HunHír.info

2017. Álom hava 11. nap, Gilvád napja.

Tompó testvér könyvajánlója: Pilismaróti Bozóky Gyula verses krónikája a Felvidék és Kárpátalja hazatéréséről

2011. június 03. 15:43
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

pilismaroty-karpatalja-felvidek-haza-250.jpgA Felvidékünk 1938-ban és Kárpátaljánk 1939-ban történt hazatéréséről szóló szépirodalmi alkotások sorából kiválik Pilismaróti Bozóky Gyula nyugalmazott vezérkari ezredes évtizedeken át kéziratban megőrzött, 2008-ban hasonmásban megjelent két kötetes verses krónikája, amely nemcsak az Első Bécsi Döntés hiteles történetét és általa honvédjeink bevonulásának feledhetetlen örömét tolmácsolja, hanem a cseh megszállás borzalmait is.

Magyar Menedék - Hamis zászlós

A szerző Nagyváradon született 1878. április 7-én. Középiskoláit a nagyváradi premontrei főgimnáziumban végezte, majd a Ludovika Akadémián folytatta, ahol 1900-ban hadnaggyá avatták, ezt követően pedig a magyar királyi honvéd felsőtiszti tanfolyamot is elvégezve, katonai pályáját 1896-ban a negyedik honvéd gyalogezrednél szülővárosában kezdte meg. Tanulmányokat végzett továbbá a bécsi vezérkari hadiiskolán, végül a nagyváradi Honvéd Hadapródiskola tanulmányi vezetője lett. 1915-től őrnagy, az erdélyi román betöréskor Erdély vezérkari főnöke: ilyen minőségében hadteste élén a Maros-menti védelmi vonalat egészen a Kárpátokig hosszabbította meg. Amikor a világháború végén Nagyváradon Böhm Vilmos vörös hadügyi népbiztos felszólította, hogy szervezze meg az erdélyi vörös hadsereget, és tegyen román hűségesküt, visszautasította, és a katonai pályától visszavonulva 1922-től Felsőgödön élt, ahol templomot építtetett, szentföldi zarándokutat szervezett. 1944-ben családjával nyugatra menekült, ahonnan 1946-ban tértek vissza Felsőgödre, ahol1954. április 6-án hunyt el.A Felvidék hazatér 1022, a Kárpátalja visszatér 686 versszakból álló, szerzői festményképekkel és térképvázlatokkal kísért krónika: az előbbi szuggesztív beszámoló az általa a „Sátán diadalá”-nak nevezett Trianon fő előzményei közül a „szabadkőművesek aknamunkájá”-ról, Masaryk és Beneš jellemtelenségeiről, az Első Bécsi Döntés történetéről, honvédeink bevonulásáról Komáromtól Kassáig, a cseh csapatok bosszúlépéseiről, az utóbbi Masaryk és Beneš „összehazudott állama” végzetének beteljesedéséről, a csehek 1939. január 6-án Munkács elleni orvtámadásáról, a rahói internáltak szenvedéseiről és a szlovák légitámadások borzalmairól, Horthy kormányzó kárpátaljai bevonulásának eseményeiről, gróf Teleki Pál miniszterelnök ottani körútjáról, gróf Csáky István külügyminiszter helyszíni beszámolójáról, végül Kárpátalja természetföldrajzi kincseiről és a ruszin etnográfiai csoportot alkotó „hucul”-ok mindennapjairól, a ruszinföldi denaturált szeszgyáros kaftánosok erkölcsontásáról.

Toldy Ferenc, „irodalomtörténet-írásunk atyja” szerint „irodalmunkban nem sokan ragyogtak, de sokan munkálkodtak hasznosan, s fénytelen, de hasznos munka is ismertetésre és hálára méltó.” Hatványozottan igaz ez Bozóky ezredes művére: klasszikus lírikusainkhoz képest ugyan epigon volt, azonban festői képekben így is gazdag strófái egy hazája történelmét elsősorban nem könyvtárból, hanem frontvonalból ismerő, érte minden áldozatra kész, ráadásul a világrontó politikai erők boszorkánykonyhájának kulisszatitkait hadviselttől joggal elvárható pontossággal ismerő hazafira vallanak, ezért ott a helye minden történelmi igazságkereső és versbarát olvasó kezében.


PILISMARÓTI BOZÓKY GYULA: Kárpátalja hazatért - A Felvidék hazatért című kötete kedvező áron megvásárolható a Gyepű - A Nemzeti Könyvek Boltjában. Tekintse meg a könyvesbolt ajánlatát a linkre kattintva.

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Gyuri bácsi egészségnaptára 2018 - Szabó GyörgyGyuri bácsi egészségnaptára 2018
Naptár - Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 692 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Oliver - A macska, aki megmentette a karácsonyt - Sheila NortonOliver - A macska, aki megmentette a karácsonyt
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 542 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Az óriások elveszett faja - Patrick ChouinardAz óriások elveszett faja
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 3 992 Ft
20% internetes kedvezménnyel
Kuruc világ I. - Vadrózsa és kard - Nemere IstvánKuruc világ I. - Vadrózsa és kard
Könyv - Bolti ár: 2 999 Ft
Internetes ár: 2 549 Ft
15% internetes kedvezménnyel
Idegen Világrend - Len KastenIdegen Világrend
Könyv - Bolti ár: 4 990 Ft
Internetes ár: 4 491 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:


...népszokás:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2017 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat