hegyet, halmot, míg magyar van: feltámadok”

2011. június 07. 13:03
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

szabo-dezso-lead.jpgSzázharminckét éve, 1879. június 10-én született Kolozsvárt Szabó Dezső, huszadik századi írófejedelmünk, magyar sorsunk mélyrétegeinek egyik legnagyobb ismerője, akire ezúttal alighanem legidőszerűbb művének tanulságaival emlékezünk.

Magyar Menedék - Migránsokk

1932-ben jelent meg Feltámadás Makucskán című szatirikus kisregénye, amelynek fonala, úgy tűnik, mindig is időszerű lesz, amíg élünk.E gyárkémény helyén állt Szabó Dezső szülőháza Kolozsvárt

Húsvétvasárnap Makucskán a feltámadás diadaláról prédikál Kátay tiszteletes, majd a templomból kilépve előbb csak egy gyermek, majd percek múlva az egész falu látja, hogy sűrű, tömött sorokban érkeznek feléjük a sírokból feltámadott holtak. A szokatlan viszontlátás első örömpercei után hiába kérik őket, menjenek vissza földi nyughelyükre, mosollyal az arcukon nem mozdulnak. A történteket hamarosan az országgyűlés is tárgyalja, a parlamenti patkó mindkét oldala elítéli a feltámadást és az így visszatértek maradását, terveket szőve visszavonulásukra – gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter például tekintélyes összeget kíván elkülöníteni egy, a Mátra csúcsára felépítendő toronyra, ahonnan figyelni fogják ezentúl a magyar falvakat, nehogy feltámadjanak –, végül meghagyják, hogy ha a feltámadottak a Makucskára kirendelt katonaság megjelenése után negyed órával sem térnek vissza a földbe, legyilkolják őket. Miután a pattanásig feszült helyzetben a feltámadottak közül egy asszony arra kéri a tiszteletest, hogy „ne tegyük gyilkosokká azokat, akikért éltünk, szenvedtünk, akiket egész életünkkel szerettünk, ezért menjünk vissza”, az így felel:

„Atyámfiai, menjünk vissza békességgel síri ágyunkba. Az élet hívott, de az élők visszataszítottak. Vannak dolgok, melyekben hinni szükség és boldogság, de amelyeknek megvalósulása pusztítás és tragédia. Mi komolyan hittünk a feltámadásban. Tévedtünk. A mi új életünk csak bűn, nehéz felelősség és elaljasodás volna azok számára, akikért öröm volt nekünk a feltámadás. Menjünk vissza. Akiknek már nincs helyük az élők szívében, azoknak már könnyebb a temető földje. Menjünk vissza.”

Koporsójukba való visszatérésüket sohasem látott ünnepségsorozat kíséri, azonban csak egy hét múlva merészkednek ki a temetőbe, jól megtaposva a földet, majd kijövet a temetőkapu feletti feliratra – Feltámadunk! – feltekintve, mondván, „ebből már elég volt, nem jó húst szagoltatni az éhes ebekkel”, a táblát leveszik, és az újra felírják: „A honi föld örök pihenőt nyújt”, megnyugodva, hogy „a tudós német szakemberek pedig a mátrai toronyban híven vigyáznak, hogy a magyar falu fel ne támadjon.”

Aligha szükséges magyarázat e lélegzetelállító szatírához, legfeljebb csak annyi szelíd pontosítás, hogy talán már akkor sem elsősorban, ma pedig végképp nem német szakemberek vigyáznak, nehogy feltámadjunk, mindenesetre a mégoly fiktív faluban lezajlott történet tanulsága, úgy tűnik, bármikor igaz. A „Feltámadás Makucskán” ismeretében ugyanis mindjárt megérthető, miért nevezte írója a „nemzeti-keresztény kurzus”-t sokak meghőkölésére egyszerűen csak „görénykurzus”-nak: a nevezett állathoz hasonlóan képviselői „sunyik, büdösek, lopók”, mert mindig idegen étvágyaknak szolgáltatnak ki bennünket, függetlenül nemzeti és vallási hovatartozásuktól.

Azért született, hogy erre ezerszeresen emlékeztetve, Széchenyihez hasonló hevülettel felkorbácsolja tunyaságunkat, hirdetve, hogy csak így lesz feltámadás, látva ugyanakkor, hogy kora szellemi-politikai elitje nem érti igéit, gyakran fogta el csüggedés, azonban hite mégsem rendült meg, hiszen, amint a fővárosi Fiumei úti Nemzeti Sírkertben elhelyezett, Andrássy Kurta János szobrászművész készítette földi nyughelyének talpazatán életmottója hirdeti: „Meghalok én tízszer, százszor, / nem félek én a haláltól. / De rakhatsz rám hegyet, halmot, / míg magyar van: feltámadok.”

A Hunhír.info ajánlata:
Szabó Dezsőtől a székelyföldi honvédő harcokig
- Irodalomtörténeti és II. világháborús hagyományőrző látványkirándulás Székelyföldre -

Tudja-e Ön, hogy mit jelenthet az, ha az egyre népszerűbb és ismertebb, a nemzeti oldal által elfogadott és tisztelt Szabó Dezső alapműve, Az elsodort falu vélt helyszínén hallgathat meg egy irodalomtörténeti előadást ifj. Tompó László irodalomtörténésszel, az író leghíresebb magyarországi kutatójával? Tudja-e Ön, mit jelenthet egy magyar hazafinak, ha a Csíki havasok és a Nemere-hegység autóval járhatatlan útjain, az érintetlen természetben átkelve eljut az Úz-völgyi világháborús emlékhelyre, ahol a földgolyó minden szegletéből összesereglett, korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők emlékeznek meg színpompás ünnepség keretében a II. világháború nagy honvédő harcáról? És ezek csak az alapok, mert a részletek és a további kihagyhatatlan lehetőségek ezután következnek... Részletekért kattintson a linkre.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

A célkeresztben: Magyarország - Frank FürediA célkeresztben: Magyarország
Könyv - Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 610 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Titkos társaságok fogságában - Összeesküvés elméletek sorozatTitkos társaságok fogságában
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Nyelvünk aranyágya - Czakó GáborNyelvünk aranyágya
Könyv - Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 380 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Nincs kegyelem DVD - Matúz GáborNincs kegyelem DVD
DVD - Bolti ár: 3 800 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
21% internetes kedvezménnyel
Hitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18. - Összeesküvés elméletek sorozatHitler titkos aktái - Összeesküvés elméletek sorozat 18.
Könyv - Bolti ár: 1 199 Ft
Internetes ár: 1 199 Ft
0% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2018 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat