HunHír.info

2019. Újkenyér hava 22. nap, Ella napja.

Változás a Páva utcai holoszentélyben

2011. május 20. 21:52
Falusy Márton - Hunhír.info

A HunHír is beszámolt róla: kirúgták a Pávai utcai „Holokauszt Emlékközpont” igazgatóját, Harsányi Lászlót. Az intézményt működtető közalapítvány elnöke a hírek szerint nemcsak a személyi változást közölte: a holomúzeumban módosul majd a nyitvatartási idő is.

Magyar Menedék - Grandpierre

Olvasom Naftali Kraus blogján a friss hírt, miszerint „reménykeltő” bejelentéssel élt Haraszti György kuratóriumi elnök: „az eddigi gyakorlattól eltérően a Múzeum szombaton és a zsidó ünnepeken – zárva lesz.”

Eleddig keddtől vasárnapig lehetett látogatni a holomúzeumot, amely nem zsidó pénzből létesült, hiszen alapítója és fenntartója a magyar állam. Eleddig úgy tudtam, hogy az állam és az egyház – az Alkotmány értelmében – el van választva egymástól, de ezek szerint tévedtem: kivételt képez a zsidó vallás, amelynek ünnepnapjai ebben a holomúzeumban is ünnepnapok, tehát az intézmény nem fogad látogatókat.

Gyorsan megnéztem a világ néhány nevesebb holomúzeumának a honlapját. Kezdjük a leghíresebbel: Auschwitz Állami Múzeum. Ez a hely a holovallás legjelentősebb kegyhelye, mégis minden nap látogatható. A múzeum honlapján az szerepel, hogy csupán három alkalommal zárja be kapuit az auschwitzi intézmény: január 1., karácsony napja és húsvét vasárnap. Hát igen, Lengyelország keresztény ország.

A washingtoni „Holokauszt Múzeum” is csak két napon tart zárva: karácsonykor és Jom Kippur (a zsidó „engesztelés napja”) ünnepén.

Az amszterdami Anna Frank Múzeum ugyancsak egyetlen zsidó ünnepre van tekintettel: Jom Kippur napján ők is bezárnak, sabbatkor azonban nyitva vannak (vasárnap viszont nem látogatható a múzeum).
Végül megleltem, honnan vette az ötletet Haraszti György. Az izraeli Yad Vashem honlapján azt olvasom, hogy az intézmény „szombaton és a zsidó ünnepeken zárva tart”. Ez érthető is, hiszen ez a jeles holokegyhely a cionista államban székel, ott pedig a zsidó vallás az úr. Most egyedüliként Magyarország is követi a cionista példát: nálunk is az lesz a gyakorlat, hogy saját holoszentélyünk „szombaton és a zsidó ünnepeken zárva” tart. Magyarország ugyanis – ellentétben Lengyelországgal - elzsidósodott ország.

Hadd hozzak fel találomra két ellenpéldát: a Terror Háza és az esztergomi Keresztény Múzeum is látogatható vasárnap, ami ugye a keresztények sabbatja. És senkinek nem jut az eszébe, hogy ezen a gyakorlaton módosítson.

Haraszti György holofőpap bejelentése után már csupán az a kérdés, mi következik ezután. Mert – hogy Marosán György egyik könyvének a címét idézzem – az úton végig kell menni. A következő újítás talán az lesz, hogy csak kipában és metélt állapotban lehet majd belépni a többségében nem-zsidó adófizetők pénzéből fenntartott holoszentélybe...

Nemzeti Bulvár

Legfrissebb hírek

Az elmúlt 24 óra hírei

könyv rendelés

Eredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS! - Czakó GáborEredeti magyar nyelvtan - ÚJ, BŐVÍTETT KIADÁS!
Könyv - Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 990 Ft
0% internetes kedvezménnyel
Új világ született 1918-1923 - Schmidt MáriaÚj világ született 1918-1923
Könyv - Bolti ár: 2 700 Ft
Internetes ár: 2 511 Ft
7% internetes kedvezménnyel
Legyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve - Kossuth LajosLegyen tehát harc - Kossuth Lajos füveskönyve
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 870 Ft
15% internetes kedvezménnyel
A nemzeti hadsereg - Zetényi Csukás FerencA nemzeti hadsereg
Könyv - Bolti ár: 7 990 Ft
Internetes ár: 7 191 Ft
10% internetes kedvezménnyel
Gyógynövények a zsebemben - Szabó György Lopes-Szabó ZsuzsaGyógynövények a zsebemben
Könyv - Bolti ár: 2 200 Ft
Internetes ár: 1 990 Ft
10% internetes kedvezménnyel

Magyar Menedék Könyvesház

hunhir_tudosito

Mai napra rendelt

...betevő falat:

Programajánló

  A HunHír barátai

  Legolvasottabb hírek

  HunHír-Tudósító

  Képtárak

  Felhívások

  Közlemények


  Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a szerkesztők tulajdonát képezik. Kizárólag a szerkesztőség írásos beleegyezésével másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők.
  © 2002-2019 Rockszerda
  Kapcsolat * Impresszum * Hirdetési ajánlat